Appelgren i lång intervju inför derbyt!

Ikväll väntar säsongens andra derby. Serieledande Bois vann det första med klara 3-0, men sedan dess har Skövde visat på en betydligt starkare form och vinner man ikväll så säkrar man i praktiken också en allettanplats. Något Bois tränare Andreas Appelgren inte skulle ha något emot, även om han givetvis hellre vinner då det är viktiga poäng också för Bois del.

Vi måste börja med den stora nyheten i veckan: Otto Henell ansluter till Bois. Vad kan du berätta om honom?

– Vi har mött honom några gånger och det är en energispelare med bra fart som också har tekniska färdigheter för att producera, det har vi sett under träningarna också. Han har ett bra hockeysinne, så han ska bli intressant att se på match. Men vi kan inte sätta för hög press på honom första matchen.

Den kom kanske lite överraskande för mig ändå, hur kom det sig att ni plockar in honom?

– Vi är tunna och det sliter på spelarna och vi tränar dessutom hårt för att vara bra långt in på säsongen. Och när vi pratades vid inför säsongen så vi inne på det att det blev mer matcher än vi räknade med innan och sa att vi börjar med den truppen vi har men att det inte är otroligt att vi kommer bredda under säsongens gång. Nu har vi istället haft mycket juniorer med i laget, men då räcker inte spelarna till juniorlagen och då blir ledarna där sura att de inte får tillgång till dem. Så vi behövde en kropp till och så dök chansen upp på en spelare som vi har koll på. Vi har också bra hjälp av Patrik Hall, (före detta Boisare som numer är scout åt Växjö, red anm), som vi får info av från Växjö.

Han känner dessutom tre stycken i laget, det är väl heller inte någon nackdel?

– Nej, det är bra för spelare är ganska smarta. De vill veta vart de kommer, så de har givetvis pratat med de de känner i laget om vad för hockey som spelas och hur det är i laget och så vidare och har fått väldigt bra svar där, de har varit ambassadörer för klubben kan man säga. Dessutom som ny spelare underlättar det för den nya att komma in i spelet och att komma in i laget och lära känna staden och så vidare också.

Nu går vi vidare till senaste matchen, jag tyckte det såg lite lojt ut och det blev också förlust mot Borlänge med 2-3…

– Ja jag håller med dig, jag tycker vi ska kunna spela bättre. Men vi hade spelat mycket matcher, det har givetvis de andra lagen med, men jag talar för mitt lag, men om det var trötthet att vi inte orkade riktigt, eller att det berodde på att vi blivit lite bekväma med att vi leder och redan är klara för allettan, jag vet inte. Samtidigt om man ser på sista perioden så har de två röda avslut i powerplay, resten av målchanserna har vi. Tittar man på matchen i efterhand ser man att vi har mängder med chanser mitt framför målvakten och att vi borde kunna göra minst ett mål och kunnat komma iväg med seger eller poäng även om Borlänge var bra. Vi är inte nöjda, men det var ingen katastrof.

Jag upplevde det som tydligt att det inte var påkopplat när ni släppte 3-4 två mot ettor de första fem minuterna på, något ni knappt gjort på hela säsongen…

– Ja antingen att vi inte var påkopplade eller att vi blev lite för offensivglada…

Nu har ni haft fyra dagars matchledigt efter tätt matchande, har det varit skönt?

– Ja killarna var lediga i måndags, det kan vara skönt att vara ifrån ishallen och samla energi lite, och sedan tränade vi på bra tisdag och onsdag lite tyngre och så lite lättare idag (läs torsdag) så har vi förhoppningsvis pigga ben imorgon.

Jag kikade i eftermiddags (läs torsdag eftermiddag) på biljettförsäljningen och det var näst intill slutsålt på sittplats. Det pekar med andra ord på mycket folk, vilket är kul efter ett par matcher med mindre folk på läktarna…

– Jag hade hoppats på lite mer publik med tanke på att vi ligger så bra till i tabellen, men visst vore det kul med fullt med folk, då blir det ett härligt tryck och då blir vi svårslagna. Det är viktiga poäng på spel och jag hoppas på mycket folk och högt tryck så det blir som det ska vara.

