Wiberg, Byström Johansson och Jansson – heta spelare i heta Hudik.

Superkedjan som får heta Hudik att drömma: ”Uppbyggd på klassiskt vis”

Ett känslosamt tränarbyte mitt under säsongen.

En överfull spelarmarknad som öppnade för värvningar.

Och en kedja som gjort över 130 poäng tillsammans.

Vad kan Heta Hudik ställa till med i vår?

TV: 19.00 TISDAG – se Piteå-Hudiksvall här!

Lars ”Lillis” Lövblom, 57, är lugn och avslappnad och pratar på i ett rappt tempo.

Det märks att han tycker livet är rätt okey just nu.

Och det är inte så konstigt. 

Hudiksvall Hockey avslutade Allettan norra med nio (!) raka segrar och har seglat upp som en av favoriterna att nå kvalserien i vår.

Vad som hänt med det laget som slirade rätt rejält i tabellen i i höstas? 

För att svara på det får vi nog backa bandet några månader.

– Ja, det var ett tufft beslut, att behöva arbetsbefria en vän och kollega. Det samtalet var inte så kul, men vi kände att det var nödvändigt där och då, säger Hudiksvall sportchef.

Han pratar förstås om när Hudik i mitten på november beslutade sig för att bryta med tränaren Per Ljusteräng.

– Vi kände att vi inte kom upp i den nivå vi ska och vill ligga på. Sen handlar det ju också om att få gruppen med sig, och Per fick inte riktigt det. Processen var liksom redan skadad, vi var tvingade att agera. Det var ett tufft beslut, men vi känner alla att vi gjorde rätt.

Han hoppade själv in i båset fram till jul, men sedan Hudik fixade platsen i Allettan norra är  det tidigare assisterande tränaren Magnus Nilsson och J20-coachen Johannes Westring som ansvarat i båset och Lövblom har återgått till sin roll som sportchef.

– De har skött det superbra och vi förlängde deras avtal med två år nyligen. Gruppen har gått samman på ett annat sätt nu och det är en helt annan studs på träningarna, det tävlas hela tiden på ett sätt som vi inte

gjorde tidigare, säger ”Lillis”.

Men det är inte bara tränarbytet som ligger bakom vändningen.

  • De fick in en handfull spelare från ishockeyns ”restlager”.

– Ja, det blev ju en helt annan marknad på grund av coruna, väldigt många bra spelare på den här nivån var plötsligt lediga. 

Av olika anledningar hamnade därför backen Gustav Nielsen (med rutin från allsvenskan och spel i Timrå, Almtuna och senast Västervik) och forwardstrion Albin Olofsson (från Oskarshamn), Adam Falk (Djurgården-junior som var i Kristianstad i höstas) och Felix Carenfelt (lån från Almtuna) i Hudik.

– De har verkligen kommit bra in här och både breddat och spetsat till truppen.

  • De satte ihop en superkedja. 

Centern Christoffer Jansson (23 poäng), Jesper Wiberg (24 poäng) och Adam Byström Johansson (19 poäng) toppar interna poängligan överlägset och har fått massor av förtroende och landade alla tre på topp tio i poängligan i Alletta norra. Totalt, över hela säsongen, har trion gjort över 130 poäng.

– Det var väl nån gång efter tränarbytet som vi satte ihop den kedjan och under våren har de spelat tillsammans alla 18 matcherna. De får förtroende och får spela mycket och de känner nog en trygghet att spela med varandra och vet att vi inte särar på dom även om de skulle ha en sämre dag på jobbet nån dag.

Nu ser Hudiksvall fram emot slutspel – och de fruktar ingen motståndare. 

Inte ens Boden.

– Nej, absolut inte. Vi slog dom med 3-1 här i vintras och hade väl 38-17 i skott så vi är inte rädda för dom. Jag och vi känner att vi har en bra möjlighet att nå långt, vi hade Allettan norras bästa power play och det är klart att vi drömmer om den där kvalserien.

På sikt då – vad är ambitionen med ishockeyn i Hudiksvall?

”Lillis”, som har kontrakt som sportchef två säsonger till, funderar lite. 

– Vi håller just nu på att bygga upp en organisation, vi känner att vi har bra stöd – och ett  brett upptagningsområde – av näringslivet här och folk bryr sig om hockeyn. Ambitionen är att vara ett topplag i Hockeyettan varje år och då och då slåss om en allsvensk plats. Det är väl lite där vi vill vara. 

***

 ”Lillis” Lövblom berättar också att Hudik kommer ha en ny tränare i höst.

– Vi har en tränare utifrån som kommer in efter säsongen, det blev klart i julas. Han kommer leda laget tillsammans med Magnus Nilsson och Johannes Westring återgår då till sitt jobb som J20-coach.

Enligt tidigare uppgifter till Hockeynews handlar det om Dennis Hall, 32, som gjort ett stort jobb med seriekollegan Forshaga.

Hudik inleder slutspelet i kväll mot Piteå borta. Nedsläpp 19.00.

Text: PeO Larsson

Sportchefen om superkedjan:

  • Christoffer Jansson, 22 år, center: 23 poäng i Allettan norra, 47 (12+35) totalt.
  • Jesper Wiberg, 23 år, forward: 24 poäng i Allettan norra, 44 (31+13) totalt.
  • Adam Byström Johansson, 25 år, forward: 19 poäng i Allettan norra, 41 (18+23) totalt.

”Den är uppbyggd på klassiskt vis. En spelfördelare, en grovjobbare och en avslutare. Wiberg har ett bra skott, Jansson fint spelsinne och Byström Johansson stor arbetskapacitet”.

Valet klart: Så spelas åttondelsfinalerna