Magnus Svensson, ordförande i Sundsvall och ny i styrelsen för Hockeyettan, berättar om sina framtidstankar för ligan. Foto: Linda Snell

Intervju nya ledamoten Magnus Svensson: ”Största utmaningen är att stärka klubbarnas ekonomi”

Magnus Svensson är ny i styrelsen för Hockeyettan.

Och han är ganska klar över vad som måste prioriteras framöver. 

– Produkten och det sportsliga är jag inte orolig över. Den största utmaningen är att stärka klubbarnas ekonomi och se till att vi får fler intäkter centralt via ligan, säger han.

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

 

Magnus Svensson, 54, valdes in som ledamot i Hockeyettan på lördagens årsmöte.

Vem är han? Vad har han för bakgrund? Och vad vill han tillföra i sin nya roll?

Vi tog ett snack med Sundsvall Hockeys ordförande.

Och ja, vi måste nog börja där.

Svensson kom i Sundsvall Hockey när läget var riktigt akut, våren 2017.

– Jag blev tillfrågad om jag kunde gå in i styrelsen och förstod ju att det var en kamp på liv och död. I den mörkaste stunden hade vi nära fem miljoner i nettoskuld. Men vi har gnetat på med att minska kostnaderna och skapa mer intäkter och i slutet på säsongen 2020/21 kunde vi äntligen konstatera att vi amorterat bort alla gamla skulder.

Han fortsätter:

– Ett väldigt roligt minne var när vi skulle slutbetala våra sista 20-30 gamla fordringsägare som hade obetalda fakturor sedan fyra-fem år. De hade aldrig trott att de skulle få sina pengar tillbaka och i ren glädje så var det flera som efterskänkte hela eller delar av skulderna. Den senaste säsongen gjorde covid att vi inte kunde nå budget, men ändå ett resultat på plus 300 000 kronor. Vi fick bygga om från grunden och det har tidvis varit jobbigt, men känns såklart väldigt bra nu när vi kommit en bit på resan och kan börja utveckla för framtiden och inte bara tänka på överlevnad.

Hans tre söner spelade i Sundsvall Hockey och Svensson var engagerad i de tre olika pojk- och juniorlagen alla åren, men när sönerna slutade blev det också att break för Svensson – innan den där frågan kom från Sundsvalls ledning 2017.

Har du spelat själv?

– Inte mycket. Jag spelade back i Kovland fram till de lägre tonåren, men fick problem med ryggen och slutade ganska tidigt och det kanske var tur det, man såg ju när grabbarna började spela att det var en helt annan fart och utveckling än när jag höll på, säger han och skrattar.

Vad är det som lockar med att gå in i styrelsen i Hockeyettan?

– Vi (Sundsvall) spelar ju i ligan så det var naturligt för mig. Men det är såklart intressant att vara med och påverka. Ligan har haft en bra utveckling, men vi måste hela tiden titta framåt, mot nästa steg, både ekonomiskt och sportsligt. Ska vi utveckla föreningarna kommersiellt, och det är kanske det viktigaste för mig i min roll, måste vi ha en samsyn på hur vi kommer dit.

– Vi ser ju att förtroendet från klubbarna är stort och det beror ju på att Hockeyettan ökat de ekonomiska medlen för föreningarna år för år, det är inte bara tomma ord, det syns ju på siffrorna. Men vi måste jobba fram ännu flera intäktsströmmar.

Hur ser Hockeyettan ut om, låt oss säga, fem år?

– Svår fråga. Men jag tror kanske inte det är så stora förändringar när det gäller antalet lag och så. Vi måste – jag återkommer till det eftersom det är viktigt – utveckla de föreningar som är här och försöka bli mer proffsiga. Det kan gälla tv-sändningar, sociala medier, hur vi presenterar oss själva, hur vi kan kommersialisera vår verksamhet. Men också lyssna på varandra och lära sig saker av varandra. En liten klubb, med liten ekonomi, kan till exempel säkert lära en större klubb, med större ekonomi, hur man driver saker kostnadseffektivt. Samtidigt kanske klubben med liten ekonomi kan få ideer och hjälp att öka intäkterna? Kanske det finns fler möjligheter att samverka via vår gemensamma ligaorganisation för att skapa ytterligare gemensamma fördelar? Vi ser ju under pandemin vilken stor hjälp vi haft av ligaorganisationen att driva frågan om kompensation för utebliven publik till följd av restriktionerna.

Vilka är de viktigaste frågorna för ligan framöver?

– Ligan som sådan måste jobba på att stärka ekonomin, dels genom fler intäkter centralt men kanske också hjälpa föreningarna att lokalt utvecklas och bli kommersiellt mer framgångsrika helt enkelt. Mer publik och mer intresse gör ju att intäktsmöjligheterna ökar. Lyckas vi där kommer det göra skillnad.

* FOTNOT: Även Alexander Fornsjö, Skövde, är nyinvald i Hockeyettans styrelse. En intervju med honom kommer här på sajten senare.

FAKTA OM MAGNUS SVENSSON

Namn: Magnus Svensson

Ålder: 54.

Bor: Hus på Alnö.

Familj: Fru och tre barn, varav två är utflugna.

Yrke: Inköps- och logistikdirektör på SCA.

Klubb: Sundsvall Hockey.

Intresse:  Trav, ishockey och familjen.

LÄS MER: Glysing omvald som ordförande – hela styrelsen. 

De prisades för sändningarna under säsongen – här är vinnarna