Toppback klar för Bois!

Han har kommit sexa i hela ettans poängliga för backar två säsonger i rad och det finns ändå massor med utveckling kvar i honom. Jesper Broeng är en spelskicklig rightback som kommer kunna bidra med massor av kvalitet till laget kommande säsong.

Bois sportchef, Calle Johansson, kommenterar övergången så här.
”Jesper är en gryms spelskicklig back som har sina främsta styrkor i offensiven. Jesper har under sina senaste tre säsonger producerat både mycket mål och assists. Det är i tuff konkurrens vi lyckats knyta till oss Jespers signatur vilket vi givetvis är enormt nöjda med.”

Välkommen till Mariestad Bois, Jesper!

Tack så mycket!

Presentera dig för oss!

Jag fyller 23 år i sommar, högerfattad, är en lite kortväxt back. Ganska duktig på skridskorna och har ett fint spelsinne. Jag har offensiva spetsegenskaper men jag är också stabil bakåt. Som person är jag lugn, ambitiös och seriös.

Du kommer senaste från Lindlöven där du spelat tre år nu. Vad kan du säga om din tid där?

Den har varit bra, jag kom hit efter junioråren och har utvecklats mycket varje år. Nu känner jag mig tryggare på isen och har fått stort förtroende. Jag har också trivts bra i staden och föreningen.

Varför byter du då klubb?

Jag kanske behöver ta något steg till och ta en ny utmaning så jag inte blir bekväm. Jag vill till en högre nivå på daglig basis, och det är därför jag väljer ett etablerat topplag. Sedan har vi ofta spelat jämna matcher, men Bois brukar gå längre. Sedan gillar jag det Calle sagt också, att de ville ha dit mig som rightfattad back och att låta mig göra det jag är bra på.

Du har mött Mariestad under tre säsonger, vad är dina intryck av laget?

Det har ändrats lite med åren, men de är alltid stora, tuffa och snabba och spelat en bra hockey. Publiken i Mariestad gör att de är tuffa att vinna över på deras hemmaplan, jag tror aldrig vi vunnit där. Det är ett lag med ambitioner och ett topplag, det ska bli roligt komma dit.

Om jag förstått det rätt så hade du en hel del klubbar efter dig?!

Ja jag och agenten har haft många och väldigt fina förslag, men jag har gått på känslan och då är Mariestad bäst. Det är inte den klubben som jag fått bäst av ekonomiskt, men jag tror att det är klubben som passar mig och min utveckling bäst.

Vad har du nu för förväntningar på kommande säsong för egen del?

Jag har inte hunnit tänka så långt, men det är klart att jag vill fortsätta på banan jag slagit in på och utveckla mig själv, men också att komma till ett bättre lag med mer seriös verksamhet. Jag ska fortsätta göra det jag är bra och ta kliv hela tiden. Sedan är det inte bara poäng, utan jag vill bli lite stabilare bakåt och ta bättre beslut på isen. Det har jag förstått med åren att som back behöver man inte åka igenom hela motståndarlaget och skjuta, det räcker att sätta upp ett snabbt pass och sedan följa med upp som fjärde man och kanske få skottläge där istället.

Och vad är förväntningarna på laget?

De vill ju bygga vidare på förra säsongen och kanske gå för lite bättre placering i seriespelet och sedan nå kvalserien. Det känns jättekul och spännande att få vara med på en sådan resa.

Appelgren är ännu inte klar som tränare, men har tanken att han kanske blir det hjälpt till att få dig att välja Mariestad?

Det är klart det är viktigt med en bra tränare, så det har absolut vägt in.

Vad vill du utveckla mest?

Jag vill bli mer mogen för att spela på en högre nivå, jag vill ta steg högre upp i systemet och vad jag då behöver utveckla får tränarna hjälpa mig med. Jag har tagit stora kliv redan under Dufåker, att förstå saker på isen, så jag har mycket att tacka honom för det.

Ser du dig som en utpräglad offensiv back?

Jag gör en del poäng och försöker utveckla min offensiv, men jag försöker vara smart i defensiven också, man behöver inte alltid vara stor och stark utan kan utnyttja smartnessen också. Men någonstans är jag en offensiv back kanske ändå. Jag har både fått spela både powerplay och boxplay, men det finns större och bättre boxplaybackar än mig om jag säger så.

Jag har sett en annan ettanback från västra serien som jag tycker du påminner väldigt mycket om, Isak Pantzare (han spelade senare i SHL). Vad säger du om den jämförelsen?

Jag har inte jättebra koll på hur han spelar exakt, men han är ju en jätteduktig back så du får gärna jämföra mig med honom!

Känner du till staden något?

Nej ingenting, jag har varit i arenan några gånger bara, jag vet att det ligger vid Vänern bara.

Hur sköter du träningen i sommar?

Jag brukar sköta det på egen hand, jag kör med Niklas Lihagen som har ett lite nytänk kring hur man ska få ordning på kroppen och jag har även kört med Örebros fystränare, ett program har gett mig. Så jag har fullt upp och ligger i varje dag, så det kommer vara en vältränad kille som kommer till Mariestad. Jag gillar att träna och det gillar tjejen med så vi brukar köra ihop.

När får vi se er flytta ner då?

Vet inte exakt men slutet på juli kanske. Det vore skönt att komma ner i tid.

Av Krister Holm

Jesper på elitepropects: https://www.eliteprospects.com/player/266084/jesper-broeng