Thu 21 Oct Slut
Hockeylag HUD 3
Hockeylag VIK 2
Fri 22 Oct Slut
Hockeylag TRA 3
Hockeylag KAR 2
Fri 22 Oct Slut
Hockeylag DAL 3
Hockeylag HHHC 1
Fri 22 Oct Slut
Hockeylag STR 1
Hockeylag VIS 4
Fri 22 Oct Period
Hockeylag BOD
Hockeylag PIT
Sat 23 Oct 15:00
Hockeylag MÖR -
Hockeylag NYB -
Sat 23 Oct 16:00
Hockeylag KÖP -
Hockeylag BOR -
Sat 23 Oct 16:00
Hockeylag ENK -
Hockeylag HUD -
Sat 23 Oct 16:00
Hockeylag SUN -
Hockeylag KAL -
Sat 23 Oct 16:00
Hockeylag ÖIK -
Hockeylag KIF -
Sat 23 Oct 16:00
Hockeylag TSK -
Hockeylag VHC -
Sun 24 Oct 15:00
Hockeylag VHF -
Hockeylag VIS -
Sun 24 Oct 15:00
Hockeylag SUN -
Hockeylag KIF -
Sun 24 Oct 15:00
Hockeylag PIT -
Hockeylag KAIF -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag FOR -
Hockeylag NSK -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag LIN -
Hockeylag SKÖ -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag KUM -
Hockeylag ESK -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag SUR -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag HAN -
Hockeylag Kalm -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag KAR -
Hockeylag DAL -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag VIM -
Hockeylag HHHC -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag KRIF -
Hockeylag TRA -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag HIK -
Hockeylag HSK -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag VIK -
Hockeylag STR -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag WIN -
Hockeylag SEG -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag ÖRN -
Hockeylag VHC -
Sun 24 Oct 16:00
Hockeylag ÖIK -
Hockeylag KAL -

Appelgren i lång intervju

Nu var det länge sedan vi gjorde en avstämning med Bois tränare Andreas Appelgren, och nu när det blivit klart med såväl matchschema (se under matchfliken) som ett antal nya spelare så ringde vi upp Andreas för att höra hans tankar.

Om vi börjar med träningsmatcherna så blir det möten med lag från tre olika hockeyettanserier samt med allsvenska BIK Karlskoga. Hur gick tankarna när ni planerade upp träningsmatcherna?

– Det är ingen jätteplanering bakom så, men vi spelade länge så vi var på det klara med att vi inte ville åka jättelångt till matcherna. Men vi ville också möta lag från olika hockeyettanserier, för det har vi märkt att det är lite olika typer av ishockey som spelas i de olika serierna. Så jag tycker vi har en bra mix av motstånd och det är också roligt att få möta Karlskoga som har ambitionerna att kliva upp till SHL, där man får bekänna färg lite. Så en bra mix och vi har också fått in dom ungefär som ett matchschema, så det känns jättebra.

Seriespelet drar igång först i oktober, ni börjar träningsmatcha redan i augusti, är inte det lite tidigt?

– Det är så att det är roligt att spela matcher och när vi går på is så kommer det gå ett tag innan serien drar igång och då behöver man matcher både för att få en morot under träningen men också för att då får man kvitto på hur det man tränat på funkar. Så är det lagom att ha någon vecka mellan matcherna, då får man chansen att analysera matchen hur det såg ut och sedan träna på det man behöver och ha en ny match att se fram emot.

Om vi går vidare med seriespelet sedan då drar det igång den 3/10 och sedan ska det spelas 18 omgångar på 53 dagar. Det blir tätt matchande!

– Ja det är lite nytt att det är så tätt under hösten redan. Men vi gillar att spela matcher, så vi får som vi vill. Men man har inte tid med så mycket formsvackor och perioder med sämre spel, så det blir skillnad. Men det är kul att det drar igång med tätt redan på hösten, det ser jag bara som positivt.

Det var länge tanken att det skulle bli fyra lag som skulle gå till allettan, nu blir det istället fem lag, hur ser du på det?

– Jag tycker det är bra, det finns lag att ta av som är så pass skickliga att de kan spela allettan, så det är bara bra. Det finns lag som kan kvalificera sig, det drar inte ner kvaliteten på serien eller så.

