Från vänster: Petter Christoffersson, Jörgen Mähler (ovan), Jesper Broeng, Jesper Jäger (ovan), Per Gustafsson

Spelare & ledare om nya serieupplägget

Hockeyettan förändrar.

Serieupplägget 21/22 möts av mest positiva reaktioner från spelare, ledare och experter.

Här är en enkät om åsikterna om nya upplägget – och här är några av reaktionerna:

  • ”Mycket glädjande med sex lag till kvalserien, då kanske till och med vi kan lyckas gå dit för en gångs skull…”
  • ”Kvalserien, höjdpunkten i Hockeyettan. I år med sex lag – nää, den gillar jag nog inte. Jag står fast vid att vinnaren av Hockeyettan går direkt upp till Allsvenskan”.
  • ”Det här kommer att höja nivån på Hockeyettan”. 
  • ”Detta kommer ställa nya krav på spelare och ledare att prestera bättre på alla sätt. Alla inblandade inom lagen i nya Hockeyettan tvingas till utveckling, vilket alltid är rätt väg att gå för att skapa något bättre”. 
  • ”Gillar att det blir en kortare serie med tightare matcher. Man har inte råd att förlora många matcher innan jul om man ska spela Allettan”.

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

I tisdags presenterades nya upplägget för kommande säsong.

Det är en hel del nyhet där:

* Två vår-serier.

* Sex lag till kvalserien.

* Fler streck i tabellerna. 

Hur det tas emot bland de aktiva i ligan?

Läs enkäten här!

* Lucas Jidenius, 22, forward Vimmerby:

”Jag tycker att det nya upplägget är bra eftersom det gör att matcherna blir viktigare och det blir tuffare. Men samtidigt har den södra serien alltid haft nästan bara tuffa och viktiga matcher. Men jag tror och hopppas att detta kommer göra att alla matcher kommer bli som kval-matcher”. 

* Petter Christoffersson, 45, sportchef Kalix:

”Jag tycker nya upplägget ser intressant ut, det spetsar till allt och samtidigt har man lyckats att se hela serien, vi får aldrig glömma bort att vi ska vara en rikstäckande verksamhet.

Det är bredden som kommer att göra serien attraktiv och unik i slutändan, det är ett mycket viktigt och stort ansvar vi har att inte bli förblindade utan att vi tar hand om hockeyns framtid på ett bra sätt .

Serierna kommer att vara mycket intressanta alla omgångar från start till mål vilket tyder på en bra produkt.

Ekonomin kommer att vara den störta utmaningen, att den går hand i hand med den sportsliga utvecklingen. Hockeyettan-föreningarna klarar nog av att driva ett seniorlag men i norr är det extrema kostnader för att driva J20, J18 U16 när dom har samma reskostnader som seniorlag. Tar vi inte hand om dom så tappar Hockeyettan spelare i framtiden och då tappar vi det unika med Hockeyettan som liga”.

* Lucas Larsson, 27, forward, Mariestad:

”Jag tycker det ser väldigt intressant ut måste jag säga, det är ju serierna efter jul man ser fram emot och att de börjar tidigare nu och innehåller fler match är ju verkligen kul”.

* Magnus Jansson, 51, tränare Strömsbro:

”Man får väl utvärdera utfallet efter säsongen, men jag tycker det ser lite intressant ut. Framförallt för de lag som hamnar i vårserierna där man nu får möta lite nya lag och inte bara dem från egna grundserien, det tror jag blir positivt”. 

* Martin Pärna, 27, forward, KRIF:

”Jag tycker verkligen att upplägget ser lovande ut, fler lag får chansen att ta sig vidare och roligt att både fortsättningsserien och allettan får möjlighet att möta nya lag”. 

* Erik Lindström, 29, back, Nybro:

”Det känns väl spontant som det är bra om det finns fler möjligheter att gå olika vägar fram till kvalserien så serien gäller så mycket som möjligt för alla lag hela vägen. Sedan är det bra att man belönas något extra när man vinner en serie, vi vann ju Allettan men fick inte direkt någon mer fördel och inte heller fördelaktigt schema i kvalserien jämfört med lägre rankade lag.Sen ser jag positivt på sammanslagning av fortsättningsserien då det blir mer rättvist sportsligt och inte vart man ligger geografiskt som kan påverka.

