Bois nollade Skövde

Det var egentligen aldrig något snack. Bois var det bättre laget matchen igenom när de två derbykombattanterna Skövde IK och Mariestad Bois drabbade samman i Billingehov i det första Skaraborgsderbyt med publik på över 20 månader. Till slut skrevs segersiffrorna till 0-3 (0-1,0-2,0-0) och därmed fick Sandberg i sin fjärde match hålla sin andra nolla.

Bois inledde den första perioden piggt och visade tidigt vad gameplan var: Att sätta hög press på Skövdes backar och vinna pucken högt och skapa chanser därifrån. Det fungerade bra inledningsvis, och man skapade ett par bra lägen, bland annat styrde Lindén precis utanför i bra läge. Men så åkte man på en utvisning som man försvarade sig bra under, och efter det ett powerplay där man drog ner på tempot och inte alls fick till det. Det var genomgående svagt powerplay för båda lagen under hela matchen måste sägas. Efter det går Bois ner i tempo även i spelet 5 mot 5, med ett undantag. Erik Olsson hade bra fart på rören och kom i två riktigt bra spelvändningar. I den första kommer han i en en mot en-situation, fintar bort backen och kommer fri med Fritz Abrahamsson, bäste Skövdespelare för dagen. Fritz följde dock med fint i sidledsförflyttningen och räddade. Men när Erik kommer i en ny en mot en-situation så väljer han istället att skjuta, och Skövdemålvaktens enda lilla misstag sker när han släpper in den under armen till Boisledning 0-1. Strax efter Bois ledningsmål så blir det en ordentlig hetsig situation med flera bråk. Bois åker på en avvaktande utvisning, när domaren tittar bort så passar en Skövdespelare på att rappa Johan Frick fult, det gör att Boisarna tänder till och Simon Eriksson drar omkull Skövdespelaren och flera spelare börjar bråka. Det renderar i 2+2+2 för Bois och 2+2 för Skövde, med andra ord Skövdepowerplay. Men bara 14 sekunder in i powerplayet drar Anton Blomberg på sig en idiotisk utvisning i anfallszon och sedan en till vilket gör att det blir Bois som får spela powerplay istället. Dock utan framgång.

I den andra perioden får Bois en riktig kanonstart. Bois förstafemma etablerar anfallsspel direkt. Joonas Alanne hittar Oliver Kandergård framför mål, men han vräks omkull och pucken hittar fram till Philip Norberg som kan lägga in pucken i en helt tom kasse efter bara 17 sekunders spel till 0-2. Bois har sedan många långa och bra anfall där man skapar bra chanser, men också flera spelvändningar där man kommer både 3 mot 1 och 2 mot 1. Fritz Svensson kommer dock upp stort och räddar allt. Inte ens i powerplay efter 12 minuter lyckas Skövde få till något i chansväg, istället är det Bois som skapade en het målchans. Till slut fick dock Fritz Svensson ge sig. När Oliver Kandergård kommer fri på högerkanten hade han bestämt sig för att inte passa eller dribbla bort något mer läge utan laddade på en riktig mörsare, och pucken gick stenhårt över axeln på Fritz. I slutet av perioden får Bois nytt boxplay, där får Anton Blomberg ett riktigt bra direktskottläge och får bra träff på pucken, men då kliver Tobias Sandberg fram och med en blixtsnabb plock så fångar han pucken, riktigt snyggt och viktigt då det bara var fyra sekunder kvar av perioden.

I den tredje perioden så bevakar Bois bara matchen. Skövde får lite tryck första 3-4 minuterna men sedan stänger Bois ner Skövdes anfallsförsök fullständigt. Man är inte ens nära att göra ett mål, det kändes så avlägset att Skövdetränaren inte ens i powerplay med två minuter kvar valde att ta ut målvakten. Bois vinner matchen hur rättvist som helst, det var betydligt närmare både 0-4 och 0-5 än 1-3.

Idag ska alla Boisspelare hyllas, för idag bidrog alla till segern. Det var bland annat roligt att se Philip Norberg tillbaka på isen igen efter sin långa skadeperiod. Ett annat glädjeämne var backen Manne Håkansson som i sin första a-lagsmatch spelade hur stabilt och klokt som helst. Bästa enhet var förstakedjan som hela tiden skapade tryck mot Skövde. Till sist så måste Tobias Sandberg hyllas, han har verkligen imponerat under säsongsupptakten. I sin första match släppta han två av de tre första skotten, sedan dess har han släppt ett mål på 11 perioder, starkt!