Sportchefen Tom Tärnström tar ny sats med sitt älskade Väsby. T v: kaptenen Calle Åsell. FOTO: MIKAEL EINARSSON

Väsbys sportchef Tom Tärnström i intervju: “Det mötet var väldigt viktigt för oss” * Kvalsmällen * Truppbygget

Hur börjar man om efter sitt livs tyngsta förlust?

Tom Tärnström, sportchef i Väsby som gör en nysatsning i ligan, berättar om det – och mycket annat – i den här intervjun.

  • Avgörande mötet med nyckelspelarna i våras.
  • Hur han landade drömvärvningen: ”Andra värden än bara hockeyspelare”.
  • Lockropen från AIK: ”Vi träffades några gånger”.
  • Stjärnan tog med sig matchtröjan: ”Den hade vi ju kunnat få bra betalt för!”
  • Den bittra kvalförlusten: ”Det blev ju totalt svart, allt stod stilla i ett par veckor. Helt stilla.” 
  • ”Huddinge är noll prestige för oss”

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – highlights och silly season-nyheter HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Tom Tärnström, 33, sportchefen i Väsby, låter pigg och rapp i tonen när han svarar.

– Ja, för sjutton. Det är bara bra här. Det känns att det närmar sig, det ska bli för jäkla skoj att komma igång med tävlingsmatcher igen. 

* Får vi säga välkommen tillbaka i ligan?

– Haha, ja, det får ni väl göra. 

Vi frågar lite försiktigt…för alla minns kanske vad som hände?

Väsby – som fick en friplats i HockeyAllsvenskan 20/21 efter att Karlskrona tvångsnedflyttats i juni 2020 – gjorde en helt okey säsong i näst högsta serien men landade till slut, inte alls oväntat, i en play out-final mot Kristianstad.

Den matchserien blev…ja, säger vi rysare överdriver vi inte det minsta.

Väsby förlorade två första matcherna hemma, vann sedan två raka nere i Skåne och tvingade upp Kristianstad till en direkt avgörande match om en plats i HockeyAllsvenskan i Renew Arean 23 mars i våras.

Match fem avgjordes efter först i minut 91 (!) när Rikard Olsén sköt Kristianstad kvar.

– Hm, vad ska man säga. Jag har en bild på näthinnan där Lavoie (invärvade kanadensaren Raphael) hade en puck som gick stolpe/ribba i ett anfall och sen vände spelet relativt kort därefter och dom avgjorde. Det var rent personligen det tuffaste jag varit med om, det var en riktig käftsmäll. Det var inte orättvist att de klarade sig kvar, men heller inte rättvist att vi åkte ur. Så kan man väl summera det hela, det kunde gått precis hur som helst.

Hur hämtar man sig efter en sån propp? 

Finns det energi att bygga upp ett nytt lag – med helt andra ekonomiska förutsättningar? 

Finns det kraft och vilja att försöka en gång till?

Orkas det med ett nytt omtag utan att rannsaka sig själv för mycket? 

Tom Tärnström, sportchef i Väsby sedan 2016, tänkte länge och mycket på det.

– Ja, första veckan var det bara mörkt och totalt svart, det hände ingenting nånstans. Ingenting. Man fick försöka återhämta sig så gott det gick efter kraschen. Personligen mycket genom att samtala med folk inom branschen och ta långa promenader, det var mitt sätt att bearbeta det hela.  

Men sen, sakta och övertygande, kom drivet tillbaka.

– Jag ville vara med på den här resan. Jag kände att det är det här jag älskar, det här jag vill göra.

Men med en trupp som rasat ur allsvenskan – och där de tyngsta namnen såklart var attraktiva på marknaden – gällde det att agera snabbt.

Det gjorde Tom Tärnström.

– Jag visste ju vad som gällde, det handlade ju nästan om två totalrenoveringar på åtta månader, att bygga två helt nya lag. Ett för Hockeyallsvenskan i augusti och ett nytt för Hockeyettan i april.

Vad han gjorde först?

Han bestämde ett möte med fyra spelare i kärntruppen, spelare han ville ha med i den nya satsningen.

* Ricard Blidstrand, 29, back med 240 matcher i HA och 159 i Hockeyettan.

* Jacob Spångberg, 27, back som spelat 269 matcher i HA.

* Henrik Rommel, 27, forwarden som gjort 275 matcher i näst högsta serien.

* Gustav Bouramman, 24, backen som gjorde fina 21 poäng för Väsby i fjol.

– Det var väl i mitten av april vi tog det snacket. Jag ville lyssna av med dom hur de kände och tyckte, om det fanns en öppning att fortsätta hos oss och berättade också vilka planer och visioner jag och klubben hade. 

Tre av fyra var på – bara Bouramman försvann (till just Kristianstad).

– Jag har förståelse för hans beslut, det är en back som ska spela på den nivån och han är fortfarande väldigt ung. Men det var nog inte så lång borta att även han blev kvar…

Han fortsätter: 

– Med lite distans till det där mötet…det var ju otroligt viktigt att vi fick med oss, att de var på. Det blev oerhört mycket lättare att gå vidare med truppbygget när tre så starka namn sagt ja. När man ska plocka in nya spelare kommer ju alltid frågor om ”hur ser truppen ut då?” och nu kunde jag ju berätta att de här tre i alla fall var med i satsningen.

