KHK och Boden får segrarna i de flyttade matcherna – det fastslog förbundet i dag. FOTO: LEIF HELLERIN/OLIVER ÅSTRÖM

Här är förbundets beslut om de flyttade matcherna

Sex matcher som flyttats fram i ligan.

Nu kommer beslut om fyra av dom från Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd.

De fyra första lagen som valt att inte spela mot Boden och Karlskrona HK förlorar sina matcher med 0–5.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Tävlingsnämnden har nu sagt sitt.

De har tagit beslut om fyra av de sex matcherna som begärts att flyttas fram.

Det handlar om:

* Boden-Örnsköldsvik.

* Karlskrona-Mörrum.

* Boden-Kalix.

* Karlskrona-Vimmerby.

Samtliga matcher slutar 5–0.

Tävlingsnämnden skriver så här (här är Boden-Örnsköldsvik exemplet, men samma formuleringar gäller också i de tre övriga besluten):

ÄRENDE: 115–21/22
Till Tävlingsnämnden har det inkommit en anmälan från Svenska Ishockeyförbundets Tävlingschef gällande Örnsköldsvik HF för uteblivande från matchen Bodens HF-Örnsköldsvik HF 2021-10-10 i ATG Hockeyettan Norra vilket kan anses strida mot §5:11 Uteblivande från eller brytande av match i SIF:s Tävlingsbestämmelser.

§ 5:11 UTEBLIVANDE FRÅN ELLER BRYTANDE AV MATCH Om förening uteblir från match kan serieadministratören fastställa resultatet 5–0 och/eller besluta om andra åtgärder.

BESLUT

Tävlingsnämnden konstaterar att Örnsköldsvik HF har uteblivit från matchen Bodens HF-Örnsköldsvik HF 2021-10-10 16.00 i ATG Hockeyettan Norra.                 

Med stöd av §5:11 första stycket i SIF:s Tävlingsbestämmelser fastställer Svenska Ishockeyförbundets Tävlingsnämnd därför slutresultatet till 5–0 i matchen Bodens HF-Örnsköldsvik HF 2021-10-10 16.00 i ATG Hockeyettan Norra.

Däremot kommer det inte utgå – som KHK och Boden begärt – någon skadeståndsersättning för de fyra föreningarna som inte kommit till match.

* Alla parter har 14 dagar på sig att överklaga dagens beslut.

***

Totalt har sex matcher i ligan flyttats fram.

Beslut om matcherna Boden-Piteå och KHK-Dalen kommer först nästa vecka.

FAKTA: DETTA HAR HÄNT

Lördagen 10 oktober skulle Örnsköldsvik möta Boden. Men de kom aldrig till spel i Björknäshallen.

Bakgrunden till detta är en lång och komplex historia. 

I korthet handlar det om att klubbarna i ATG Hockeyettan har ett gemensamt avtal, där de sålt bild- och ljudrättigheterna för alla matcher.

Boden har skrivit på avtalet (det gjorde de redan i augusti 2018 och det är också fastställt i skiljedomstol 5 november 2020) men har ändå valt att sända sina matcher via egen plattform och inte via den gemensamma plattformen StayLive, där 38 andra klubbarna sänder sina matcher.

Klubbarna gick här ut gemensamt och beslutade sig för att – så länge inte Boden sänder matcherna via den gemensamma plattformen – via SIF begära att matcherna flyttas.

Karlskrona HK har inte skrivit på något samarbets- och upplåtelseavtal för säsongen 21/22 och övriga klubbarna ansåg därför att KHK inte efterlever och följer ligaorganisationens stadgar som är fastställda i demokratisk ordning på ett årsmöte. 

Därför begärde klubbarna i södra serien också att deras bortamatcher i Karlskrona skulle flyttas.

Totalt flyttades fyra matcher fram: 

Boden-Övik, Boden-Kalix, KHK-Mörrum, KHK-Vimmerby (här döms alltså KHK och Boden som segrare med 5-0).

***

Förra torsdagen, 21 oktober, meddelade Svenska Ishockeyförbundet att matcherna från detta datum ska spelas och att ”tävlingsnämnden kan fastställa resultatet till 5-0 och/eller beslut om andra åtgärder om förening uteblir från match” samt att beslut om de fyra matcherna som inte spelats ska komma senast 28 oktober.

Men klubbarna i Hockeyettan stod på sig och tycker att sakfrågan är oförändad och att Boden och Karlskrona inte följer de avtal som finns i tävlingsbestämmelserna. 

Det fick till följd att även Boden-Piteå och KHK-Dalen flyttades fram.

De matcherna är nu också ärenden hos förbundets tävlingsnämnd och beslut om vad följderna blir i de matcherna förväntats nästa vecka.

Uttalande från Hockeyettans styrelse:  Det är en fundamentsfråga och handlar om solidaritet