Foto: Magnus Ekros och Suvad Mrkonjic

Nybros kapten: ”Det bästa LAGET jag spelat i” * Hyllar fansen efter mottagningen

Fyra kvalspel tidigare med Nybro, men aldrig en kvalserie.

Nu drömmer Erik Lindström – med nio säsonger och över 300 matcher i Vikings – om ett episkt avslut på 2021.

I den här intervjun berättar han bland annat om:

  • Fansens betydelse: ”Då fick vi gåshud”.
  • Truppen: ”Det här är det bästa LAGET jag spelat i”
  • Vilka spelare han tar ut i sitt All Star-lag i Nybro. 

BESKEDET: Kvalserien pausas efter covid 19-fall – läs mer här!

Nybro fick en drömstart på kvalserien när de krossade Mariestad (9–1) hemma i premiären och Erik Lindström, 29, har faktiskt själv lite svårt att ta in vad som hände i Liljas Arena. 

– Ja, verkligen. Vi har haft tajta matcher mot dom tidigare och det var ju jämnt i första perioden nu också, men sen…det var verkligen proppen ur. Det var en jäkla urladdning. 

Men kaptenen vill inte dra några höga växlar på den matchen.

– Nej, det här kommer bli tajt hela vägen in. Vi vet att alla lagen är bra och vi har stor respekt för våra motståndare, det är bara nollställa och tänka på nästa match, det låter kanske tråkigt med det är så det måste vara.

Lindström har varit med förr, det hör ni.

Under sina nio säsonger i Nybro har han kvalspelat uppåt fem gånger, men Nybro har aldrig nått så långt som till kvalserien, sista steget mot Hockeyallsvenskan.

– Nä, vi har åkt ut i play off-mötena alldeles för många gånger. Förra året var extra tungt, vi hade 3-0 borta mot Hudiksvall en bit in i tredje perioden och tappade till 3-3 och torskade i sudden och blev utslagna…det känns fortfarande inte bra.

– Men många av oss som var med då, vi har ju stommen i laget kvar, ser det här som en stor chans till revansch. Det är en av sakerna som driver oss framåt, att försöka sudda bort den där matchen och det där minnet. 

 Ja, hur bra är det här laget? Du har ju lite att jämföra med.

Erik Lindström funderar en stund.

– Vi har haft några bra upplagor tidigare också, men det är ju nu nästan samma stomme som driver det framåt. Jag märker en klar skillnad här, det är ett lag som vill tävla varje dag där alla vill framåt, ta nästa steg, inte vara nöjda. Sen har ju ju plussat på med lite spets under säsongen också så, ja, jag tror nog att det här är det bästa LAGET jag spelat i under min tid i Nybro. 

Spetsen i frågan är förstås de finska importorterna.

Sameli Ventelä (b), Janne Väyrynen (f), Eero Savlilahti (f) och Roope Elimäki (c) har alla varit lyckade vintervärvningar och adderat både kvalité och poäng till truppen.

– De kom in rätt i det direkt. Det är grymma killar som verkar trivas hos oss och vill vara med och bidra så här träffade vi verkligen rätt.

Många rankar er som bästa laget i kvalserien. Är det en press svår att spela med?

– Vi ser det som positivt att folk tror på oss, vi tar det som en fin komplimang, men vi måste fortsätta vara ödmjuka, det är långt kvar.

Själv är han, värmlänningen från Grums som kom till Vikings från Halmstad 2012 den som – av de nu aktiva spelarna – gjort flest matcher med Nybro och tidigare i vintras hyllades han när han passerade match 300.

– Jag visste inte om det då, men det är klart att det känns lite mäktigt. I dagens hockey byter ju spelare klubbar rätt ofta, men jag har blivit bra mottagen här, fått en ganska stor roll och trivs väldigt bra med både jobbet och hockeyn, det är väl därför jag fortfarande är kvar. 

Till sist – vet du när Nybro var i allsvenskan senast?

– Jag minns att Nybro var i allsvenskan några år innan jag kom hit och att de hade några tuffa ekonomiska år i samband med denna omställning och att de är en förening som har ambitioner att återvända.

Svaret?

2009, då Vikings åkte ur Hockeyallsvenskan via spel i kvalserien.

Om några veckor kan de vara tillbaka. 

Text: PeO Larsson 

**

Tas emot med bengaler mitt i natten – se klippet här nedan!

Vi måste också ta upp en händelse som inträffade i tidigare i vintras.

13 mars, Nybro har avslutat säsongen med att besegra Skövde borta (10-3) en lördagseftermiddag och sätter sig i bussen – kraftigt försenade efter poängkungen Sebastian Borgs skada – och rullar hemåt de dryga 25 milen.

Där, efter midnatt, möts de av 100-talet fans med bengaler och tutor på parkeringen utanför Liljas Arena.

– Vi blev chockade, såklart. Det var gåshud. Tänk att de stått och väntat på oss på en parkering för att visa sin uppskattning för att vi vunnit serien, det var nästan overkligt. 

Vad betyder fansen för er?

– Det känns verkligen att vi har ett enormt stöd, det är inte bara tomt snack. Vi känner att vi har dom i ryggen. Det snackas hockey på stan, det stöttas och skrivs på sociala medier, de startar insamlingar, jag förstår alla som säger att ”Nybro har seriens bästa fans” för det har vi verkligen. De är värda en stor framgång, och vi ska försöka ge dom den.

TV: NYBRO-MARIESTAD 9-1 – se alla målen här!

Här är kaptenens Nybro All Star: 

Jo, ja, Erik Lindström borde förstås ha en plats där. Men han är generös nog att inte ta ut sig själv i detta drömlag.  Här är kaptenens All Star-lag i Nybro Vikings med spelare han lirat med:

Målvakt: Robin Johansson (kvar i Nybro)

Back: Carl Ackered (nu i Slovakien)

Back : Jesper Eriksen (har slutat)

Center: Rickard Palmberg (nu i Oskarshamn)

Forward: Sebastian Borg (kvar i Nybro)

Forward: Jonny Ågren (har slutat)

Nybros ruggiga kross: 9-1 i premiären och finsk show