“Fantastiskt och grymt tacksamt”

Buss, flyg, buss och nattåg.

En lång och rolig bortaresa väntar KIF.

Och en stor del av den högra prislappen har fansen stått för.

– Det är ju fantastiskt. Det är grymt tacksamt att de ställer upp. Utan fans skulle det aldrig funka, säger tränaren Kim Sunna.

 

Köp en kilometer för 88 kronor till Kiruna IF

Swishnummer: 1231937200 

 

Ni som har hängt med i nyhetsflödet under veckan vet vad han pratar om.

Det började med att SVT gjorde ett koppel av inslag inför KIF:s resa till Enköping. Där framgick det att prislappen för en hockeymatch på bortaplan skulle landa på över 100 000 kronor.

Eftersom det är 121 mil enkel väg till ishallen i Enköping så kostar varje kilometer ungefär 88 kronor.

En swishkampanj drogs igång för att hjälpa laget. Och gensvaret var grymt.

I skrivandets stund (fredag lunchtid) hade fansen samlat ihop över 33 000 kronor till resan. Därmed hade man alltså bjudit på drygt 37 av de 121 milen.

En siffra som borde få varje KIF-are att sträcka på sig av stolthet.

Kim Sunna gillar vad han läser.

– Jag vet vad det kostar att åka runt med ett hockeylag. Och nu är man är tränare följer man den biten på ännu närmare håll. Det är grymt tacksamt att de ställer upp och jag tror att spelarna också känner likadant som jag. De känner verkligen hur folket ställer upp, säger Kim Sunna.

Resplanen: Buss från Lombias parkering som vanligt. Men den här gången viker bussen av vid flygplatsen istället för att fortsätta vidare söderut längs med E10.

Flyg till Arlanda. Buss till Enköping. Övernattning till matchdagen på lördag (obs, ändrad starttid till 16.00). Och sedan väntar nattåget hem från Uppsala på lördagskvällen. Laget beräknas sedan vara hemma vid 14.00 på söndagen.

– Det är ett jättebra upplägg, vi kan inte klaga på något.

Är du flygrädd?

– Nej.

Är någon i laget flygrädd?

– Haha. Det är inget problem. Det var några som var snabba på att pika andra i laget när det blev klart att vi flyger men jag har svårt att veta hur mycket sanning och hur mycket skämt det är i pikarna.

KIF:s och Enköpings vägar möttes 2013 i play off två. Då gick Kiruna segrande ur duellen med 2-0 i matcher. Den sista bärgades nere i Bahcohallen.

En av spelarna var en viss Kim Sunna. Vad minns han av matchen?

– Haha, det känns som att det var väldigt länge sedan. Det enda jag kommer ihåg var att Marcus Ersson lyfte ner en puck från blålinjen som gick in.

Den här gången får Sunna stå i båset istället för att vara på isen.

KIF-tränaren säger att man kommer förberett till matchen efter bra träningar i veckan. Visserligen ligger det största fokuset på det egna laget, men visst har man kollat lite på Enköping.

– Vi har sett deras matcher mot Teg och Köping. Vi vet vad de pysslar med i spelet men vi mår bäst av att fokusera på vårt egna spel.

Vad vill du att ni gör bättre jämfört med förra helgen?

– Jag vill se att vi kuggar i lite bättre i forechecken och att vi fortsätter att visa hunger när vi kommer till de avgörande lägena.

Efter det väntar ett nästan tre veckor långt matchuppehåll. Efter det spelar KIF tre raka hemmamatcher på fyra dagar. Då kommer Enköping, Vallentuna och Wings till Lombia.

– Vi tränar under måndag och tisdag nästa vecka sedan tar vi ledigt till 29:e december, säger Kim Sunna.

Men innan det väntar alltså Enköping på bortaplan. KIF kan inleda vårserien med tre raka segrar om man lyckas vinna på lördag.

Snacka om att det hade varit en fin julklapp till alla KIF-fansen i dessa tomte-tider.

 

Mattias Heikki