Och ja, därmed var truppbygget 21/22 igång.

Sen rullade de in, det ena toppnamnet efter det andra.

Poängmaskinen Victor Andersson värvades in från Almtuna, talangen Adam Falk hämtades från Hudik, Carl Wassenius och Elias Lindström plockades från AIK och Väsbys vilda silly-sommar avslutades med att klubben sajnade upp Carl Åsell, 27, egna produkten som nu vänder hemåt efter fyra raka allsvenska säsonger.

* Vilken värvning är du mest nöjd med?

– Det vet man ju inte förrän säsongen är slut, säger han och skrattar igen.

– Nejmen, att vi lyckades landa Calle Åsell smäller förstås högt. Det är en Väsbykille, han blir lagkapten, det är så många andra värden än bara en hockeyspelare här. Han är en av dom som ska vara med och dra det här framåt, ta sin moderklubb dit han och vi vill vara. Det är klart att det kändes extra skönt när han var på.

* Är det nån, förutom Bouramman, som lämnat som du var nära att förlänga med? Som du gärna ville ha kvar?

– Ja, herregud. Det är klart att vi gärna hade behållt Lavoie och Colin Smith, men den var ju inte möjligt med vår nya ekonomiska kostym. Men jag fick i stort sett kvar de jag ville ha kvar, det måste jag säga.

  Sen är jag lite sur på Lavoie, förresten. Han tog med sig matchtröjan när han drog hemåt, det är visst en transatlantisk tradition. Den hade vi ju kunnat få bra med cash för på vår tröj-aktion, skrattar Tärnström.

Han betonar också, med viss stolthet i rösten, att dagens trupp enbart innehåller spelare från Stockholm.

– Och 21 av 23 spelare har lokal förankring, de kommer från norra sidan. Det är bara två (Victor Andersson och Adam Falk) som är från södra Stockholm. Det är väldigt viktigt för oss att bygga truppen med spelare från närområdet, det blir ju en helt annan tillhörighet då. 

* Huddinge på södra sidan vill gärna vinna kampen om att vara bäst i Stockholm i serien. Finns det nån prestige där?

– Huddinge är noll prestige för oss. De har södra sidan, vi har norra. Då är det mer rivalitet när vi möter Vallentuna, Sollentuna och Wings. Där är det viktigast att vara bäst, haha.

En annan, smått unik, sak som slår oss när vi går igenom Väsbys trupp är att ALLA spelare har meriter från spel i HockeyAllsvenskan. 

Alla!

Totalt har truppen samlat ihop 1784 matcher i nästa högsta serien.

– Ja, jag tänkte på det när truppen var klar. Vi ställer alltså ett lag på benen som alla har haft sina grillor på en is högre upp. Det är rätt häftigt och måste ju vara ovanligt på den här nivån.

* Nå, hur bra blir ni i vinter då?

– Vi har en jättebra trupp, ja, men bra lag på pappret vinner inga hockeymatcher utan hårt jobb. Vi har sagt som förening att vi ska ta tillvara på det vi lärde oss i HockeyAllsvenskan i fjol och det är klart att vi nån gång vill tillbaka dit. Vi vill vara med och bråka där uppe, och ett lag kommer ju gå upp. Lag som är med i toppen år efter år – typ Boden, Nybro, Hudik och Mariestad – kommer förr eller senare att avancera.

* Försäsongen så här långt då? Ni har slagit både Almtuna och AIK, men föll i veckan mot Vallentuna. Vad drar ni för växlar på de här matcherna? 

– Försäsongen har tyvärr varit väldigt ryckig med många skavanker och sjukdomar. Vi har väl typ tränat med vår ordinarie trupp två gånger, vilket såklart syns på isen när det är match också. Förhoppningsvis får vi tillbaka lite spelare inom den närmsta framtiden och kan starta processen på riktigt så vi är redo till seriepremiären.

* Till sist: i december gick det rykte om att du var aktuell att ersätta Anders Gozzi som sportchef i AIK. Hur nära var det?

– Ja, jag kan väl bekräfta att de hörde av sig och vi träffades några gånger. Hur nära det var får väl AIK svara på men som alla förstår blev det inget och nu är jag nöjd att jag är kvar här och får vara med på denna resa.

Text: PeO Larsson


”NYA” VÄSBY – HÄR ÄR ALLA NYFÖRVÄRVEN

Rasmus Järvelin, b, Södertälje J20

Charles Eklund, f, Mora 

August Hedlund, mv, Vita Hästen

Isak Johansson, mv, Wings

Alexis Binner, b, Huddinge (bilden ovan)

Gustav Eurenius, f, Linköping J20

Victor Andersson, f, Almtuna

Adam Falk, f, Hudiksvall

Carl Wassenius, f, AIK

Elias Lindström, f, AIK

Carl Åsell, f, Almtuna

***

ATG HOCKEYETTAN ÖSTRA – FÖRSTA MATCHERNA

Lördag 2 oktober: 

Huddinge-Wings (16.00) 

Söndag 3 oktober: 

Enköping-Visby/Roma (15.00), Hanviken-Väsby, Hudiksvall-Vallentuna, Segeltorp-Strömsbro (alla 16.00)

Experten om listan på ligans 100 bästa spelare: “Nummer ett var en no-brainer”