Tobias Törnkvist – i kväll kan han och Troja gå upp i Hockeyallsvenskan igen. Foto: Marcus Vilson

Trojas Tobias Törnkvist: ”I min värld får inget stoppa oss” * Svaret på Nybro-psykningen

En tung vårdag 2018 åkte Troja/Ljungby ur Hockeyallsvenskan.

Då gav Tobias Törnkvist sig själv ett löfte.

”Jag ska f-n vara med och ta upp Troja igen”.

Nu kan drömmen bli sann.

TV: Se målen och höjdpunkterna här. 

Vi pratar med Tobias Törnkvist, 27, dagen efter matchen i Nybro, han springer ifrån en stund från jobbet som elevassistent och orden nästan sprutar ur munnen på honom.

Det märks att han är påkopplad.

– Jamen, det här är ju så jäkla härligt. Matcher varannan dag, nästan bara hockey i skallen, jag tänker på nästa match hela tiden, vi har satt oss i en supersits. Jag älskar det här! Kan det inte bli onsdag klockan 18 snart?

Törnkvist skrattar.

Inte ens det faktumet att Nybros Kalle Hult – i veckans Studio Hockeyettan – gav Trojaforwarden ett par verbala smockor kan få honom på sämre humör.

– Törnkvists ordförråd är väl inte jättebrett. Han pratar ju skånska också så man hör ju inte vad han säger riktigt, sa Hult bland annat. 

Törnkvist: 

– Det var ju bara kul. Det får gärna vara lite hugg och slag och gliringar, det tillhör ju. Han sa i alla fall skåning, annars brukar de kalla mig ”danskjävel” på isen…

–…och nu har jag ju bott här uppe så länge att en del till och med tycker jag pratar småländska!

Nåja.

Skånska dialekten hörs fortfarande ganska tydligt, men sant är att Törnkvist är en trotjänare och ung veteran i föreningen. Skåningen är inne på sjunde säsong i Troja,  har blivit en uppskattade spelare för sitt driv och slit över hela banan och är sedan 2018 assisterande lagkapten. 

Vad kan din erfarenhet betyda för laget i det här, lite pressade läget?

– Jag hoppas och tror att det betyder något. Jag har varit i den här situationen förr, spelat såna här viktiga matcher tidigare. Jag försöker utnyttja min rutin från tidigare kvalserier, inte stressa upp mig, bara fokusera på vårt mål med det här. Jag hoppas det smittar av sig.

Han har varit med och både gått upp (2017) och åkt ur (2018) med Troja.

Vad minns du från de åren?

– Alltså, när vi gick upp var det ett helt annat läge än nu. Vi hade ett topptippat lag med mycket press på oss, alla trodde vi skulle gå upp, men vi klantade till det flera gånger på vägen fram till själva kvalserien. Vi torskade Hockeyettan-finalen mot Huddinge och kunde åkt ur i play off 3-spelet mot Mariestad. Det var en jäkla anspänning och mycket ångest. Men till slut stod vi där, i en sista, avgörande match hemma mot Huddinge. Jag tror vi hade 4-1 innan de kom tillbaka till 4-4 och det var skakigt i hela laget. Sen gjorde vi 5-4 med typ 30 sekunder kvar och hela arenan exploderade, det var en enorm lättnad. Men sen åkte vi ju ur igen redan våren därpå…

Men där och då, vid degraderingen för tre år sedan, föddes också en gnista. En längtan efter revansch och upprättelse.

– Jag sa till mig själv att, under förutsättning att Troja ville ha mig kvar ett år till, ”nu ska vi tillbaka, jag vill f-n vara med på det här” och det är klart att man tänker lite på det nu, när det är så nära.  

Vad skulle det betyda att gå upp med Troja igen?

– Jag skulle älska det. 

Kan du förklara vad som hänt i laget, ni var ju inte direkt glödheta för bara ett par månader sedan?

– Det är svårt, det där. Vi hade det ganska tufft i Allettan. Det låter säkert trist och klyschigt, men vi har gått samman som grupp sen vi gick in i play off och ser bara möjligheterna och målet där framme, dit vi alla vill. Jag tror inte jag kan förklara det på något annat sätt.

Troja avslutar nu med två hemmamatcher och har en drömchans att fixa en plats i Hockeyallsvenskan. 

Vad kan stoppa er nu?

– Eh. Vi är ju tre bra lag som slåss om det, vi kan inte tänka längre framåt än nästa match, nästa uppdrag. Men i min och vår värld får inget stoppa oss. Jag vill att klockan blir 18 onsdag, jag ser matchen framför mig och längtar bara dit. Vi ska göra allt för att slå in den där matchbollen.

Förutom Tobias Törnkvist är det faktiskt bara en spelare i dagens trupp som var med både vid uppflyttningen -17 och degraderingen -18.

Vem behöver ni som kan ert Troja inte fundera så länge på, va?

Precis.

Daniel ”Trucken” Karlsson, 34, med 17 säsonger och över 800 matcher i A-laget.

Text: PeO Larsson 

UPPDATERING: Troja vann med 3-2 i sudden, men behöver en poäng (eftersom Nybro vann mot Hudiksvall, 7-1)  till för att säkra uppflyttning. 

TABELLEN INFÖR SISTA OMGÅNGEN: 

Troja/Ljungby 11 p (+3)


Nybro 8 p (+13)

Hudiksvall 7 p (-9)

Mariestad 4 p (-7)

SISTA OMGÅNGEN:

30/4: Mariestad-Nybro, Troja-Hudik (18.00)

Vinnaren går upp i Hockeyallsvenskan 21-22.

TV Studio Hockeyettan – psykningen inför kvalrysaren: ”Hans ordförråd är inte jättebrett”