Tue 13 Apr Slut
Hockeylag NYB 9
Hockeylag MAR 1
Tue 13 Apr Slut
Hockeylag HHC 1
Hockeylag TRO 2
Fri 16 Apr 18:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag NYB -
Fri 16 Apr 18:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag HHC -

Hett slut i första kvartsfinalen

Det blev ett hett slut och irriterade Hudik-spelare som lämnade Östersund Arena efter den första kvartsfinalen i ATG HockeyEttan som Östersund tog hem med 3-2 (0-0, 2-1, 1-1).

Fotograf: Nils Strandman.

Det som skapade irritationen var en sekvens i slutet av matchen efter att Hudik först hade kvitterat till 2-2 och Linus Hedman fälldes i mittzonen utan åtgärd. 20 sekunder senare tryckte Östersund in segermålet och då hjälpte det inte att HHC chansade med spel utan målvakt under de två sista minuterna.

Det blev precis så små marginaler som väntat i det första mötet mellan lagen och nu har Hudik återigen pressen på sig att vinna två raka på hemmaplan – som den här gången blir ”bortaplan” eftersom det nu blir spel i Söderhamn när Hudiks ishall har stängt för säsongen. Hur konstigt det än kan låta…

Oavsett att marginalerna den här gången inte var på HHC:s sida, så handlar det nu ändå om att snäppa upp ett antal grader av hetta om inte säsongen ska ta slut på fredag. Det blev helt enkelt inte något riktigt flyt i spelet för HHC den här gången.

Östersund vårdade pucken bättre och fick också längre spelsekvenser i anfallszonen medan HHC hade svårt att hitta passningsvägar till spelare i fart. Anfallen slutade lite för ofta med dumpningar ner mot kortsargen och mycket spel på utsidan av ett tätt hemmaförsvar.

Ändå var det med minsta möjliga marginal som den här matchen avgjordes och det är förstås något som HHC-spelarna kan ta med sig till returen, eller returerna…

– De var lite bättre än oss idag. Det är klart att det känns lite tungt att förlora, men vi låg under även i matchserien mot Piteå, så vi kan vända det här också, menade HHC-tränaren Magnus Nilsson.

– Vi fastnade lite för ofta i våra uppspel. Vi visste att det skulle bli en jämn och tät match, men vi måste kunna spela oss förbi deras press på ett bättre sätt och komma mer samlade när vi går framåt. Men grabbarna kämpade på bra och vi tog oss till en kvittering. Det får vi ta med oss och se framåt, tyckte Magnus Nilsson.

Den första perioden blev mållös och även om det fanns en del chanser att spräcka nollan, så märktes det en viss försiktighet från båda håll. Det var också uppenbart att lagen inte ville riskera att gå bort sig eller dra på sig utvisningar.

HHC fick den första chansen att spela i powerplay, men den möjligheten förstördes av en felpassning och egen utvisning efter bara 40 sekunders numerärt överläge. Även om HHC hade övertag i skott så var det Östersund som hade de hetaste lägena med bland annat två ”räddningar” på mållinjen av HHC-spelare.

Hudik fick en ny chans i powerplay i den andra perioden utan att få till några riktigt vassa avslutningar, men tog ändå ledningen efter 31.15 när #19 Adam Falk klockrent vann en offensiv tekning bakåt till #55 Andreas Söderberg som släppte till backkollegan #54 Hannes Lindström som bombade in 0-1 med sitt vassa slagskott.

Tyvärr fick inte HHC spela särskilt länge på sitt ledningsmål. Carl Skärström snappade upp Albin Runessons skott i kortsargen och tryckte in 1-1 (34.23) bakom #25 Andreas Bosson.

När sedan Östersunds Elias Bjuhr ”tappade benen” av en lätt knuff i samband med en blockeringsavblåsning framför HHC-kassen fick Östersund chansen att spela powerplay – och förre HHC-spelaren Lucas Byhlin stänkte in 2-1 (37.57) med hjälp av en effektiv skymning framför Bosson, som inte såg mycket av det skottet.

I tredje perioden redde HHC först ut en egen utvisning och fick sedan utdelning på sin slutforcering och gjorde 2-2 i en tilltrasslad situation där #18 Felix Carenfeldt var sist på pucken.

Östersunds protester om att målvakten blivit störd i målgården vann inget gehör och webbreprisen visade också att målet var korrekt.

Matchens avslutning blev sedan en rätt irriterad historia och sedan Axel Olsson (med Lindefallet som moderklubb) hade jobbat in 3-2 (56.28) kunde Östersund hålla undan och ta hem den första ronden. Fortsättning följer…

Skribent: Lars Gösta Larsson.

Resultat av första matcherna i kvartsfinalspelet:

Mariestad-Boden 5-1

Östersund-Hudiksvall 3-2

Troja/Ljungby-Vimmerby 3-1

Visby/Roma-Nybro 1-4