Inför Väsby vs HC Dalen

Under onsdagskvällen möts två lag som har varsin trepoängare i bagaget inför matchen. Väsby slog ju Karlskrona i lördags och dagen efter stod HC Dalen för en stark bedrift när de slog tillbaka seriesegrarna från den västra Hockeyettan, Mariestads Bois.

 

Starkt säger jag eftersom HC Dalen faktiskt var sista laget in i den södra Allettan efter att laget tog sig förbi såväl KRIF som Mörrum i den sista skälvande omgången av den södra grundserien. Det var överraskande men sett till tipsen inför seriestarten är det väl kanske inte speciellt oväntat med tanke på att laget har ett bra lag på pappret.

 

HC Dalen har ju faktiskt varit med i Allettan förr och under fjolåret var laget till och med så bra att man placerade sig på en andraplacering i Allettan Södra. Det mycket tack vare en stark brödraduo i form av Martin och Jesper Thörnberg som är ledande stjärnor i laget. De ligger bakom det mesta och så var det även i söndags när lillebror Jesper gjorde de två första målen i 3-2 segern mot Mariestad. Ska man försöka stoppa laget från Norrahammar så gäller det att hålla brödraduon mållösa men då ska man heller inte glömma bort speldosan däremellan, centern Adam Hirsch. Han är spindeln i navet och var även målfarligast i trion vad gäller spelet i grundserien. Jag har tagit några ord med denna Brynäsfostrade center vars tankar inför onsdagsmatchen i Renew Arena lyder enligt följande.

 

Hej Adam! Ni tog en härlig skalp i premiären genom att slå tillbaka Mariestad med uddamålet 3-2. Berätta lite om matchen?

-Hallå! Ja vi gjorde en helt okej insats tycker jag. Det var en fartfylld match med mycket känslor där kvaliteten i spelet kanske försvann lite stundtals. Men alltid skönt att börja med vinst.

 

Ni var sista lag som kvalificerade er till Allettan efter en imponerande seger i Vimmerby. Vad anser du nu att man kan ha för förväntningar på ert gäng?

-Svårt att säga, men vi har höga förväntningarna på oss själva i alla fall. Vi vet att vi har det som krävs för att vara med i toppen av tabellen och vi är inte nöja med vårt spel sett över den förra serien. Så vi har saker att bli bättre på vilket är positivt.

 

Förra säsongen imponerade ni storligen i Allettan och placerade er då som tvåa i serien. Vad tycker du skiljer årets Dalen mot det gänget?

-Egentligen inte så mycket, vi är många som är kvar ifrån förra säsongen och fått lite mer rutin överlag i truppen med de som har kommit in också.

 

Du är själv en Gävlekille och har under många säsonger spelat i Brynäs och till och med känt på SHL-spel. Hur kommer det sig att du hamnade i HC Dalen av alla lag?

-Ja, haha, det kändes som ett jättebra ställe för mig att utvecklas på och jag har f�

�tt mycket förtroende här och tycker jag har tagit steg framåt hela tiden. Sen trivs jag otroligt bra med grabbarna i laget och staden.

 

Du spelar i en riktigt vass formation där du centrar mellan bröderna Thörnberg. Vad tycker du framför allt gör att ni kuggar i så bra?

-Nej, men jag tror framförallt att vi tänker likadant och vi vet vart vi har varandra där ute.

 

Ni ligger ju bakom den absolut merparten av era mål framåt. Vilka förutom er i ditt gäng skulle du vilja lyfta fram?

-Finns många, men Hugo Rostedt tycker jag har varit riktigt bra i år och tagit kliv ifrån förra säsongen. Sen våra målvakter, båda två är riktigt vassa och skapar en trygghet i laget.

 

Vi i Väsby som inte sett er spela. Vad skulle du säga framför allt kännetecknar HC Dalen?

-Det är vår fart och höga energi. Vi är jobbiga att möta.

 

Nu kommer ni upp till Upplands Väsby på onsdag för ett möte mot oss. Vad känner ni till om årets Väsby Hockey?

-Inte så mycket faktiskt, så det kommer bli spännande på onsdag!

 

Slutligen Adam, vad tror du väntar er i Renew Arena och hur kommer er gameplan att se ut om du får bestämma?

