Fredrik Mälberg – vad tror han om Surahammar, Hudik och Nybro i Allettan? FOTO: LINDGRENS SPORTFOTO/FLYWOOD STUDIOS, LEIF HELLERIN

Experten Fredrik Mälbergs tips inför Allettan-rysarna: ”De går direkt till semifinal”

Nya serier, nya tips.

Fredrik Mälberg är redo att sätta på sig experthatten igen – men sågar också sig själv lite.

– Jag var tidigt inne på att Surahammar kunde överraska, men vågade inte säga det i höstas. Det var lite fegt av mig.

TV:  SE PREMIÄRMATCHERNA I ALLETTAN HÄR

Han har gjort tio år som coach i båsen i Hockeyettan – nu går Fredrik Mälberg, 45, in på sin andra riktiga säsong som expert i ligan.

Inför premiären i de fyra serierna i höstas tyckte och tippade han så här och nu vill vi förstås få nya svar om Allettorna, som startar i helgen.

Men först blickar vi tillbaka lite.

* Höstens succélag – vilka har överraskat mest och varför?

Här blir Mälberg lite självkritisk.

– Jag var lite inne på att tippa Sura till Allettan, jag tyckte de hade nåt spännande på gång och sa väl också att de kan vara med och fajtas om en topp fem-plats. Men jag var lite feg där och borde sagt det fullt ut. Men ja, Sura är såklart en stor positiv överraskning i serien. De har verkligen fått ihop det bra. Snyggt jobbat!

– Sen är det ju en liten skräll att Kiruna AIF gick till Allettan före Kiruna IF. AIF har gått lite under radarn – alla tippade väl dom i botten, typ – och det måste kännas jäkligt bra att vara ”bäst i stan” och redan ha säkrat kontraktet. Bara lyfta på hatten här med.

* Höstens missräkning – vilka har underpresterat och varför?

– Måste säga Visby Roma. Visst, de har haft det stökigt med skador och sjukdomar i truppen, men att inte komma topp fem i östra serien är såklart ett bakslag för dom. En klar besvikelse.  Vi får se om de kan repa mot i vårserien nu, de kanske kan komma stärkta ur det här till slut. De brukar ju alltid vara med rätt långt in i kvalspel på våren. 

***

Då blickar vi framåt – mot Allettan. 

Vi ställde fyra frågor om de två serierna.

Här är Mälbergs svar:

SÖDRA ALLETTAN: 

* Vilka två lag går direkt till semifinal?

– Nybro och Vimmerby med Mariestad och Karlskrona som bubblare. 

* Vilka två lag missar slutspelet och blir nia och tia?

– Hanviken blir det ena laget i alla fall. De har gjort en grym höst, det måste man ge dom, men här är motståndet för tufft. Sen tror jag det står mellan Huddinge och Skövde, där blir det knallhårt. Huddinge är visserligen rätt skapliga framåt, men jag har sett dom live tre-fyra matcher i höst och tycker de har en lite svagare backsida. 

* Något lag du vill varna för?

– Dalen! De kom in som sista lag när alla trodde de var borta redan, det måste ha stärkt dom oerhört. Jag tror de kan få en boost av det direkt i början av serien. 

* Floppvarning då?

– Hm. Flopp och flopp…men kanske Väsby? De har ett starkt lag på pappret, en bra budget men imponerande inte så där jättemycket i östra serien, tycker jag. Med de förväntningarna de har på sig….så, nja, jag är inte säker på att de kommer vara med i toppen i den här serien.

NORRA ALLETTAN: 

* Vilka två lag går direkt till semifinal?

– Hudiksvall och Östersund och här tror jag de kommer utmanas hårt av Boden och Kalix.

* Vilka två lag missar slutspelet och blir nia och tia?

– Jadu, det blir knallhårt där nere. Det BORDE bli Kiruna AIF, jag tror de får svårt att följa upp det de gjorde i höstserien. Kan de göra en sån resa igen? Kanske. Samma med Surahammar, jag är grymt imponerad av dom. Men okey, ska jag tippa de två sista lagen så får det bli Strömsbro och Sura, då. Strömsbro hade jag liten varningflagg för redan i höstas och spelare som Söder, Ehn och Appelquist sticker ju ut. Men nja, jag tror inte de har bredden för att undvika de två sista platserna.

* Något lag du vill varna för?

– Forshaga. På nåt sätt får de alltid till det, de kommer bli småjobbiga att möta för alla andra lagen.

* Floppvarning då?

– Boden? Jag vet inte riktigt var jag har dom. Fågel eller fisk? Med deras ambitioner ska de ju vara med högt och blir topp tre-fyra i alla fall, men jag är inte säker på att de klarar det. Det känns som de har ett lite tunnare lag än förra säsongen.

– Sen vet jag inte riktigt vad vi ska förvänta oss av Borlänge. De räknar ju inte med att vinna den här serien, men är de mogna för att vara med strax där bakom topplagen? De har ju ett lag som varit med där uppe förr, men jag är inte lika säker den här gången.

PREMIÄREN I ALLETTAN SÖDRA: 

4 december (17.00) : Karlskrona-Väsby

5 december (16.00) : Hanviken-Kalmar, Nybro-Huddinge, HC Dalen-Mariestad, Skövde-Vimmerby.

HELA SPELSCHEMAT – klicka här!

ALLETTAN NORRA: 

5 december:  Borlänge-Strömsbro (15.00), Piteå-Kiruna AIF (15.00), Boden-Kalix (16.00), Hudiksvall-Surahammar (16.00), Östersund-Forshaga (16.30)

HELA SPELSCHEMAT – klicka här!

Studio ATG Hockeyettan – fokus på södra Allettan: “Klasskillnad mellan de här lagen”