De värvar från derbykonkurrenten

Målvaktssidan är spikad.

Filip Eriksson återvänder till KIF.

– Det känns väldigt bra. Jag känner alla i och runt laget. Det är ju de jag har umgåtts med hela tiden, säger 22-åringen.

Den SSK- och Skellefteåfostrade målvakten flyttade upp till Kiruna för snart tre år sedan.

Det blev 13 matcher i KIF-tröjan under säsongen 2018/2019. Säsongen därpå bytte Filip Eriksson klubb till grannarna i Kiruna AIF. Men där fick han en mardrömsstart med en tung skada. Han noterades bara för en enda spelad match under sin första säsong.

Han berättar:

– Det hände under en hemmamatch. Det bara smällde till i fotleden. Senare fick jag beskedet av läkarna att det var två senor i fotleden som hade gått av, så det blev en kort säsong.

Operation, fyra månader på kryckor, rehab och sällskap av en ”stövel” efteråt. Det blev verkligheten efter den tuffa skadebeskedet.

När han väl fick ta bort det skyddande stöveln kunde han gå på is igen bara två veckor senare.

– Det har känts bra efter det. Jag kände inte av skadan under föra säsongen så det ska inte vara något problem, säger Eriksson.

Han stod elva matcher för Kiruna AIF under förra säsongen. Men i januari tog det slut.

– De bröt kontraktet i januari. Jag fick ingen förklaring till varför, säger han.

Nu går hockeykarriären vidare i Kiruna IF. En förening som han trivdes väldigt bra i senast han var här.

– Det känns kul att vara tillbaka. Jag trivdes väldigt bra sist. Jag känner alla i och runt laget. Det är de som har hela tiden har umgåtts med här i Kiruna.

Är det känsligt att byta förening i Kiruna?

– Det sägs så men jag vet inte. Jag tycker inte det. Jag har inte hört något förutom att någon kompis har skojat om det. Jag tycker inte att det har påverkat mig något, säger Filip Eriksson.

Vad tänker du när du blickar framåt?

– Nu tänker jag bara på att jag ska bygga upp en bra grundfysik till nästa säsong. Sedan ska jag försöka hålla ett jämnt och bra spel i vinter.

Kontraktet gäller över en säsong.

Det är som sagt en bekant målvakt som Henrik Törmä har tagit in.

– Det känns jäkligt kul att ”Fille” är tillbaka i KIF-tröjan igen. Han är en bra skoland målvakt som vi känner från säsongen han spelade hos oss men också sedan vi hade honom som motståndare.

Därmed är målvaktsparet spikat. Eriksson kommer att tampas med fjolårets succéman Ludvig Christoffersson om speltiden mellan stolparna.

– Det känns som att vi har ett stabilt målvaktspar som kommer att tävla i varje minut i hallen. Och just det är väldigt viktigt när vi pratar om målvaktssidan. Tävlingen får individerna att lyfta sig till nästa nivå och vi vet alla vad en bra målvakt betyder för laget, säger Henrik Törmä.

Mattias Heikki

 

KIF:s trupp inför nästa säsong:

Målvakter:

Ludvig Christoffersson

Filip Eriksson

Backar:

Edmunds Augstkalns

Jesper Strandelin

William Palovaara

Markus Magnusson

Samuel Ivanic

Kristian Eriksson

Forwards:

Anton Elenius

Hampus Hagström

Calle Källström

Simon Thyni

Rasmus Similä

Felix Fjällkeborn

Hjalmar Esko