Sedan är det klart man saknar den klassiska kvalserien med två allsvenska lag litegrann också…”

* Daniel Stolt, 36, sportchef Kalmar HC:

”Det är både positivt och negativt med att vårserierna utökas till tio lag. Frågan är vad norrlagen känner för resorna rent ekonomiskt?”

* Jakob Karlsson, 32, forward, Vimmerby:

”Mycket glädjande med sex lag till kvalserien, då kanske till och med vi kan lyckas gå dit för en gångs skull…

Tycker också det är rimligt med fem lag till Allettan, även om södra serien känns som en Alletta som den är. Alla lag från södra serien som går vidare till Allettan kommer att ha god chans att gå upp i vinter. 

Något annat än att inte slå ihop vårserierna hade varit idiotiskt”. 

* Fredrik Mälberg, 45, f d tränare, nu expert Hockeyettan.se:

”Jag tycker det det känns positivt, gillar speciellt att det blir sex lag i kvalserien och att fler lag kan nåt dit. Det är ändå där som många topplag vill vara och nu finns det ju större chans att ta sig dit. Bra också med två vårserier och fler streck, det minskar risken för ”döda” serier”. 

* Magnus Eriksson, 35, med i sportrådet, Nyköping:

”Som helhet så ser det väldigt bra och spännande ut med nya serieupplägget. 

Att man behåller fem lag till Allettan tycker jag var rätt,  och jag som företräder en klubb som inte är ett spikat topplag säsong efter säsong ser ju också det positivt då fler lag kan vara med och tävla om dom platserna.

Vårettorna får ju verkligen en nytändning av detta, tror flera lag som startat en höst lite sämre får en nytändning av att möta nya lag och lite bränsle till att vända en negativ trend”.

* Jesper Broeng, 23, back, Mariestad:

”Jag tycker det verkar riktigt bra! Speciellt med lite fler matcher om man går till Allettan plus att vårserierna blir oerhört mycket roligare med lite annat motstånd än om man bara nöter på mot samma motståndare. Sen är det bra att ligan bantades ner till 40 lag, de kommer höja nivån på ligan.Tycker det ser ut att bli riktigt tight i serierna i år.

Men jag tycker också de är lite synd att de tog bort förslaget att det endast skulle vara fyra från varje serie som skulle gå till Allettan – och det är även lite skumt för mig att börja en ny serie redan i början av december”. 

* Jesper Jäger, 49, tränare och sportchef, Vännäs:

”Det nya serieupplägget känns väldigt positivt. Det blir något nytt och fräscht!

De lag som spelar Allettan får fler matcher mot bättre motstånd. De lag som spelar Vårettan får matcher mot andra lag än de är vana vid. Detta kommer ställa nya krav på spelare och ledare att prestera bättre på alla sätt. Kort sagt kommer alla inblandade inom lagen i nya Hockeyettan tvingas till utveckling, vilket alltid är rätt väg att gå för att skapa något bättre.

Vidare får publiken fyra serier att hålla reda på oavsett höst eller vårsäsong. Det kommer göra våra serier mer lättförståeliga och intressantare. Det kommer även bli positivare att marknadsföra serierna gentemot våra samarbetspartners, vilket känns väldigt angeläget.

Allt som allt känns det som ett väldigt positivt steg framåt och uppåt för oss alla inblandade. Jag ser verkligen framemot den kommande säsongen!”

* Björn Jonason, 32, forward, Huddinge:

”Det är väl inte så mycket som påverkas? Vi har redan gjort bantningen av lag som är den största ändringen för året. Sen att vår serierna slungas ihop är bara roligt för fansen och framförallt  spelarna som för möta nya lag. Mindre kul för klubbarna med sämre ekonomi då det kommer bli längre resor. Förhoppningsvis ger detta klubbarna en tankeställare att behålla en god ekonomi från start och inte gå in i säsongen med för stora kostymer än vad dom klarar av. Men det märker vi som vanligt i efterhand.

Att 8 av 10 lag går till slutspel i Allettorna är kanske inte supersexigt, men samtidigt inte mycket att ändra. Kanske ett inbördes play in mellan sjuan och åttan? Men också den aspekten att tre lag från vårserien har chansen att kliva upp i systemet. Nja!?!

Kvalserien, höjdpunkten i Hockeyettan. I år med sex lag – nää den gillar jag nog inte. Jag står fast vid att vinnaren av Hockeyettan går direkt upp till Allsvenskan. En kvalserie med fyra lag där vinnaren får möta nästjumbon från allsvenskan i en bäst av fem. Nu snackar vi dramatik!

Vill även lyfta fram att man skjutit på seriestarten i år. ÄNTLIGEN! Sen kan man alltid garva åt de lag som lagt träningsmatcher i augusti. Till vilken nytta?”

* Thomas Engman, 44, tränare i Mörrum, till Blekingesport: 

”Det är bra att fler får chansen att ta sig vidare i serien, det är viktigt att det finns vägar för att kvala uppåt”.

Engman gillar också att sex lag kommer finnas i kvalserien.

”Det här kommer att höja nivån på Hockeyettan. Det kommer att utkristalliseras vilka som är i topp”.

* Mattias Hagman, supporter, på Hockeyettans Facebook-sida:

”Nu blir ju vårserierna lite mer intressantare än att bara möta samma bottenlag igen. Betydligt roligare att blanda serierna och mer rättvisst om till exempel en serie är betydligt starkare än en annan”. 

* Anton Björkman, 23, forward, Lindlöven: 

”Mina tankar på nya serieupplägget är bara positiva, gillar att det blir en kortare serie innan jul så det blir tightare matcher redan från start. Man har inte råd att förlora många matcher innan jul om man ska spela Allettan.

Allettan kommer bli väldigt tuff, många matcher som ska spelas, det som är roligt. Det är också bra att det är sex lag istället för fyra som går till kvalserien.

Jag gillar även att det blir fyra serier totalt efter jul då man kommer kunna få möta nya lag”

* Lars ”Lillis” Lövblom, 57, sportchef, Hudiksvall:

”Jag tycker att fem lag till Allettan är bra, fler lag får möjlighet att spela tuffare matcher. Nackdelar är att det är svårt att lägga serien på tio lag. Jag tycker att det är viktigt att Hockeyettan fortsätter att vara bred, med det menar jag att ha fyra serier. Det gynnar bredden på hockeyn i Sverige.

Jag hoppas att lagen 6-10 uppskattar att få möta annat motstånd sportsligt roligt, men kan bli kostsamt. Roligt att man gör lite förändringar!”

* Rasmus Aro, 29, klubbchef, Nybro: 

”Jag tycker att det nya upplägget ser intressant ut. Det är genomtänkt och skapar ännu fler matcher som är av hög kvalité, framförallt för de lagen som tar sig till Allettan. Känslan är också att Vårettan blir mer intressant när det blir två serier och lite nya lag att möta. Nyheterna kring placering i Allettan och vad det leder till ser bra ut, slutspelsträdet ser spännande ut och avslutningen med kvalserie till Hockeyallsvenskan blir intressant med fler matcher än vad det var i våras. Vi ser fram emot säsongen!”

* Jörgen Mähler, 53, sportchef, Surahammar:

”Intressant, ska bli kul att möta andra lag. Förstår tveksamhet angående ekonomi och längre resor, men förutom det spännande”

* Daniel Fahlström, 26, målvakt, Nyköping:

”Nya upplägget ser väldigt spännande och lovande ut. Gillar att allettorna/fortsättningsserien börjar redan tidigt i december och att man möter varandra fler gånger. Det är oftast de matcherna som är roligast att spela. Förutom playoff då förstås.

Med publiken i ryggen när vi sakta men säkert återgår till det normala tror jag absolut att detta kommer att bli ett lyft för ligan”.

* Per Gustafsson, 51, tränare/sportchef, HC Dalen:

”Har kikat på serieupplägget och tycker det ser riktigt bra ut och har inget att invända emot”.

* Fredrik Lundin, 27, back, Enköping:

”Jag har kollat lite snabbt på det nya upplägget, känns ju som det kommer tvinga alla klubbar att ta ytterligare ett steg åt det lite mer proffsiga hållet. Så i längden kommer det säkert höja kvalitet på serien”.

 

Serieupplägget 21/22 – här är nyheterna i ligan