Inför Borlänge och Joonas Alanne klar!

Idag så kom äntligen beskedet att allas våra ansträngningar gett resultat, insamlingen har gjort att Joonas Alanne kommer att representera Mariestad Bois kommande säsong! Finnen som trots brott i foten snittade en poäng per match i slutspelet kommer att bli en väldigt viktig pusselbit i årets lagbygge. Om detta och mycket annat pratar vi med Bois tränare Andreas Appelgren.

Vi börjar som vi brukar med senaste matchen där det blev en 0-4-förlust mot Karlskoga. Är du nöjd eller missnöjd?

– Både och. Jag är ganska nöjd med försvarsspelet och spelet utan puck. Dom gör inte mål på oss för att vi går bort oss i vårt försvarsspel, alltså att vi går bort oss i vårt försvarsspel, hur vi vill spela. Det är istället lite tillfälligheter, att vi blir stressade och kastar bort någon puck och missar någon markering. Individuella misstag snarare än systemfel. De skjuter 34 skott, 16 av dom i powerplay, så det är inte så många i 5 mot 5 även om de har mycket puck. Så det är jag nöjd med. Sedan är jag missnöjd med att vi inte kan skapa mer lägen framåt, passningsspelet är inte så bra som det måste vara för att komma iväg och skapa lägen emot dom. Samtidigt så hade vi en 5-6-7 forwards som aldrig mött allsvenskt motstånd någon gång och det får man komma ihåg också. Inställningen var bra, krigarinställningen, vi står upp fysiskt mot ett av de tuffaste lagen i hela hockeysverige, och det är inte vi som backar undan, snarare tvärtom. Boxplay är strålande men det hör också till försvarsspelet. Så försvarsspelet är jag nöjd med, spelet utan puck var ok, men bi borde ha kunnat skapa mer framåt.

Angående fysiken, det var riktigt tufft stundtals, nästan tävlingsmatchkaraktär…

– På så sätt kanske vi är lite lika, vi kan spela tufft också och där visar vi att vi står upp bra mot ett av de tuffaste lagen i Sverige. Spela tufft det vet vi att vi kan.

Ska vi ta fram ljusglimtar bland spelare i matchen så måste vi väl lyfta fram Isak Olsson som stod i målet för första gången som a-lagsspelare i Bois…

– Han gör det jättebra, trots en tuff start för honom. De första 2-3 minuterna har han inte mycket att göra för det vi skapar skapar vi de första 2-3 minuterna, det är egentligen första skottet de får som han släpper in, så en tuff start i debuten mot ett jättebra motstånd. Men sedan spelar han upp sig och är lugn och fin och släpper inte många returer samtidigt som han räddar det han ska och en hel del därtill. Så en jättebra debut och det bådar gott och måste vara skönt för honom också. Dels svårt motstånd och så debut med nytt lag och hemmaplan, nu är han inne i det också så det är jättebra.

Är det någon annan du vill lyfta fram?

– Det är svårt så här tidigt på säsongen, men jag tycker Jesper Broeng klarar sig bra i spelet, han klarar av att slå passningar trots att han är under press, jag tycker Adam Samuelsson står upp oerhört bra i det fysiska spelet och gör en bra match. Så det finns lite här och där, men lite tidigt att bedöma så tidigt på säsongen. Isaks insats sticker ut, och den gula linen med Herman Lundin gör mycket rätt i matchen. Dom spelade knappt efter jul, och kommer in och möter ett så bra lag, men försöker göra det vi pratar om. Kedjan med Simon Eriksson, Lukas Larsson och Albin Kedbrant visar att dom kommer bli oerhört jobbiga att möta och dom kommer få bra tryck framåt också när dom får ordning på grejorna. Så mycket bra att plocka fram, men samtidigt vill man ändå göra mer match av det, det var 2-0 rätt långt in i matchen och hade ett powerplay med två riktigt bra avslut, det ena går fram men målvakten räddar och det andra från Lindén tycker jag ser ut att gå rätt in men tar på något och går utanför, annars hade vi kanske kunnat skaka om dom lite. Men i det stora hela var de numret för stora.

Vad lär man sig av en sådan här match?

– Man lär sig skillnaden mellan ligorna. Passningarna sitter på bladet, mottagningarna är där och man har en bra rörelse, allting är ett snäpp bättre och det är också därför de är en serie högre upp också givetvis. Men det var bra att vi fick träna på försvarsspelet, inte bara i egen zon utan över hela isen. Ända från deras kontrollerade uppspel och hela vägen till egen zon. Så en härlig värdemätare där vi får mycket positivt från det vi gör ganska bra, men också besked om vad vi måste göra bättre.

En detalj i spelet jag tänkte på var att ni spelade styrspel där ni styr dom mot en kant men där de slog en cross till bortre sidan där de fick stor yta…

– Det var precis det vi ville de skulle göra. De gillar att spela upp på centern och anfalla på samma kant, men då fick vi dom att byta kant och därifrån skapade dom ingenting, så det var precis enligt plan.

Nu väntar träningsläger i Leksand för er del fredag till söndag, men först ska ni på vägen upp spela match mot Borlänge på torsdag. Ett Borlänge som har två riktigt bra enheter men sedan ör lite tunnare kanske. Vad säger du om det motståndet?

– Du kan bättre än mig hur deras lag ser ut, men de brukar spela en ganska tung hockey, ett bra lag som alltid är med i toppen, det blir en bra värdemätare för oss.

Där kommer vi också få se Joonas Alanne som blev definitivt klar idag. Vad betyder han för lagbygget?

– Det betyder jättemycket. Han är en ledare på isen som betydde jättemycket för oss sedan han kom. En otroligt skicklig spelare, som kan visa de unga spelarna vad som behövs för att hävda sig. Nu är han dessutom skadefri, han höll en otrolig nivå med tanke på att han spelade med brutet ben i foten i slutet av förra säsongen. Vi är väldigt nöjda över att han ville komma tillbaka till oss.

Hemsidan återkommer givetvis med intervju med Joonas Alanne.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström