Inför Väsby vs Mariestad Bois

Seriesegrarna från ATG Hockeyettan Västra kommer under onsdagskvällen på besök till Upplands Väsby och Renew Arena. Jag talar då om Skaraborgs hockeystoltheter Mariestad Bois.

 

De gick fram som en slåttermaskin under grundserien och vann sin serie överlägset och förlorade endast två matcher. Inför Allettan nämndes de med all rätt som en av favoriterna men tre matcher in i samma serie har spelet hackat aningen. De har där redan förlorat lika många matcher som de förlorade under grundserien men är kanske på gång nu på allvar sedan de betvingade Huddinge hemma i lördags efter en övertidsseger.

 

Men Allettan är tjugosju matcher lång så att lagen kommer att ha dippar och toppar hör till. En tung start kan vara jobbig att bryta men efter segern mot Huddinge så är det säkert pigga Skaraborgare som beträder isen under onsdagskvällen.

 

Senast Väsby mötte Mariestad Bois var i kvalet till Hockeyallsvenskan vårsäsongen 2008. Då vann Väsby hemma med 4-2 medan när Bois vann hemma så säkrade de ett Hockeyallsvenskt avancemang, lagets första och enda någonsin. Mariestad siktar säkert på att sig dit igen och kanske kan vara ett av lagen som gör upp om det när krutröken har skingrats i april 2022.

 

För att få reda på lite mer om Mariestad har jag vänt mig till Stockholmaren Jesper Lindén. Som nybliven senior lämnade denna vassa högerskytt SSK och tog år 2018 sitt pick och pack och flyttade ner till Mariestad. Han gör nu sin fjärde raka säsong i klubben och hans tankar inför matchen låter så här.

 

Hej Jesper! Ni tog er första seger och poäng i Allettan genom att i lördags besegra Huddinge i övertid med 3-2. Berätta lite om matchen?

-Hej! Det var en tajt match med lägen åt båda håll, men en match jag tyckte vi tog över mer och mer ju längre matchen pågick vilket gjorde att vi kunde kvittera och sedan även vinna matchen även om det inte medgav 3 utan 2 poäng.

 

Ni vann Hockeyettan Västra och var en av de stora favoriterna inför seriestarten av Vad anser du nu att man kan ha för förväntningar på ditt gäng?

-Det är svårt att prata förväntningar i södra Allettan då det är så många väldigt bra lag men vi vet att vi har en slagkraftig trupp och att potentialen finns för något riktigt bra men det är en helt annan sak att verkligen gå hela vägen också, säsongen är lång och det är många steg man behöver ta som lag för att gå hela vägen.

 

Förra säsongen gjorde ni ett storartat playoff och tog er till kvalserien till Hockeyallsvenskan. Vad tycker du skiljer årets Bois mot det gänget?

-Jag tycker vi har ett bättre lag i år där potentialen är högre men vi kom ihop väldigt bra mot slutet av förra året och hittade ett bra sätt att vinna matcher och det måste man göra även i år för att kunna ta sig dit.

 

Du är själv en Stockholmskille och har under många säsonger spelat i SSK och till och med känt på Hockeyallsvenskt spel. Hur kommer det sig att du hamnade i Mariestad när seniorkarriären starta

de?

-Mariestad hörde av sig och sedan är jag väl ingen riktigt storstadsmänniska även om jag är uppvuxen i Stockholm, allt kändes bra kring Mariestad och alla förhoppningar har bekräftats under åren jag varit här och trivs jättebra!

 

Du gjorde ju två mål senast när tog era första poäng. Hur känns den egna formen och är du nöjd med din egen säsong så här långt?

-Min säsong är jag inte nöjd med men känner att jag har börjat komma igång lite här nu på slutet så ska försöka bygga på det, det är otroligt mycket kvar av denna säsong än.

 

Vilka förutom dig själv i ditt gäng skulle du vilja lyfta fram?

-Det finns många man skulle kunna lyfta fram, men en spelare som är otroligt viktig för oss inom laget är Johan Frick som visar ledaregenskaper både på och utanför isen. Annars har vi ju haft en väldigt bra förstakedja här under hösten som absolut ska få den cred dom förtjänar med Kandegård, Norberg och sedan har det varit Joonas.

 

Vi i Väsby som inte sett er spela. Vad skulle du säga framför allt kännetecknar årets Mariestad Bois?

-Årets Mariestad BOIS är lite mer spelande men generellt har vårt spel och vår framgång byggt på hårt jobb, uppoffrande spel och fart.

 

Nu kommer ni upp till Upplands Väsby på onsdag för ett möte mot oss. Vad känner ni till om årets Väsby Hockey?

