Jag vill bli en bättre spelare och Mariestad är rätt plats för det

Snacka om tung förlängning! Hela hockeySveriges tyngsta spelare (109 kg, tyngre än någon annan i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan), Adam Samuelsson, kommer att spela i Bois tröja också kommande säsong. Ulfs son anslöt till laget lagom till allettan säsongen som gick och visade med en gång på pondus på isen med fina tacklingar och fysiskt spel, men också ett bra spel med pucken. Han var en starkt bidragande orsak till att laget för första gången på 14 år tog sig till kvalserien. Men han är fortfarande ung (20 år), och har fortfarande mycket att lära. Och just det gjorde att valet föll på Mariestad trots allsvenskan anbud (bland annat). 

– Jag vill bli en bättre hockeyspelare och Mariestad är rätt plats för att bli det. 

Välkommen tillbaka Adam!

– Ja tack så mycket, det ska bli skönt att komma tillbaka. Jag visste att jag ville komma tillbaka redan innan jag åkte hem. Det var ett bra lag med bra tränare och alla runtomkring var också bra. Även grannarna, Urban och Robert, var kanon!

Varför valde du att återvända?

– Det känns som att dom tror på mig och tror att jag kan ta en större roll i vinter. Jag vill bli bättre och jag tror att jag kan bli det i Mariestad, så jag har en bra känsla.

Vad säger du om säsongen som var?

– Laget gjorde det kanonbra, vi var topp fyra av 47 lag, det var väl 14 år sedan vi var så bra, så vi var stolta över hur långt vi gick. Men vi kan göra det ännu bättre kommande säsong, då ska vi till allsvenskan!

– För egen del hade jag lite svårt den första månaden att vänja mig med den större isen och det var också första säsongen som seniorspelare. Sedan tog jag stora steg på slutet och mina sista matcher var bra tycker jag. Jag fick mer självförtroende och vågade mer.

Vad var det för skillnad i spel om du jämför Sverige och hockeyettan med hockeyn i Nordamerika?

– Först är det isen, man har mer tid med pucken. Det blev nästan lite farligt, för man hade så mycket tid med pucken att man började tänka och det är aldrig bra i hockey, då blir det ofta fel. Men det blev bättre på slutet tycker jag. Sedan vad gäller första seniorsäsongen så hade dom äldre spelarna som man spelade mot sina tricks och knep som man fick lära sig. Dom var starkare med klubborna så man fick lära sig mycket när man mötte dom i match och på träningar.

Vad hoppas du få ut av en säsong till i Bois?

– Jag vill fortsätta bli bättre på allt, jag är stor så jag skulle behöva förbättra min rörlighet, det ska jag fokusera på i sommar och senare.

När jag pratade med Appelgren tyckte han att du hade mycket bra egenskaper men att det fanns utvecklingspotential i skridskoåkningen och han trodde han kunde hjälpa dig ta kliv där.

– Det låter kanon, han har varit en väldigt bra tränare och han har varit med på hög nivå så han vet vad som krävs och jag litar på honom. Det ska bli spännande att komma tillbaka!

Vad är ditt största minne från isen under din tid i Mariestad?

– För mig personligen var det när jag gjorde fem poäng i en och samma match, jag kommer inte ihåg mot vilka (Karlskrona borta, red anm). Som lag så var det när vi mötte Boden där ingen trodde på oss.

Och det största minnet vid sidan av isen?

– Jag hängde mycket med mina grannar, Urban och Robert. Vi fikade och åt lunch ihop bland annat. Det var första gången som jag flyttade hemifrån men dom kollade till mig och var väldigt schyssta, det var nog det största minnet.

Hur tillbringar du sommaren nu då?

– Jag är i Florida och kollar på farsans lag, sedan ska vi åka till Kalifornien, så jag klagar inte, haha!

Av Krister Holm

Foto Anna Engström