Det kommer vara åtta av tio lag som får kvala uppåt från allettan och tre av tio lag från vårserien gör detsamma. Det kanske är lättare att kvala in via vårserierna till och med, hur ser du på det?

– Jag förstår dom som knåpar ihop detta, man vill få mycket streckstrider och playoffmatcher. Sedan kan man vända och vrida på det, men det är som det är och bara att acceptera. Sedan om någon tycker det är enklare är det väl bara att göra det då… Man vill få det så viktigt för så många lag som möjligt och då är det bra att det är många streckmatcher, viktiga matcher är alltid roligare att spela.

I slutänden av kvalet så är det precis som tidigare en kvalserie till allsvenskan, skillnaden är att tidigare säsonger är det fyra lag som varit med där, nu är det sex lag. Är det för mycket?

– Ja jag tycker det. Jag får reservera mig lite, för jag vet inte hur min klubb röstat, men för mig personligen tycker jag det är värdelöst. Visst är det tufft med fyra lag och bara ett lag som går upp, men med sex lag om en plats så kan det bli en död serie ganska tidigt för flera lag. Visst kan det någon gång bli väldigt jämnt, men det är en stor risk att flera lag blir avhängda tidigt. Varför inte fortsätta med semifinal och final i bäst av 5 eller 7 istället? Då har man matcher som gäller något hela vägen. Jag förstår inte varför man gjort så, men det är väl att man ska vill att så många lag som möjligt att gå till slutspel. Men det är aldrig bra med en serie med lag som inget har att spela för på slutet.

Det blir sen seriestart kommande säsong, den tredje oktober åker ni till Lindlöven. Hur ser du på den sena seriestarten?

– Jag tror det blir samma som förra året. Det spelar inte så stor roll, men vi skjuter på ispremiären en vecka. Man gör det givetvis för att vänta in att man får ta in mer publik och det är bra, för man vill inte spela inför tomma läktare en säsong till, så det är bra att man skjuter på det.

Sedan vi pratades vid senare så har det tillkommit ett antal förlängningar med bland annat Aronsson, Samuelsson och Sandberg. Hur tycker du att det går med lagbygget?

– Det ser bra ut. Vi har varit noggranna med att lägga pusslet, att ha en tanke med varje värvning. Det har vi alltid gjort givetvis, men vi har varit fler involverade denna gång och det ser intressant ut. Sedan får man se hur det faller ut, det vet man aldrig. Men att killar kommer tillbaka, som Aronsson som är en toppback i ettan och har många alternativ men ändå väljer att stanna, det är ett bra betyg till klubben. Han är en riktig ledargestalt och fältherre på isen. Även att Adam Samuelsson känner att Mariestad rätt klubb att fortsätta att utvecklas i. Att Sandberg stannar är också roligt. Sedan hoppas vi det går i lås med Joonas också, men att han visar att han vill tillbaka är jäkligt kul, det visar att vi gör något rätt, det är spelare som kunnat spela på högre nivå. Det är spelare som är viktiga och som också blir viktigare och viktigare. Det är roligt att de vill stanna trots att andra lag bjudit betydligt högre. Sedan har Simon Eriksson också förlängt och han tror jag kan bli årets utropstecken. Han har varit ett monster på träningarna och har visat upp oerhörda resultat på de fysiska värdena. Han är redo för nästa steg hockeymässigt, där har vi en joker som kan bli ett stort utropstecken. Roligt att han ville stanna också, han hade väldigt bra bud från andra klubbar. Sedan är det också roligt med de yngre killarna som förlänger, de hade en skitsäsong förra säsongen där det inte blev som vi planerat för dom. Tanken var att de skulle spela mycket i J20 och ett gäng matcher med a-laget, men J20-säsongen blev inställd. Men de krigade på oerhört bra och gjorde ett jättejobb på träningarna. Det är tufft att se när de andra i laget packar för att åka på långresa i playoffspelet och de inte fick åka med, men de tränade på stenhårt på hemmaplan och gnällde inte. Jag tycker det är kul att de stannar, de har visat på bra karaktär och är riktigt bra killar.

Kikar vi på centersidan blir det en hel del nytt, med Joonas Alanne, Mikael Hansson och Albin Kedbrant. Hur ser du på det, det är ju ändå en rätt viktig position?

– Det är intressant för som vi vet tappade vi Eddie Davidsson för två år sedan, en av ettans spelskickligaste centrar och nu tappar vi Douglas Lögdal som också är en spelskicklig center, så vi har tappat två av topp 5 centrar i hela hockeyettan, spelare man nästan inte kan ersätta. Spelare som spelat på allsvensk nivå och kommit tillbaka, skickliga spelare med rutin och klubbhjärta. Joonas kan ersätta en av dom, han är en toppcenter på nivån helt klart. Sedan är det upp till Hansson och Kedbrant att visa vad de går för. Vi har sökt spelskickliga centrar som både kan visa sig spelbara men också driva upp pucken, att visa sig centralt och sedan lägga ut på kanterna. Det är det vi är ute efter, spelskickliga centrar som kan bära puck. Sedan är de rejäla också och har rutin på nivån. Det är en viktig position, men det känns bra,. Vi ska bygga lite mer spel på centrarna och kontrollera pucken mer och bära pucken mer.

Mindre dumpa och mer ta sig in i anfallszon med pucken i behåll?

– Ja ha mer puckkontroll, bygga på fart också, men mer in i mitten och sedan spela ut på kanterna. Hockeyn går fortare och fortare, men jag tror att pendeln kommer svänga tillbaka snart och att det blir mer och mer spelskicklighet som kommer gälla. Det är en skicklighet att vara spelbar, är du bara jäkligt snabb så är det inte säkert att du är på rätt ställe, du vet inte var du ska vara och är du där är du ofta där för snabbt. Vi vill spela mer blad-blad och ändå ha bra med fart.

Är det den detaljen ni utvärderat från förra säsongen och känner att ni vill utveckla?

– Ja att vi har lite mer kontroll på pucken. Det är en svår kombination, vi vill fortfarande ha en hög fart men också med mer puckkontroll. Pratar man om hög puckkontroll blir det lätt att man drar ner på tempot, det blir en extrapass back-back, och det är inte det vi vill. Så det är något vi ska träna på, vi vill ha mer puck och kunna kontrollera matchbilden bättre. Att bära pucken via centrarna är den ena detaljen vi vill utveckla.

– Sedan gör vi en bra säsong, men till slut var det att vi inte fick igång powerplay i kvalserien som vi föll på. Det är vi historiskt bra på och hade vi gjort ett mål mer per match i powerplay så hade vi spelat en sista match mot Nybro om en plats i allsvenskan. Det funkade under säsongen, men inte i kvalserien, det är en nyckel. Så vi ska nöta mer på detaljer. Många är kvar och det blir enklare att nöta in mer detaljer. Därför är det skönt att läsa att de stannar för att spela upp klubben i allsvenskan, då kan man vara beredd att träna lite hårdare för att ta sig dit också.

Det saknas ännu två spelare som inte tillkännagivits. Vad är det för pusselbitar?

– Om vi räknar med att det löser sig med Joonas, så är det två spelare till, det är spelare för första och andraline, spelare som ska bidra till vår poängproduktion, spelar med poänggaranti.

Garanti, då är det mer rutinerade spelare och inte J20-killar vi snackar om?

– Dom vi pratat med har ju spelat J20, men kanske inte i år, hehe. Nej det är inte där vi har prio på just nu. Men man kan ju få nej och då får man gå vidare, så osvuret är bäst. Men det är spelare som ska lyfta laget offensivt, och då bör det vara spelare som varit med om en och annan frostnatt i alla fall. Sedan kan man ha varit med om det som ung med, men man vill gärna ha någon som levererat bra på minst denna nivå.

När man bygger ett lag så inbillar man sig att man har en målbild med de spelartyper man vill ha och sedan kanske man får revidera den då man får nej och tvingas tänka om. Har det blivit som ni tänkt er eller har ni fått tänka om något?

– Det har blivit som vi tänkt oss, ja nästan bättre än vi tänkt oss faktiskt. Vi trodde inte vi skulle få behålla både Aronsson och Samuelsson, där hade vi tittat på andra alternativ, så det är bättre än vi tänkt oss. Hansson och Kedbrant är också spelare som vi vet passar in i vårt spel, och löser det sig med Joonas är det en dröm. Han var prio 1 att få ha kvar. Sedan att Sandberg stannar och med Isak Olsson som är en riktig blåslampa, det kommer bli en fight om spaden i vinter, så vi är jättenöjda. Så får vi in de sista så blir det oerhört mycket som vi vill, men där är vi inte i hamn ännu. Vi har fått till det jättebra med rollfördelningen. Vi har tvåvägsspelare, offensiva spelare, spelare för boxplay och powerplay. Vi har jobbat hårt för att hitta rätt, sedan får vi se om vi lyckas få ihop det också…

