En häftig bild från ett nästan fullsatt Liljas Arena i Nybro. FOTO: LEIF HELLERIN

Vaccinationsbevis för se hockey live i ligan – här är nya reglerna från 1 december

Från 1 december krävs vaccinationsbevis för att gå på ishockey. 

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har ställt krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare. 

Det innebär att det krävs vaccinationsbevis för att se matcher live på plats i Hockeyettan.

– Vi vill fortsätta ta in folk. Vi kommer att anpassa oss. Det är inga konstigheter, säger Mariestads klubbchef Peter Jonsson.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Från och med på onsdag krävs alltså vaccinationsbevis för att se matcher på plats i arenorna i Hockeyettan.

Här några punkter för klubbarna och fansen att tänka på.

  • Krav på vaccinationsbevis har tillkommit efter beslut av regeringen och Folkhälsomyndigheten och gäller vid alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare.
  • Vaccinationsbevis för att se matcher på plats är ett måste för alla personer som är 18 år eller äldre.  Kravet på vaccinationsbevis gäller inte för personer under 18 år, men de måste  vara beredda att visa upp
    giltig ID-handling vid entrén för att styrka sin ålder. 
  • Undantaget är personer som av medicinska skäl inte har kunnat ta vaccinet och som med läkarintyg och ID-handling kan styrka detta.
  • All publik måste kunna uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis som visar att man tagit två doser och att det har gått minst två veckor sedan dos nummer två. Detta vaccinationsbevis måste styrkas med giltig ID-handling. Det går också bra att visa upp ett digitalt bevis via sin telefon alternativ ta med ett pappersbevis. Det krävs alltså giltig ID-handling där namn överrensstämmer med vaccinationsbeviset.
  • Vaccinationsbevisen kontrolleras vid entrén, antingen manuellt eller via digitala lösningar.
  • Måste ishockeyspelarna, ledarna och domarna uppvisa vaccinationsbevis innan dom beträder innandömet på en ishockeyarena? Nej. Samma gäller för all personal som jobbar på den offentliga tillställningen – till exempel ismaskinsförare, kontorspersonal, sekretariatet, tv-produktion och press samt säkerhetshetspersonal.
  • Arrangör av en offentlig tillställning som avser att släppa in fler besökare än 100 stycken och som väljer att INTE kontrollera vaccinationsbevis på alla besökare med vissa undantag ska vidta följande mittskyddsåtgärder: 1) Samtliga besökare har en anvisad sittplats 2) Antalet i ett och samma sällskap får högst uppgå till 8 stycken besökare 3) Varje sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

Mariestads klubbchef Peter Jonsson är positiv till restriktionerna.

  Är det här ett steg i rätt riktning för att få stopp på eländet är det bara att göra det. Vi vill fortsätta ta in folk. Vi kommer att anpassa oss. Det är inga konstigheter, säger han till Mariestads-Tidningen.

Till sist en uppmaning:

Kom i god tid till arenorna eftersom kontrollen av vaccinationsbevis kan skapa köer och fördröjningar.

SÅ SKAFFAR DU VACCINATIONSBEVIS:

Ladda ned HÄR!

Har du ej e-legitimation – HÄR kan du beställa!

Läs mer om covidbevis och vad som gäller kring det HÄR!

Spelschemat i Allettan södra – här är de första omgångarna