Arto Miettinen: ”Vi ska använda pucken som vapen”

Den nya huvudtränaren Arto Miettinen har nu hunnit landa lite i sitt nya uppdrag. Vi passade därför på att kolla läget lite med Arto inför den kommande säsongen.

Vad var avgörande för dig när du bestämde dig för att skriva på för TAIF?

Klubben hade enorm revanschlust efter den gånga säsongen och jag har tidigare erfarenheter av att ha varit här som spelare och ledare. Tranås har alltid varit ett snabbt, hårt jobbande lag. Det lockade också med södra Ettan då den håller en bra kvalité rakt igenom. Det är en proffsig organisation och vi hade flera träffar där vi gick igenom saker grundligt.

Det är första gången du blir huvudtränare för ett seniorlag. Vilka skillnader finns jämfört med J20?

Främst att man måste ta hänsyn till att killarna har ett civilt jobb, det kommer vara en skillnad mot tidigare. Jag är väldigt laddad inför att sätta en stark prägel och identitet på laget tillsammans med Andreas.

Hur beskriver du ditt ledarskap?

Jag pratar mycket med spelarna, vill vara nära laget. Är lugn och tror mycket på kommunikation. Samtidigt efterlyser jag ärlighet kring allt från hur vi beter oss till regler och normer. Det viktigaste är vad jag och Andreas skapar själva, jag gillar att involvera folk, men samtidigt när det brinner så gäller det att kunna slå knytnäven i bordet. Mitt stora mål är att göra så att alla blir lagspelare, utan att ta bort deras spets. Det är något som kommer ställa krav på oss ledare.

Vilken typ av ishockey vill du spela?

Jag vill att vi är aktiva med pucken. Det är mycket klyschor, men grundbulten är ett strikt, starkt försvarsspel. Vi ska använda pucken som vapen. Vi ska vara aggressiva och få fast motståndaren genom mycket skridskoåkning.

Vad säger du om truppen hittills?

En del bekanta ansikten, en del inte alls. Det är bra att vi har en lång försäsong. Jag vill lära känna alla spelare på individnivå, så det viktigt med teambuilding, vilket är en process som pågår redan nu. Det är hårt och ödmjukt jobb som väntar för alla nu.

Några få platser kvar att fylla, vad för typ av spelare vill du ha in?

Det är viktigt att hitta rätt identiteter och karaktärer. Jag har betonat det till Micke som håller i fysträningen, det spelar ingen roll vad du har för egenskaper om du inte orkar, de som kommer hit, och de som är här ska vara väl förberedda och vältränade.

Foto: Erik Hellquist