Jesper Broeng – ny i BoIS. Foto: Marcus Vilson/Hasses sportbilder

Intervju Jesper Broeng – ny i Mariestad: ”Magkänslan avgjorde”

Jesper Broeng byter Lindlöven mot Mariestad och han sparar inte på något för att komma ned till sin nya klubb så bra förberedd som möjligt. 

Ett nytt styrketräningsprogram – framtagen av förre storspelaren Niklas Lihagen – ska göra poängbacken ännu bättre.

– Framförallt handlar det om att träna smartare och att min kropp ska kunna ta åt sig träningen på att helt annat sätt, säger han.

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

 

Jesper Broeng, 22, är en tung värvning av Mariestad.

Den högerfattade backen har gjort 83 poäng på tre säsonger i Lindlöven och i vintras nådde han upp i fina 33 (8+25) poäng på 37 matcher.

– Jag har haft några bra säsonger i Lindlöven och har bara gott att säga om klubben. Men jag kände att jag ville testa nåt nåt, det var läge att byta miljö, både jag och tjejen ville komma till en ny stad, berättar han.

Efter toppsäsongen var han ett attraktivt namn på marknaden och ett 15-tal klubbar i ligan hörde av sig.

– Vi gick igenom förslagen, jag och min agent, men vi sållade bort några ganska snabbt och hade till slut samtal med en handfull. Men till slut kändes det helt rätt med Mariestad. Jag pratade mycket med Calle (Johansson, sportchefen) och jag fick en bra känsla och satsningen de gör lockar verkligen. De var ju med långt i våras och siktar ju på att vara med högt upp även kommande säsong. Magkänslan avgjorde helt enkelt. 

Har du fått några löften om hur de ska använda dig?

– Nja, men de vill ju använda mig i en liknande roll, som en offensiv och en bärande back, jag haft i Lindlöven och det är ju det jag vill. Sen är det upp till mig att bevisa att jag klarar av det också. Så det ligger mycket på en själv, det vet jag om.

Men några 33 poäng kanske blir svårt att komma upp i?

– De får vi se. Det kanske är lättare att samla poäng ett bättre lag med bättre omgivning? 

Hur många spelare i truppen tar du?

– Vi har ju mött dom några gånger så tiotalet spelare har jag nog koll på. Men staden är helt ny för mig. 

Han flyttar ned i månadskiftet juli-augusti och hoppas kunna jobba deltid vid sidan av hockeyn.

– Här i Lindesberg har jag var varit lärare på hundra procent och det har varit kanon att ha ett jobb vid sidan av hockeyn. Det vill jag ha nu också, men det kanske inte blir lite mindre jobb, kanske inte fulltid. Det får vi se.

***

Jesper Broeng fick sin hockeyuppfostran i klassiska Brynäs IF och spelade i klubben U16 och J18-lag tillsammans med namn som bland annat Lucas Carlsson (senast i Chicago), Jesper Boqvist (New Jersey) och Felix Sandström (målvakten som nyss skrev nytt kontrakt med Philadelphia Flyers).

Men plötsligt, andra säsongen i J18, lämnade han för spel i Timrå.

– Det gick bara sex matcher på hösten och så kände jag att fick vara nog. Jag fick inte ut det jag ville av mig själv och fick väl inte heller den rollen jag behövde så det var ett ganska lätt beslut att flytta till Sundsvall och Timrå.

Där gick han hela vägen upp till A-laget och står uppsatt på sex matcher i allsvenskan. 

– Men det var mycket tid på bänken och lite istid de matcherna jag var med. Men det var jäkligt nyttigt att få vara med och träna med A-laget, det var verkligen utvecklande.

När han sedan blev senior flyttade han till Lindesberg och Lindlöven, där han haft en nyckelroll i tre säsonger.

Och nu, inför flytten till Mariestad, lägger han stor vikt på att komma ned så förberedd och vältränad som möjligt.

Därför åker han en gång i veckan till Niklas Lihagen, den förre storspelaren som gjorde 14 säsonger i allsvenskan och åtta i Hockeyettan, för specialträning i Örebro.

Han förklarar själv:

– Det är ett komplement till min vardagliga träning som på sikt kommer göra att kroppen fungerar bättre. Det innebär att rätt muskler ska göra rätt arbete. Som det är just nu så märkte vi till exempel att mina höftböjare och höfter var helt ur spel och inte gjorde inte sin uppgift, istället så tar massa andra muskler runt rumpa, lår och rygg över och gör jobbet, och det innebär att dessa muskler får jobba stenhårt i onödan. Det håller vi på att rätta till och med det så ska kroppen fungera mer ekonomiskt och alltså inte slita lika hårt. Vi programmerar alltså om kroppen och dess funktioner så vi backar bandet lite, kan man säga. När det väl är klart så kommer jag få en helt annan motor och kroppen kommer belastas mycket skonsammare. Det är en investering för resten av min karriär, för att jag ska kunna vara aktiv längre. 

Han berättar vidare: 

– Vi kör mycket rörlighetsträning runt höfter och rumpa, plus triggerbolls- behandling som varvas med massage på dessa ställen. Senare kommer vi säkert köra rullband också. 

Har du redan sett nån effekt?

– Jadå, det märks klart och tydligt. Mellan besöken får jag med mig saker att jobba med hemma så vi hela tiden tar processen framåt. Så det här känns toppen och jag är verkligen glad att jag får den här chansen att bygga upp kroppen på rätt sätt en gång för alla.

Text: PeO Larsson

Mariestads dubbla glädjebesked – så ska de få succéimporten att stanna