Poängmaskinen Johan Järlefelt slutar. Foto: Kalmar Hockey Facebook

Poängmaskinen Johan Järlefelt slutar, 24 år ung: ”Känns helt rätt”

Han gjorde 40 poäng i ligan i vintras och har snittat nästan en poäng per match i fem säsonger.

Nu slutar Johan Järlefelt, bara 24 år ung.

– Det känns hur bra som helst. Jag har insett att jag inte är så pass bra att jag kan försörja mig på ishockeyn, nu är det dags att satsa på den civila karriären, säger han.

SÅ SPELAS PREMIÄREN I HOCKEYETTAN – KLICKA HÄR!

Det var förra veckan som Johan Järlefelt meddelade på Instagram att han lägger rören på hyllan.

24 år ung, med en fin poängsäsong i Kalmar HC i bagaget och med en hel del lockande anbud om en fortsättning.

Hur han tänkte?

Vi ringde upp och bad han berätta.

– Du är inte den första som undrar, säger han och skrattar.

– Nej, men det här känns helt rätt nu. Jag kom under våren fram till att jag var klar och färdig med hockeyn. 

Utveckla!

– Jag har ju pluggat senaste åren och nu tog jag examen i våras och kände, mer och mer, att det var läge att tänka på den civila karriären. Jag har haft det bra i både Nybro och Kalmar – det har verkligen varit fyra grymma år där nere – men det är ingen ekonomisk trygghet för framtiden att spela i ettan och jag har väl insett att jag inte är så bra att jag kan försörja mig på heltid bara genom att spela hockey. 

Så det var aldrig aktuellt att förlänga med Kalmar?

– Vi pratade direkt efter säsongen, det var bra samtal med både Daniel (Stolt, nye sportchefen) och Jarkko (Oikarinen, assisterande sportchef) och jag sa som det var, att jag kommer söka lite Master-utbildningar och att jag tänkte lägga fokus på mitt examensarbete. Jag spelade med helt öppna kort där. Sen hade vi ett nytt snack efter nån månad och då bestämde vi oss för att inte inleda några förhandlingar. De ville ju komma vidare i truppbygget och jag kände att jag inte kunde gå och fundera så mycket längre, både för deras skull och min egen skull. Det blev ett bra avslut för oss båda.

Och sökandet har gett resultat.

I mitten på augusti börjar Johan Järlefelt som finansiell rådgivare på ett mindre finansbolag i Stockholm.

– Det känns verkligen som en drömchans, det är ju det här jag pluggat och slitit för i tre år. De var tydliga på intervjun och sa direkt att ”vi vill satsa på dig, men du måste det vara helhjärtat från din sida”. Det blir väl jobb 9-18 och då insåg jag att det inte går att kombinera med hockeyn. Det var ett ganska enkelt beslut att ta.

Men vi gissar att det inte saknades anbud?

– Det var väldigt nära att jag, tidigt i våras, skrev på för en tysk klubb. Allt var i stort sett klart, men det sprack i sista stund.

– Sen är det väl tre-fyra klubbar här i Stockholm som hört av sig, men då hade jag ju redan bestämt mig för att satsa på den civila karriären. En klubb sa till och med att jag kunde höra av mig i december om jag skulle bli sugen igen, haha.

Kommer du bli det då?

– Inte som det känns nu, nej. Det är jobbet som är prio ett nu. 

***

Johan Järlefelt spelade juniorhockey i Huddinge och Djurgården innan han som senior klev in i Hockeyettan. Där har det blivit fem säsonger (en i Haninge, två i Nybro och två i Kalmar).

– Hockeyn har ju varit en stor del av mitt liv i 20 år. Jag är tacksam för allt jag fått uppleva. Det här blir ju som att säga ”hejdå” till stora delar av sitt liv, men det var ett vägskäl för mig och jag är enbart stolt och glad över allt som hockeyn gett mig.

Bästa minnet?

– Oj! Den var inte lätt att ta direkt så här. Men okey, första seniorsäsongen i Haninge Anchors var ju häftig, vi gick till Allettan och fick spela matcher mot Asplöven bland annat. Och så går det ju inte att blunda för derbyna mellan Kalmar och Nybro…där kan vi snacka hatkänslor och passionerade fans. Det var ett jäkla tryck på läktarna i dom matcherna.

Du gick själv från Nybro till Kalmar sommaren 2019.

– Hm. Det blev lite livat då.

Blev du hotad?

– Nej, inga hot direkt, men det var lite grejer på sociala medier med inlägg om ”judas” och fans som spelade in nån video och sånt där. Men vad sjutton, det ska vara lite känslor i hockey, det var inget som påverkade mig.

Är det nåt du ångrar i karriären? Borde du satsat ännu hårdare?

– Nja, det är väl i så fall att man inte fick chansen att testa högre upp. Det var nära med en övergång till Vita Hästen mitt under säsongen mitt andra år i Nybro, men det gick inte att lösa, klubbarna fick inte ihop det. Det hade varit kul att se om man hade klarat av spel i Hockeyallsvenskan, det måste jag erkänna.

Till sist. Hur går det för Kalmar i vinter? 

– Jag tror det kommer gå bra. De har byggt upp ett nytt och spännande lag, jag tror och hoppas på en lång säsong. Jag pratade med Stolt för ett tag sedan och han sa att jag var välkommen ned och hälsa på när nya hallen är klar. Det vore ju häftigt att se ett derby mot Nybro där!

Johan Järlefelt har spelat 185 matcher (med play off) i Hockeyettan och svarat för 181 poäng.

Text: PeO Larsson 

Anton Grenholm slutar – berättar själv varför