Ronny: I år är det vår tur att gå hela vägen!

Kugge nummer tre i tränartrojkan är nu på plats: Klubbikonen Ronny ”Rockstar” Johansson fortsätter en tredje säsong i Boisbåset. Och han hymlar inte med målsättningen:

– I år är det vår tur att gå hela vägen!

Ronny Johansson: Hur känns det att vara klar för ett år till?

– Det känns jättekul, jag är taggad för en ny säsong. Jag har haft två bra år nu, men det är något som saknas, den där pricken över i. Första året avbröts och förra spelades utan publik, men nu ska vi kröna detta med att vinna kvalserien inför publik!

Du går nu in på ditt tredje år som assisterande tränare och börjar kunna det här. Vad är det som gör att du vill fortsätta?

– Vi är ett gött team och jag vet vad jag kan bidra med, och de andra kan sina grejor, så vi kompletterar varandra bra. Sedan har vi väldigt roligt ihop också, så när dom blev klara så ville jag också vara med. Givetvis behövs det en familj som ställer upp, men de tyckte det funkade bra så då är det bara att köra. Fast hade det blivit en ny huvudtränare hade man kanske inte haft samma sug. Men vi vet var vi har varandra och vill spela samma typ av hockey, så det var mycket som talar för att fortsätta.

Analysen är väl gjord antar jag. Ni gick väldigt bra, med stupade på slutet. Vad var det som saknades?

– Man möter väldigt bra lag i slutet, men det som vi saknade var att vi inte fick powerplay att fungera riktigt, det är en akilleshäl. Med lite distans till det så kanske vi också blev lite mätta efter Bodensegrarna. Vi kom hem söndag kväll och hade match måndag kväll borta i Nybro igen. Men man ska inte skylla ifrån sig, det är lika för alla lag. Nybromatchen blev en nyckelmatch, vi var nästan det bättre laget i halva matchen, men förlorar med 9-1 och tappar fyra poäng där kan man nästan säga, det var tungt. Sedan följde två sura uddamålsförluster, men vi ger oss inte utan biter ihop och visar att vi är ett bra lag sedan mot Hudiksvall borta och Troja hemma. Troja hade kanske i slutändan mer slutspelsrutin, de förstod att spela cynisk slutspelshockey och sedan vara hänsynslös när lägena dök upp. Ragnewall gjorde ett par superräddningar i slutsekunderna i båda våra matcher som gör att vi förlorar.

Var vi nära att ändå lyckas också i kvalserien tycker du?

– Ja det tycker jag! Söderlund har ett skott mot Robin Johansson i första matchen där han räddar utan att veta om det, hade den gått i mål är jag övertygad om att vi vunnit den och då hade det sett helt annorlunda ut. Men vi tar lärdom av det och jobbar vidare!

Saknades det lite rutin tycker du?

– Vi tappade mycket rutin inför säsongen, närmare två år yngre lag i snitt skulle jag tro, men nu har killarna ett år mer rutin så det finns att bygga på.

Var det några spelartyper du tycker ni saknade?

– Man vill alltid ha en utpräglad målskytt i ett lag, men vi spred ut det istället. I playoff spelade vi väldigt bra, trots att vi inte fick så mycket powerplay så gjorde vi ändå mål där. Vi har haft ”Dogge” i powerplay och jag vet att man inte vill vara för styrd där, men det är en lärdom vi har med i portföljen att vi kanske måste styra upp det mer. Men generellt finns inget att klaga på, vi är nöjda och stolta över säsongen och kan gå med rak rygg från den. Sedan får vi se om det blir kvalserie kommande säsong, jag ser gärna ett slutspelsträd med semifinal och final, annars kan det bli betydelselösa matcher på slutet, jag tycker det skulle vara bättre med ett slutspelsträd.

Hur tycker du Calle börjat med lagbygget?

– Han hade en bra start med förlängning på några nyckelspelare och några vassa värvningar, sedan har han knutit upp lite fler stomspelare från förra säsongen. Nu saknar vi en målvakt, en back och fyra forwards, och jag vet att Calle har namn att jobba med. Jag har suttit i rollen som sportchef själv så jag vet att det kan gå fram och tillbaka. Man kan tro att det är nära men så tar det tid, och ibland kan det gå väldigt fort. Men han är chef även om vi sagt vad vi vill ha in. Någonstans så stannar ett gäng också, så grunden blir att man jobbar vidare och sedan förfina spelet vi lagt.

