Hudik vände underläge till storseger

Två gånger hamnade Hudik Hockey i underläge i säsongens mest betydelsefulla match. 0-1 i första perioden och 1-2 i den andra perioden innebar uppförsbacke i den helt avgörande hemmamatchen mot Piteå i ATG HockeyEttans slutspel.

Fotograf: FlyWoodStudio.

När slutsignalen gick i Glysishallen stod det 7-2 (1-1, 1-1, 5-0) på anslagstavlan och därmed blir det nu HHC som går vidare till spelet om en plats i det allsvenska kvalet och som kl 10 på söndagen ska välja sin nästa motståndare.

Det var en samlad men naturligtvis glad Magnus Nilsson som försökte sammanfatta den påsk-karamell som hans lag serverade i den tredje perioden och som nu för tredje året i rad tar sig till den här nivån.

– Det är naturligtvis underbart roligt att vi kunde vända matchen och att vi kunde hitta en väg att vinna, men det här var en helt öppen historia ända fram till dess Jesper Wiberg hängde in 3-2, konstaterade HHC-tränaren, som i slutet av matchen fick se sitt lag göra tre (!) mål i tom kasse när Piteå chansade på spel utan målvakt och HHC bara seglade ifrån i målprotokollet.

Matchen var definitivt jämnare än vad siffrorna till slut kanske antyder. Men som så ofta när det börjar rinna iväg så är det svårt att bromsa fallet.

– Med all respekt för Piteå så har vi fortfarande en del som måste förbättras. Vi är inte där vi var i slutet av AllEttan och det måste vi jobba på nu fram till nästa steg, menade Magnus Nilsson. Det här var en ren kämpainsats från vår sida och det är ju också bra. Och det var ju så typiskt Jesper Wiberg att göra ett sådant mål.

HHC:s målkung hade först kvitterat till 1-1 i första perioden på en volleyträff och gav sedan i tredje perioden HHC ledningen för första gången i matchen med ett 3-2-mål som kom ur ingenting. Det var ett ihopslag där pucken av en slump hamnade framför Wibergs klubba, ett direktskott förbi allt och alla – och så hade HHC kopplat ett grepp som de sedan aldrig släppte.

– Jag vet inte var han tar sånt ifrån, tyckte HHC-tränaren som också berömde sina spelare för hur de hanterade matchen efter ledningsmålet.

Det var definitivt hemmalaget som kom ut bäst i första perioden, men som ändå hamnade i ett tidigt underläge när Piteå utnyttjade ett misslyckat spelarbyte av HHC och gjorde 0-1 (7.55) genom Petter Mäkitalo. Trots ett klart övertag i både spel och skott (17-5) nådde inte hemmalaget längre än till 1-1 (11.10) när #29 Jesper Wiberg träffade sargreturen på #55 Andreas Söderbergs skott.

Andra perioden blev betydligt jämnare och Piteås ledning till 1-2 (29.03) av Carl Becker kändes inte orättvis. HHC hittade inte samma fart i spelet och när hemmaspelarna inte lyckades utnyttja ett numerärt överläge kom ”bestraffningen” som ett brev på posten när Piteå istället tog ledningen.

Det var verkligen viktigt att HHC kunde kvittera till 2-2 bara 54 sekunder senare när #19 Adam Falk fångade in ett felpass från Piteå och bara körde rakt på mål. Skottet satt snyggt uppe i högra krysset och så var HHC tillbaka i matchen.

Tredje perioden blev verkligen händelserik, men det dröjde ända till 47.18 innan Jesper Wiberg kunde sätta sitt andra mål för dagen med sitt snabba dragskott. Och när sedan Hugo Enock prickade in 4-2 (51.48) gick kraften ur Piteå, som hade gått hårt på sina två förstafemmor.

Gästerna såg sin chans när det kom en dubbelutvisning efter 55.31 och plockade ut målvakten för att spela 5 mot 4, något som straffade sig med ett baklängesmål i tom bur när #22 Linus Hedman vispade iväg en puck som sakta hittade in mellan stolparna efter 57.07.

Piteå fortsatte ”dansen på slak lina” och HHC kunde göra ytterligare två mål i den tomma kassen med 6-2 genom #23 Adam Byström Johansson (57.24) och 7-2 av #17 Marcus Linderborg (57.59).

Imorgon klockan 10 kan du se HÄR vilka Hudik Hockey får möta i kvartsfinalen. Highlights från matchen kan du se HÄR.

Lördagens avgörande matcher i slutspelet:

Hudiksvall-Piteå 7-2

Forshaga-Visby/Roma 0-1

Huddinge-Östersund 2-5

Boden-Kalix 9-0

Skribent: Lars Gösta Larsson