Om vi går igenom lagdel för lagdel och börjar med målvakterna. Där har ni kvar Tobias Sandberg och har fått in Isak Olsson…

– Den känns jättebra! Sandberg vet vi var vi har och Isak har vi mött och han har spelat bra emot oss när vi mött honom. Honom har vi bra koll på också sedan tiden i Örebro J20. Det är en stor målvakt som täcker mycket. Men han är också riktigt starkt och explosiv på fysen, han har verkligen imponerat där, så han tror jag kan få ett riktigt genombrott. Speciellt nu när han kommer till ett bättre lag. Han var bra också i Malung, men det är ett bottenlag. Med vårt försvarsspel där han vet var skotten kommer att komma ifrån, det kommer passa hans spelstil jättebra. Han kommer bli vass och det kommer gynna båda våra målvakter.

Backsidan känns väldigt stark…!

– Det känns bra att de flesta är kvar. I anfallsspelet kan du vara mer kreativ, men försvarsspelet är mer uppstyrt. Vi fick slita ett tag med att hitta rätt där under säsongen, men nu är nästan samtliga backar kvar och det känns jättebra. Försvarsspelet sitter bra, då kan man jobba med små detaljer där för att utveckla det ytterligare.

På forwardssidan känns det kanske lite tunnare…

– Det ska också in två till och räknar vi också med Joonas så ser det mycket bättre ut. Det är ju toppspelare som ska in och får vi in dom vi vill ha så kommer det se riktigt bra ut med bra formationer rakt igenom. Så där är jag inte det minsta orolig för, det kommer vi få ihop och det kommer bli bra drag i grejorna.

Då kommer 10 000-kronorsfrågan: Kommer ni ha ett starkare lag än det ni avslutade förra säsongen med?

– Det är alltid svårt att värdera lag sådär, men vi har ett starkare lag än det vi började förra säsongen med. Sedan hade vi en enorm utveckling under säsongen så vi avslutade med ett riktigt starkt lag. Sedan är det svårt att veta var det tar vägen, det återstår att se. Men vi har lite mer rutin och killarna som är kvar har fått ett år till på sig, men det är ett jobb att göra också och en grupp att bygga ihop. Jag låter lite som en politiker här och besvarar inte riktigt din fråga känner jag, men det är upp till bevis vad vi presterar. Men det känns väldigt bra måste jag säga. Sedan har vi inte lika bred trupp som vi avslutade säsongen med, och tanken var också att inte ha så bred trupp inledningsvis, men det var innan vi visste det skulle bli så tight matchande, så det får vi fundera på hur vi ska göra. Att vi hade en så bred trupp gjorde att vi blev svårslagna, nu har vi inte lika bred trupp, det får vi kika på nu när det blir andra förutsättningar. Det känns i alla fall jättebra innan man vet hur det blir.

Är det semester som gäller nu?

– Vi kör idag och imorgon, sedan får killarna fyra veckor med individuell träning. Igår hade vi en samling där vi snackade igenom lite och delade ut program till dom med korta individuella samtal. Vi har haft sex bra veckor med ett tiotal killar som varit här och tränat och de har visat upp en enormt bra träningsmoral, vi har haft riktigt bra träningar. De har haft en lång säsong på 13 månader innan de fick två veckor ledigt och så har vi kört väldigt hårt i sex veckor nu, veckor då de slitit på oerhört bra. Så de är verkligen värda att få lite egen träning nu. Sedan kör vi igång med testvecka den andra augusti, utom eventuellt Joonas som kommer lite senare.

Så den andra augusti ska alla nyförvärv utom Joonas vara på plats?

– Ja det stämmer!

Vad ska du göra i sommar då?

– Jag åker till Smögen ett par veckor och så behöver jag vattna gräsmattan lite., Men det ska bli skönt att koppla bort hockeyn ett tag nu, även om spelarna var lediga två veckor så var vi ledare aktiva med att utvärdera och planera säsongen, så det ska bli skönt att koppla av lite och ladda upp med ny energi. Men man vill ändå ut på redan nu! Hoppas ni alla får en bra sommar alla så ses vi i hallen till hösten!

Av Krister Holm