Dennis Finn Olsson är ny i Vallentuna. Här till höger som liten knatte med pappa Jonas, den förre elitspelaren.

Vallentunas Dennis Finn Olsson om klubbytet och rådet från pappa: ”Bli inte som mig…”

Dennis Finn Olsson, 21, är redo för ett nytt äventyr.

Nu är han i pappas moderklubb Vallentuna för att sätta avtryck.

– Bland det första han sa till mig när jag var liten var ”Bli inte som mig” och det är väl därför vi är så olika som spelare, säger han och skrattar.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – highlights och silly season-nyheter HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Dennis Finn Olsson är talangen från Leksand som varit med hela vägen – från U16, J18 och J20 – upp till spel i A-laget.

Det blev fem matcher i HockeyAllsvenskan 18/19 för Leksand innan han drog söderut till spel i Kristianstad (HA) och Mörrum (Hockeyettan) säsongen därpå innan han återvände till Dalarna och spel i Borlänge HF i fjol.

Där svarade den vasse forwarden för 33 poäng på 40 seriematcher.

Men någon fortsättning i BHF blev  det inte.

Finn Olsson var en av åtta spelare (!) som presenterades samtidigt en kväll i maj.

– Jag trivdes verkligen jättebra i Borlänge, det vill jag betona. Men jag är ung och både tjejen och jag kände att vi vill testa nåt nytt, komma till en ny miljö. Vi har länge pratat om Stockholm, det finns nåt som lockar med en storstad, det finns ju liksom ett helt annat utbud här jämfört med i Leksand när man är ledig.

– Så när Vallentuna visade intresse var det ett ganska enkelt beslut. Jag är jäkligt taggad på det här!

Han flyttade ned i augusti, jobbar deltid och nu – när försäsongen startat på allvar – är Vallentuna uppe i fem pass i veckan.

Du, som testat allsvenskan, ser inte det här som ett steg nedåt i karriären då?

– Nej, inte alls. Jag tycker det är alldeles för många spelare som ser ned på Hockeyettan när de hamnat här, det är en liga som man verkligen kan utvecklas i. Det är många lag som är bra och det är ett fint skyltfönster om man vill vidare, uppåt, och det vill jag. Jag vill blir en etablerad spelare för allsvenskan, men just nu är jag här och ska göra allt för att utvecklas och blir bättre. Det är så jag ser det.

Han är värvad till Vallentuna för sina offensiva egenskaper – och det är han medveten om.

– De vill ju att jag ska tillföra offensiv spets och vara en producerande spelare, och det är ju samma krav jag har på mig själv. Klart det är viktigt med poäng och sånt, men för mig är det också viktigt att jag ska kriga och kämpa lika mycket som alla andra spelare och förtjäna den istid man får. 

***

Nu han alltså i Vallentuna – klubben där pappa Jonas tog sina första skär.

Jonas Finn Olsson, nu 49 år, var elitspelare i 15-talet år och gjorde bland annat sex säsonger i Elitserien för tre klubbar (Leksand, Västerås och Djurgården).

– Ja, det är ju lite häftigt att jag nu ska spela för pappas moderklubb. Det känns faktiskt lite speciellt, säger han.

Vad har pappa betytt för dig?

– Massor, såklart. Han har ju funnits där hela tiden och var ju också med som tränare ungdomsåren i Leksand. Men sen får man inte glömma mamma Maja heller, hon har såklart också varit närvarande och backat upp, men på ett annat sätt.

Ni som kan er hockey vet dock att Dennis inte ärvt så mycket av pappas kunskaper på isen.

– Jo, en sak. Vinnarskallen, den har jag fått av farsan. Allt annat kommer nog från mammas sida, haha.

Han skrattar igen.

– Det var faktiskt så att bland det första farsan sa till mig, när han insåg att jag var rätt lovande som pojklagsspelare, att ”Bli inte som mig!”. 

Jonas var en hårt arbetande forward och en konstant retsticka för motståndarna – sonen har andra skills i skottet, spelskickligheten och poängproduktionen.

– Så jag får väl säga att jag lyssnat på hans råd då, säger Dennis och skrattar igen.

 Är han med nu och ger råd och tips?

– Klart vi pratar om hockey då och då, men inte på samma sätt som tidigare. Det är dags för mig att stå på egna ben nu. 

Försäsongen är alltså igång – Vallentuna spelar första matchen på onsdag (hemma mot Lindlöven) – och Dennis Finn Olsson är optimist. 

– Vi har inte pratat om någon direkt målsättning i gruppen ännu, men jag känner att vi har en trupp för att spela i Allettan. Det hoppas jag alla andra också känner. 

…och då kanske ni kan få möta Borlänge i Allettan.

– Det vore riktigt häftigt.

Din polare och barndomsvän Marcus Karlberg blev kvar där.

– Ja, han vågade väl inte flytta förbi 70-skyltarna. Haha. Nejdå, Borlänge får ett bra lag, det måste vara kanon för dom att Marcus blev kvar, han är en grym spelare på den här nivån.

***

Vallentuna har just nu 19 spelare (17 utespelare och två målvakter) i truppen och ska komplettera med två forwards innan seriespelet startar om en dryg månad. 

– Vi är i princip klara så när som att vi söker två spetsspelare till, säger sportchefen Patrik Stolt.

Text: PeO Larsson 


Namn:
Dennis Finn Olsson. Ålder: 21. Familj: Pappa Jonas, mamma Maja, syster Ida. Bor: lägenhet i Bromma tillsammans med flickvännen Klara.. Jobbar: Deltid på ett företag som har hand om maskinuthyrning. Klubbar: Leksand-Kristianstad-Mörrum-Borlänge-Mora-Vallentuna. Matcher/poäng i seriespelet i Hockeyettan: 69/52. Aktuell: spännande nyförvärv i Vallentuna. 

PÅ BILDEN: Finn Olsson i BHF-tröjan i fjol. Foto: Marcus Vilson