-Tuff match såklart, men vi kommer komma dit och vilja göra en bättre match än sist och se till att få med oss alla poängen hem!

 

// # 73 Adam Hirsch – HC Dalen

 

Om man ska försöka analysera de rapporter från matchen i söndags när HC Dalen slog Mariestad så stod de för ett fysiskt spel och stod emot de kanske ännu starkare och fysiska Skaraborgarna. Sedan tog de tillvara sina lägen och höll ihop bra när de var som svagast i matchen.

 

När man är i en så pass tuff serie som Allettan är handlar mycket om att hålla upp lägstanivån i laget. Det gäller att inte bli så sårade i de moment när man är som svagast ute på isen. För dippar har man alltid och kan man gå ur dessa utan baklängesmål så är mycket vunnet.

 

För Väsbys del så hade man främst sina dippar i premiärmatchen under den allra början av matchen i lördags. Då räddades laget i mångt och mycket av premiärspelande målvakten Jesper Eliasson. Jag har tagit några ord med gode Eliasson inför hemmapremiären och hans tankar inför den lyder enligt följande.

 

Hej Jesper! Det blev en härlig Väsbydebut för dig i lördags då du höll KHK stången och endast släppte in ett mål mot slutet av matchen. Vad är dina känslor efter den matchen?

-Hej! Det var en mycket bra känsla efter matchen. Oerhört skönt att vinna och dessutom vinna på det sättet var extra skönt!

 

Vi gjorde ju på det hela en stabil insats även fast vi kanske inledde lite svagt. Vad tycker du om matchen som helhet?

-Jag tycker vi gör en mycket bra match över sextio minuter. Ett bra försvarsspel som hjälper mig bra igenom hela matchen. Kändes som vi var riktigt påslagna och ville vinna. Ett moget och stabilt spel helt enkelt.

 

Det här var din första match i Hockeyettan sedan säsongen 2016/2017 då du spelade en match med Troja/Ljungby. Vad tyckte du om klassen på spelet?

-Jag tyckte det var bra nivå på spelet. Många killar är väldigt duktiga här så det gäller att vara redo varje match.

 

Var det stor skillnad med Hockeyallsvenskan och vad framför allt i just skyttet och anfallsspelet från motståndet tycker du skiljer?

-Det är väl klart att det skiljer sig lite i den yttersta spetskompetensen hos spelarna. Skotten och snabbheten kanske är lite bättre i Allsvenskan men som jag tidigare skrev tycker jag det finns många duktiga hockeyspelare i den här ligan också.

 

Du har ju varit med om väldigt mycket i din hockeykarriär trots din ringa ålder. Om du skulle vilja lyfta fram något speciellt eller någon speciell match, vilken skulle det bli?

-Det finns många olika speciella saker som hänt i min hockeykarriär så det kan bli svårt att välja bara en men JVM var väldigt speciellt så det skulle nog bli det.

 

Du har ju SHL-kontrakt med Färjestad och är nu utlånad till oss i Väsby säsongen ut. Vad kände du till om Väsby innan du kom till oss?

-Jag kände inte till mycket alls. Jag såg några av matcherna Väsby spelade i Hockeyallsvenskan förra året men mer än så visste jag inte.

 

HC Dalen väntar oss nu på onsdag, ett lag som även de vann sin premiär i helgen. Vad i vårt spel från i lördags tycker du vi framför allt ska ta med oss till den?

-Jag tycker vi ska ta med försvarsspelet. Har vi samma disciplin och struktur tror jag att Dalen kommer att få det tufft att skapa målchanser.

 

Slutligen Jesper, har du några slutliga ord till Väsbyfansen och vad kan de förvänta sig av dig vårsäsongen 2021/2022?

-De kan förvänta sig en målvakt som vill vinna varje match. Jag ska göra mitt yttersta för att hjälpa laget så långt som möjligt.

 

// # 1 – Jesper Eliasson

 

Läget i Väsby inför matchen är att duon Gustav Eurenius samt Carl Wassenius återkommer efter sjukdom men i gengäld tyder mycket på att Felix Dahlgren tyvärr missar matchen på grund av just sjukdom.

 

Tänk på att det är vår första match med Covidpass, så se till att kom i god tid till arenan med vaccinationsbevis och ID-handling. Varmt välkomna!

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson (Jesper Eliasson i träning i Renew Arena)