Det tog ett tag att hitta spelet antagligen på grund av det föryngrade laget, innebär det att ni letar lite mer rutinerat denna säsong?

– Ja vi var kraftigt föryngrat lag med många som kom från J20-killar som kanske trodde att det steget upp till seniorspel skulle gå lätt, men det är ett steg att ta. Och sedan när det börjar gå bättre för dom så tror de att det är klart och slappnar då av lite och tappar lite fokus igen. Det gör att man blir ojämna. Vi ska jobba för att höja lägstanivån och hitta en bättre jämnhet. Men nu har de fått erfarenhet och nu är tanken att få in lite mer rutinerade spelare så vi ska kunna hålla en högre nivå över tid på ett annat sätt.

Vad är det för spelartyper som ska in, är det spetsen?

– Det är klart det ska in några spetsspelare, Andreas hade en idé om hur han vill att vi ska spela och sedan har vi byggt lag utifrån det. Han vill spela med mycket fart och då behöver man den typen av spelare och det är det Calle söker. Sedan får man inte alltid som man vill utan ibland kanske man får nöja sig med något annat och då får man anpassa sig efter det. Calle bestämmer, men vi har haft en dialog så han vet vad vi vill ha för spelartyper och det försöker han bygga på.

Är det rutin som krävs för att gå långt?

– Ja lite så. Det kanske är dags att hitta spelare som varit med lite, det är såna kanske man behöver när det är som tuffast. Jag vet av egen erfarenhet att ju mer man varit i en situationen ju mer van är du. Vi hade 5 st 00-or ifjol och de har fått ett års rutin nu. Som truppen ser ut kan jag redan nu säga att den ser spännande ut och får vi in lite spets till så kan det bli jättebra.

Då kan det vara viktigt med supporterspelarinsamlingen?

– Verkligen det är jätteviktigt! Det kan vara den som fäller avgörandet i vår, med rätt spelare in så kan det bli tungan på vågen. Så det är bra av Oxarna att de utmanar företag och uppmanar folk att skänka, vissa föreningar har dragit in en miljon, det kanske är att hoppas på för mycket, men alla ska veta att minsta bidrag kan betyda mycket. Om vi är många som bidrar med lite så blir det mycket i slutändan. Sedan har vi mer idéer som vi också hoppas kan ge pengar, nya klubbchefen Peter har lite grejor på gång, men jag hoppas verkligen att alla med Boishjärta och som vill se ett starkt Boislag i vinter kan skänka något i alla fall. Alla bidrag kan som sagt var göra skillnad.

Sista frågan: Vad har varit höjdpunkter under dina två år i klubben?

– Det är generellt att det är roligt att komma till hallen varje gång. Alla resor, oavsett om det är bussresa till Skövde eller Boden. Alla sköna människor runtomkring, läkare, materialare, tränare och spelare, alla. Sedan är det nerven när det är match, nu blir det extra kul när det blir publik också, då blir det lite extra. Man får matchpuls, kommer upp i varv och blir lite het. Men just glädjen varje gång man är där är det bästa. Sedan saknas pricken över i:t, det ska vara en fullsatt Mariehus arena och en kvalserie där man går hela vägen. Jag har själv varit med om det en gång, och det var magiskt och det vill jag vara med en gång till. Vi har lärt oss mycket under de här två åren och det finns mer att göra, vi ska kunna lyfta det ett steg till. Vi har sagt att vi ska ha en tuffare kravbild och slipa på vissa grejor tydligare. Sedan jobbar killarna heltid också, så det ska vi ha i åtanke, det får inte bli för tufft så det blir tråkigt utan lusten och glädjen är viktig att behålla. Men vi ska skruva på det lite till för att gå hela vägen, för det har vi märkt att det krävs inte mycket till för att gå hela vägen. Fram i vår är det vår tur att ta steget!

Av Krister Holm