Krönika Lasse Kinch: Han var en blandning av Sven Jerring och Lennart Hyland

Den kände sportjournalisten Tommy Engstrand är död. 

Han blev 81 år.

Här minns Lasse Kinch, 78 – som jobbat som kommentator, expert och programledare i studio Hockeyettan i flera säsonger – sin vän Tommy Engstrand i en krönika.

 

Tack, Tommy!

Ja, vi är många som har anledning att tacka Tommy Engstrand för alla idrottsupplevelser som han gav oss trots att vi inte själva var på plats.

Själv har jag extra anledning att tacka dig Tommy, för all den hjälp jag fick att utveckla min karriär. Utan dig hade jag inte nått det jag gjorde under min aktiva tid i etern.

Tommy var en generös människa både i arbetslivet och privat. Han visste hur man fördelade ris och ros – alltid med vänlighet i botten.

Han var en blandning av Sven Jerring och Lennart Hyland. Från Jerring hade han “ärvt” förmåga att måla den bild som radiolyssnarna fick av skeendet och av Hyland direktreferatets förmåga att få lyssnarna att uppleva som om de själva såg matchen.

Sommaren 1965 hade jag sommarjobb på Idrottsbladet och på den arbetsplatsen var Tommy Engstrand uppskattad skribent. Han berättade för mig hur han fick jobbet av chefsredaktör Torsten Tegnér. Tegnér fick reda på att Tommy gärna cyklade, vilket var ett stort plus i anställningsintervjun, men det avgörande var svaret på frågan vad Tommy gjorde i höjdhopp?

– 1,75, drog han till med!

Tegnér blev översvallad och sa:

– Du är anställd!

Tommys direktreferat från massor av stora tävlingar inom fotboll, ishockey och tennis är välkända, men en sport han inte gjorde så ofta sitter i minnet hos mig. Alpint var inte vanligt, men några tävlingar gjorde Tommy för att komma Ingemar Stenmark lite närmare. Vet inte om Ingemar kände till att Tommy inte var någon virtuos på skidor, men på frågan vad som gått snett för Stenmark i en tävling som han inte hade vunnit?

Ingemar svarade:

– Det går int att förklar för en som int förstår!

En klassiker inom radiosportjournalistiken.

Tommy var också chef under ett par år på Radiosporten, men det var egentligen inte en roll han trivdes med. Sammanträden var liksom inte hans grej. Vår dåvarande redaktionssekreterare Per Josefsson (som efterträdde Tommy som chef) fick ta hand om administration och de flesta sammanträden.

Men som chef så fostrade Tommy många av de eterjournalsiter som många hört. Ta bara framstående personer som Lasse Granqvist, Robert Perlskog, Jacob Hård, Björn Fagerlind och Peppe Eng.                                                                                                                   

Vi vara alla Engstrands grabbar!

Klart att Tommy träffade massor av stora idrottsstjärnor och skrev också en bok om sina möten.

Vet att han ansåg att Mohammed Ali var den störste av dem alla, men att Björn Borg inte stod långt efter. Av svenskar var det ju många mer än Borg som han beundrade.

Sven Tumba var en av dem och tillsammans med Owe Eriksson gjorde han också en dokumentär om Tumba och en del av materialet hämtades från hyllningarna av Tumba på hans 80 årsfirande i ishallen i just Tumba!

När Tommy skulle ge råd om hur man skulle bli en bra radio eller TV referent var huvudbudskapen två.

Läs så mycket du kan, för att vidga ditt ordförråd och “låt pumpen vara med” d v s se till att ditt hjärta slår i referatet.

Tommy – nu har din pump stannat, men jag lovar dig att vi är många som får upp hjärtslagen när vi tänker på din gärning!

En tacksam vän som tackar dig av hela mitt hjärta!

Lasse Kinch

Lista: 20 häftiga värvningar i ligan i vår