FOTO: Maria Paulsson

Bjuhr i stor intervju: ”Vill inte sluta förrän jag vunnit någonting”

Elva säsonger och över 400 matcher i ligan.

Var är det som driver Elias Bjuhr, 33 år i höst, att fortsätta? 

– Jag tycker fortfarande det är förbannat kul och framförallt vill jag inte sluta förrän jag vunnit någonting.

I den här intervjun listar Östersunds forwardsveteran också:

  • Största ”grisen” han mött: ”Då blev jag helt avklädd”
  • Seriens bästa back och forward.
  • Den bäste han spelat med: ”Var helt outstanding”.
  • Drömvärvningen till ÖIK. 

LÄS MER OCH SE KLIPP: BJUHR OM SINA MÅLGESTER

Det dröjde till sista juli innan Östersund gick ut med att Elias Bjuhr – forwarden som blivit en stor profil i ligan både på och utanför isen – förlängt kontraktet.

Varför dröjde det så länge? Gick förhandlingarna trögt? Funderar Bjuhr på att sluta – eller tvekade ÖIK att behålla publikfavoriten?

Han förtydligar snabbt.

– Nej, nej, det har varit klart sedan tidigt i våras. Vi tog i hand och var överens muntligen, det räckte för mig. Att det sen inte blev officiellt förrän mitt i sommaren betydde inte så mycket för mig.

Tvekade du nån gång att fortsätta? 

– Nej. Jag var helt på det klara med att jag ville fortsätta spela, jag känner mig inte färdig ännu.

Men ser du slutet där framme nånstans, du fyller 33 i höst? 

– Det där med ålder, alltså…det är något som kan reta mig lite. Kolla i SHL och NHL, det finns ju massor av enormt skickliga spelare där som fyllt 35 och fortfarande håller hög klass. Det är inspirerande för mig. 

Han fyller i:

– Sen pratar folk om att få ett bra jobb och satsa på den civila karriären, och visst – det här ju viktigt. Men det kommer du ha gott om tid över för att hinna med sen, när du lagt av. Jag känner mig priviligerad att få spela på en hyfsat bra nivå och det är seriöst och fortfarande roligt. Jag har också turen som kan kombinera ett roligt och utvecklande jobb. 

Men är det aldrig tråkigt? Försäsongen kanske inte lockar så där jättemycket? 

– Jag känner inte så. Jag är fräsch i kroppen – det känns mycket bättre nu än förra hösten – och vi har ett jäkla driv här uppe och alla strävar efter att hela tiden bli bättre, det är nåt som tilltalar mig och gör att varje träning känns meningsfull.

Han skrattar.

– Sen är jag ju inte dummare än att jag fattar att det inte är lika lätt att utvecklas som 32-åring även om jag själv vill göra fler poäng och tillföra mer än förra säsongen. Jag är väl inte den mest tekniske spelaren, där har jag lite att jobba på…men det är också det som gör att det är en härlig utmaning att vara extra noga på just de övningarna, de jag personligen behöver som mest.

Du har gjort över 400 matcher totalt i ligan – finns det nån gräns du siktar på, nåt som driver dig? 

– Egentligen inte. Jag känner att jag vill spela så länge jag tillför nåt till mitt lag, jag kommer och vill inte stå i vägen för nån ”bara för att”. Jag får ju frågan lite då och då och har såklart funderat lite på NÄR jag ska sluta. Det vill jag kunna vara med och påverka, jag vill veta att jag gjort min sista match när jag går av isen. Jag vill inte att det slutar med en skada eller att jag inte erbjuds ett nytt kontrakt sent under sommaren, det skulle kännas fel.

Och apropå slut.

ÖIK:s säsong fick ju ett brutalt slut i våras – utslagna i tredje och avgörande play off-matchen mot Hudiksvall efter en sudden-rysare.

Smärtar den smällen fortfarande?

– Nja, det har lagt sig lite. Men visst var det hemskt, ett av de absolut bittraste uttågen jag varit med om. Det var bara ett stort mörker. Har man varit med så länge som jag varit vet man ju att möjligheterna att nå ända fram inte direkt ökar. 

Han repar snabbt mod.

– Men vi som var med där och då började kanske en ny resa då. Nu vet vi att det krävs ännu mer av oss.

Ja, hur bra blir ÖIK i vinter?

– Det ska väl in ett par spelare till skulle jag tro och gruppen har inte satt någon officiell målsättning ännu…men vi tar hit folk för att vinna. Alla som är här är det av en anledning. Vi ska vinna hela skiten. Jag tror att vi kommer ha en bredare, bättre trupp än i fjol. Vi har en grym arena och en hel stad bakom oss i den här satsningen och min personliga målbild är att sluta som en vinnare. 

Han är dock medveten om att de storsatsande söderlagen under i alla fall hösten har en betydligt lindrigare resa – med betoning på resa – fram mot målet, och det är sånt som kan påverka.

– Vi får ju lägga oerhört mycket energi på resor och logi och allt sånt där. Vi kan ha tio timmar i buss till en bortamatch i Kiruna, de där nere kan ju nästan ta cykeln eller lokalbussen till matchen…

–…men vad f-n, det är lite charmigt också. Att sitta tillsammans så många mil är bra för att bygga och svetsa samman en grupp, ett lag. 

Hur har sommaren varit annars?

– Den har varit kanon. Jag var en vecka hos mina bröder i Stockholm och en vecka hemma i Storuman och hälsade på farsan och en anan brorsa. Sen har jag mest hängt här i Östersund.

***

Att prata med Elias Bjuhr och inte gå in på trash-talk är, förstås, nästan omöjligt.

Men är det inte så att ”busen” blivit lite minde stökig senaste säsongerna?

– Det är så jävla olika, det där. Allt beror ju på vad som händer i matcherna och hur man reagerar på det. Men ja, jag har nog lugnat ned mig lite, det är inte alltid trash-talk fungerar. Jag har egentligen aldrig sett mig själv som en ”trash-talker” utan mer som en som spelar med känslorna väldigt synligt.

Han fortsätter:

– Det är ibland bättre att bara surra som vanligt och ha en mer ton av humor. Men jag tror att det också beror på hur den här ligan utvecklats, det finns betydligt fler skickliga hockeyspelare här nu, förr fanns det mer ”goons” som bara hade som uppgift att stöka och käfta, det fyller inte samma funktion längre nu när kvalitén på spelarna blivit så mycket bättre.

Men det är fortfarande liiiite kul att reta en ”mottaglig” motståndare eller motståndarklack?

– Haha. Det är väl det.

Text: PeO Larsson


Namn:
Elias Bjuhr. Ålder: 32. Familj: Sambo. Yrke: Sponsorsäljare och ishockeyspelare i Östersunds IK. Klubbar i karriären: Storuman-Modo-Nyköping-Olofström-Nyköping-Östersund-Lillehammer-Duisburg-HarzerFalken-Östersund (2018-). Matcher/poäng/utvisningsminuter i Hockeyettan (med grundserie och play off): 418 matcher, 322 poäng/443 utvisningsminuter. Aktuell: veteranforward som laddar för säsong nummer tolv i Hockeyettan.

TIO HOCKEYFRÅGOR TILL VETERANEN…

1) Vem är norra seriens bästa forward?

– Svårt att säga, det finns ett gäng att välja på. Men en hal jävel som alltid lyckas göra mål är ju Isaksson (Magnus) i Pite.

2) Vilken back i norra serien är svårast att möta? 

– Här väljer jag en medspelare, för vi möts en hel del på träning och han kan göra mig jävligt frustrerad. David Westlund. Stor back och ändå jävligt rörlig.

3) Vem kör med mest ”trashtalk” i norra serien? 

– Hmm…någon random fimp ”junior” ibland som ska vara häftig.

4) Vilken spelare blir viktigast för ÖIK i vinter?

– ”Slipsarna” våra. Oändligt med hållna nollor så går vi ju upp.

5) Vem är den bäste spelare i Hockeyettan du mött genom tiderna? 

– Jag kommer inte på någon så här direkt, så säger att Niklas Bröms var helt outstanding ett år som medspelare i Nyköping.

6) Om du fick värva en spelare från valfri klubb i Hockeyettan till din klubb – vem skulle du välja? 

– Jag skulle värva Jakob Karlsson från Vimmerby. Länge sedan jag träffade honom. Var inte bjuden på hans bröllop heller.

7) Vilket motståndarlag har bäst fans?

– Håller mig till norr. Har inte upplevt det själv, men har hört att det slängts in Pitepalt uppe i Pite vid tillfällen. Fantastiskt generöst och roligt gjort av dom.

8) Vilken lag har bäst arena? 

– Det har vi helt enkelt.

9) Största ”grisen”/busen du mött?

– Mikael Ahlén varvade SHL med att lånas ut till divison ett för längesedan och då blev jag helt avklädd.

10) Till sist – vilket lag går upp i Hockeyallsvenskan i vår?

– Tråkig fråga får ett tråkigt svar. Ser helst av allt att vi går upp!

…OCH HÄR ÄR FEM PRIVATA FRÅGOR:

1) Favoritpizza?

– Vilken pizza som helst på Gusto här i Östersund.

2) Öl eller vin?

– Fantastiskt med båda men väljs beroende på maträtt och tillfälle.

3) Snö eller sol?

– Sol.

4) Sommar eller vinter?

Sommar.

5) Fridtidsintressen?

– Umgås med nära och kära på diverse äventyr.

Intervju med Kalix backklippa Johan Pettersson: “Varför ska jag byta klubb?”