Ja alla kanske inte förstår vikten av att komma högt upp i tabellen, allra helst topp två…

– Ja det är viktigt komma toppen för att få en extra hemmamatch, Det ger ju extra pengar i publikinkomst och mindre kostnader för bortaresa, dessutom är det ofta enklare att vinna hemma. Så det är helt rätt, det är väldigt viktiga poäng vi spelar om. Och även för Skövde är det en livsviktig match, så det är viktigt för båda lagen.

Det är också två formstarka lag som möts, tittar man på de senaste sex matcherna är faktiskt Skövde formstarkast med 14 poäng medan Bois är tvåa på 13…

– Ja det är lite intressant, för vi tycker inte vi spelat vår bästa hockey på slutet. Vi har varit lite besvikna och då är vi ändå tvåa, då har vi varit ganska bra ändå. Men Skövde har haft livsviktiga matcher med, lite kniven på strupen,, och då ger man ofta lite mer. Men de har en bra form och självförtroende så det inbjuder till en bra match med offensiv och förhoppningsvis rolig hockey.

Skövdes Anton Blomberg har visat på starkt målskytte på slutet och har avancerat raskt i seriens poängliga. Hur får ni stopp på honom?

– Vi vet vilka som gör mycket poäng i Skövde, vi har bra koll på dom och de bra koll på oss. Blomberg är en skicklig spelare med spetsegenskaper, men vi får hålla ett extra öga på honom helt enkelt.

Om vi återgår till ditt lag så saknas Joonas ett tag till, jag upplevde att det inte blev riktigt samma tryck på förstakedjan utan honom senast…

– När de spelar ihop är det seriens bästa kedja, Joonas är en oerhört skicklig spelare och när han är borta så märks det skillnad. Sedan kom ”Jeppe” in och det är inte lätt komma in i en så spelande kedja, man måste lära känna varandra. Nu har det tränat ihop i veckan och ser intressanta ut tillsammans och jag tror att de kommer göra en bra match.

Får Otto Henell istid redan imorgon?

– Ja han kommer spela, sedan har vi gjort om lite i formationerna så vi släpper inget lag förrän imorgon. Vi har testat lite olika och släpper laget imorgon på samlingen där, men Otto är med.

Hur är skadeläget i övrigt?

– Vi har några spelare på skadelistan och vi har kanske fått tillbaka någon och någon som fallit bort. Sedan hoppas man på mirakelkur att de kommer tillbaka, men vilka som spelar kommer visa sig en timme före match när rostern kommer upp på skärmen.

Du pratar mycket om att komma upp i skridskoåkningen och att det är nyckeln till att vinna matcher. Blir det något annorlunda imorgon då det är derby?

– Egentligen så lever derbyna se sina egna liv, de kan se helt olika ut. Man kan gå ut och förvänta sig ett spel, så kommer något helt annat. Derbyna är något extra på det viset och det är annorlunda att hantera, de lever sitt eget liv. Men vi får alla hjälpas åt för att få med oss en vinst.

Till sist en lite känslig fråga: Vill du se Skövde i en alletta?

– Det är fantastiskt roliga matcher att spela och det är viktigt för området med intresset de ger. Och ska vi ta steget upp i allsvenskan så måste vi visa upp en hockey i länet som är något att ha, med mycket publik och matcher som lockar folk. Vi siktar på allsvenskan och då kommer man spela många såna här viktiga matcher, och ju fler man får spela, så är man bättre förberedd på det när man når målet. Så jag ser gärna att de kommer nå dit så vi får spela fler derbymatcher. Dessutom är det bra för ekonomin, det är också häftiga matcher som jag gärna spelar.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström