Pontus Eltonius har blivit en ny fans-favorit i Nybro. FOTO: MARCUS VILSON

Nybros nye målvaktshjälte Pontus Eltonius i stor intervju: “Det går inte att jämföra med något annat”

Han fick chansen efter en skada.

Pontus Eltonius, 23, tog den sannerligen – nu är han hetaste målvakten i södra serien.

– De var tydliga med att de tror på mig, det betyder jättemycket, säger Nybro Vikings nye räddare.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Ni som kan er hockeyetta vet att Robin Johansson, 26, är en av seriens bästa målvakter – ohotad etta i Nybro de två senaste säsongerna.

Han inledde också seriespelet med två raka matcher i höstas, men skadade sig olyckligt på en matchvärmning 10 oktober inför mötet mot Tranås när han fick ett skott på handen och en fraktur på ett finger.

Men någon större målvaktskris i Nybro blev det aldrig tal om.

De kastade bara in nyförvärvet Pontus Eltonius – och han har nästan varit ännu bättre.

Han inledde med att hålla nollan i debuten, har stått i tio raka matcher och toppade målvaktsligan i södra serien med 93.63 i räddningsprocent inför onsdagens omgång.

* Det måste du vara nöjd med!

– Jamen, det är klart det gått bra. Men det är den här nivån jag haft sedan J20 och framåt, med nån liten dipp här och där, och jag känner mig trygg där ute. Men spelar man framför ett bra försvar som offrar sig hårt hela tiden så underlättar det såklart.  De har en stor del i att jag och vi har så fina siffror. 

* Hur gick snacket när Robin blev skadad?

– Vi körde ju hela försäsongen tillsammans så jag led med honom, såklart. Det var tufft för både honom och laget, men jag förstod ju också att det skulle blir mer speltid för mig och, tja, alla målvakter vill ju spela så mycket som möjligt.

* Vad sa ledarstaben? 

– Tisell (Mikael, coachen) var tydlig med att jag skulle stå, att de tror på mig. Det kändes skönt.

Här kommer Pontus Eltonius också in på varför det blev Nybro.

– Jag bestämde mig ganska tidigt att inte vara kvar i Stockholm och Huddinge, jag hade kört fast lite. Jag flyttade hem till Göteborg och funderade lite över framtiden och ville ha en nytändning i en ny klubb.

* Och det blev Nybro….med en av seriens bästa målvakter som du skulle tävla med?!?

– Jag kände att det fanns två alternativ här. Antingen går jag till ett lag där jag vet att jag kommer vara ”etta” och stå de flesta matcherna…

* …eller?

–…så går jag till ett lag som vill uppåt, siktar högt och där jag måste ta upp fajten med en riktigt bra målvakt. Det var faktiskt lite det som motiverade mig att skriva på för Nybro, att få den här tuffa konkurrens-situationen. Jag ville ha den. Det är den bästa utvecklingen man kan få, att få tävla på varje träning och match. 

Robin Johansson går denna vecka in i full träning och närmar sig en comeback. 

* Men nu släpper du väl inte ”förstaspaden”?

– Haha, det får vi se. Vi hade en plan från början – båda ska spela. Jag är inställd på att han snart spelar, att vi ska dela på jobbet.

* Hur summerar du annars dina första månader i Nybro?

– Det är grymt. Jag är ju van att bo i stora städer som Göteborg och Stockholm, men det här är något annat. Du har ju närheten till allt. Ska jag till ishallen, jobbet eller lägenhet eller bara ned till stan…allt tar typ fem minuter, säger Pontus Eltonius och skrattar.

Sen lägger han snabbt till:

– Och fansen, de är grymma. Det går inte att jämföra med något annat. Klart bästa fansen i Hockeyettan!

* Ni kanske behöver dom i ryggen på fredag…

– Ja, det är derby mot Kalmar då, det har jag såklart koll på. Det var en enorm inramning första derbyt i Liljas Arena och det här kommer bli en häftig match, det var ju också en av anledningarna till att det blev Nybro – att få uppleva såna matcher. Men vi har Dalen innan dess, det är fullt fokus på den nu. 

* Till sist – du måste ju bara berätta om RÄDDNINGEN  mot Tranås?

– Jag ser ju att det kommer ett skott från en av deras backar från min vänstra sida, jag kommer ganska långt ut där och skottet tar på benskyddet och går ut igen.

* Och då får en Tranås-spelare öppen bur.

– Jag hinner följa pucken med blicken och tänker bara att ”jag slänger mig åt höger” och sen sitter pucken i plocken, haha.

* Snyggaste räddningen du gjort?

– Den är med i toppen, absolut. Men jag gjorde en i J20 med Växjö för några år sedan som faktiskt är svårslagen.

***

Uppdaterad version:

Pontus Eltonius var skadad och spelade inte fredagens derby mot Kalmar HC.

Robin Johansson gjorde comeback i kassen efter fingerskadan, men fick se ett heltaggat Kalmar ta andra raka derbysegern (4–0).

– Jag gjorde allt jag kunde, men tyvärr kom jag kanske inte jag upp på den nivån jag ska vara på. Inte laget heller, säger Robin Johansson till Barometern.

Text: PeO Larsson 

***

Namn: Pontus Eltonius.  Ålder: 23. Familj: Flickvän i Stockholm, mamma och pappa i Göteborg och fyra syskon. Bor: Lägenhet i Nybro.  Yrke:  Jobbar  deltid som elevassistent på en skola.  Moderklubb: Frölunda.  Klubbar: Frölunda (U16), BIK Karlskoga (J18),Växjö Lakers (J20), Huddinge-Nybro. Aktuell: Ny målvakt i Nybro Vikings.

MATCHER SÖDRA SERIEN  12 NOVEMBER:

Kalmar-Nybro 4–0

Halmstad-Mörrum 4–3 (förlängning)

Dalen-Hanhals 5–1

Tranås-Vimmerby 2–5

Karlskrona-KRIF 2–1

MATCHER SÖDRA SERIEN 14 NOVEMBER: 

16.00: Hanhals-Nybro – se matchen här!

16.00: Mörrum-Tranås – se matchen här!

16.00: KRIF-Halmstad – se matchen här!

16.00: Vimmerby-Karlskrona – se matchen här!

16.00: Kalmar-Dalen – se matchen här!

AKTUELL TABELL – klicka här!

SE MONSTER-RÄDDNINGEN MOT TRANÅS I SPELAREN NEDAN!

Fokuserad. Pontus Eltonius i en tidigare match i Liljas Arena. FOTO: LEIF HELLERIN