-Ärligt så känner jag knappt till någonting om årets Väsby. Här under början av veckan så kommer vi att gå igenom Väsby som vi gör med alla motståndare och analysera vad vi ska behöva stoppa och var vi kan utnyttja möjliga svagheter som alla lag har.

 

Slutligen Jesper, vad tror du väntar er i Renew Arena och hur kommer er gameplan att se ut om du får bestämma?

-Jag tror som med i princip alla matcher i Allettan att det kommer bli en tajt match där marginaler och detaljer kommer att avgöra. Vi ska göra allt för att ta 3 poäng men vi vet att Väsby är ett väldigt bra lag.

 

// # 18 Jesper Lindén – Mariestad Bois

 

Jesper är en målfarlig spelare som Väsby behöver ha koll på men samma koll behöver Mariestad ha på vårt lån från Västerviks IK, Lucas Feuk som även han har ett härligt löd i bössan. Jag har tagit några ord med gode Lucas inför matchen och hans tankar inför den låter så här.

 

Hej Lucas! Vi gjorde i mångt och mycket en vass insats mot Nybro i lördags men fick inte den utdelning vi kanske förtjänade. Håller du med och vad säger du om matchen?

-Hej och det stämmer, den bilden delar jag och laget också och vi ska verkligen ta med oss 5 mot 5 spelet till nästa match.

 

Vi tappade en hel del fokus i och med att domaren missade en spearing på Blidstrand och snackade därefter ut oss och tappade därefter greppet i matchen. Hur svårt är det att hålla inne med frustrationen i ett sådant läge?

-Det är verkligen inte lätt och det bevittnade vi under matchen. Men det är något vi får lära oss av och inte gå i samma fälla nästa gång vi möter ett söderlag på borta plan.

 

Om vi bortser från de åttiofem olyckliga sekunderna i Nybro. Vad tycker du vi kan ta med oss från matchen till på onsdag?

-Vi pratade just om detta efter matchen och hade en bra diskussion. Vi ska ta med oss mycket från matchen och bygga vidare på 5 mot 5 spelet.

 

Du kommer då att göra din fjärde match i Väsbytröjan. Hur tycker du att tiden i Väsbytröjan varit så här långt?

-Jag tycker att jag har fått en okej start men har mer att visa gällande energi till laget och vara mer delaktig i spelet och hjälpa mina kedjekamrater.

 

Det känns även som att din form verka ha infunnit sig igen efter att din säsong i Västervik kanske inte medfört speciellt mycket offensiv speltid. Hur känns det i kroppen?

-Tycker att jag vänjer mig mer och mer offensivt för varje match som går men samtidigt att få speltid. Så det känns bättre och bättre i kroppen och är inte som en chock varje match.

 

Vi kommer att möta ett väldigt fysiskt gäng på onsdag i form av Mariestad Bois där det säkerligen kommer att vara en del tjuvnyp i närkamperna. Varför kommer vi inte att störas av det och på vilket sätt kan vi hålla huvuden kalla då?

-Har aldrig mött Mariestad och vet ej så mycket om dem än så länge. Tror och hoppas att vi lärt oss från förra matchen och när vi snackade efter matchen hur vi ska bete oss för att inte tappa 3 poäng igen.

 

Slutligen Lucas, varför hoppar vi tillbaka upp på vinnarspåret igen på onsdag och på vilket sätt ska du försöka vara bidragande till det?

-Vi kommer hoppa på vinnarspåret om vi spelar på den nivån vi kan spela 5-5 och är noggranna och distinkta i vårat powerplay!

 

// # 41 – Lucas Feuk

 

Läget i Väsbys trupp har dessvärre varit något kaotiskt under veckan eftersom det varit rena rama sjukstugan kring truppen. Hela åtta spelare har varit frånvarande från och till så förutsättningarna hade definitivt kunnat vara bättre inför den svåra matchen. Så i skrivande stund kan vi inte säga så mycket om matchtruppen mer än att Rasmus Sörgardt tyvärr blir borta på grund av den knäskadad han ådrog sig i slutet av matchen mot Nybro. Hur länge Rasmus blir borta återstår att se och det får vi helt enkelt be om att återkomma till när vi vet mer kring hans skada.

 

Väsbys trupp är dock bred och förhoppningsvis kan laget fortsätta spela på samma fina sätt som laget gjort hittills i Allettan. Kan laget även hålla sig lite mer kyliga mot ett förmodat fysiskt motstånd och behålla fokus på spelet så ska det nog till en riktigt bra insats från gästerna för att kunna betvinga Vilda Väsby.

 

Varmt välkomna! 

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson