Ny storseger för serieledarna

I en period hade Kiruna energi och ork att stå emot Hudik Hockey när lagen spelade retur i Holmen Center, sedan sköljde serieledarna över tabelljumbon och när slutsignalen gick stod det 6-0 (1-0, 2-0, 3-0) på anslagstavlan.

Bilden: William Ignberg Nilsson jublar över sitt mål som gav HHC 2-0-ledning mot Kiruna. Foto: Lars Sundin.

På kort tid har HHC och Kiruna nu mötts två gånger i Allettan, i matcher som följt ungefär samma mönster, och det sammanlagda resultatet 13-0 är ett skoningslöst faktum på den klasskillnad som finns mellan lagen.

Och som vanligt fördelade HHC målskyttet på många händer vilket innebär att det nu är 19 (!) av lagets spelare som har gjort mål bara 8 spelade matcher.

– Det är alltid bra att göra mål och man kan väl inte vara annat än nöjd med den utdelning vi har fått i de två matcherna mot Kiruna, tyckte också HHC-coachen Dennis Hall.

– Det kan ju vara lite lurigt om man inte får utdelning på ett stort spelövertag, men idag är det väl inte så mycket att säga om det. Vi har nu gjort 16-0 i våra tre senaste matcher och det kan vi väl se som något positivt, menade Dennis Hall.

Och att HHC nu har spelat i över nio perioder utan att släppa in mål är förstås också ett styrkebesked så gott som något, speciellt som man nu kom till spel med bara fem ordinarie backar sedan också #93 Henri Auvinen hamnat på skadelistan och knappast kommer till spel i helgens två betydligt tuffare hemmamatcher mot toppkonkurrenterna Boden och Piteå.

Nu fick #17 Marcus Linderborg återigen vikariera som back, en uppgift som han klarade på ett beundransvärt sätt och där han löste det mesta på ett smart sätt.

Det var också han och #85 Lucas Enqvist – en annan av HHC:s rollspelare – som bäddade för det viktiga ledningsmålet som #54 Hannes Lindström prickade in i den första perioden efter att Kiruna kommit ut med stor energi och faktiskt skapat några heta chanser som mycket väl kunde ha gett bortaledning.

Men när hemmalaget fick sitt 1-0-mål var det som om den eventuella anspänningen släppte hos hemmalaget som sedan tog tag i matchen på ett helt annat sätt i den andra perioden.

Det blev massor av puckkontroll för HHC i långa spelsekvenser i anfallszonen och hemmalaget pumpade på med skott på skott ur alla möjliga och omöjliga vinklar ock det som inte fastnade i täckningen tog Kiruna-målvakten Alexander Nilsson hand om.

HHC hade 24 skott på mål i andra perioden – och minst lika många utöver det – och till slut kunde inte Kiruna stå emot. Men det dröjde ända fram till 35.34 innan HHC gjorde sitt andra mål och när sedan också 3-0 kom i periodens slutminut var slaget över.

Under tredje perioden sköljde serieledarna över sina motståndare totalt och hittade också rätt med ytterligare tre mål innan det var över.

Matchfakta:

Första perioden: 1-0 (11.26) #54 Hannes Lindström, ass. #17 Marcus Linderborg och #85 Lukas Enqvist.

Andra perioden: 2-0 (35.34) #77 William Ignberg Nilsson, ass. #24 Axel Levander och #48 Gustav Nielsen, 3-0 (39.36) #70 Henrik Olsén, ass. #26 Joel Wahlgren.

Tredje perioden: 4-0 (41.42) #55 Emil Carlqvist, ass. #85 Lukas Enqvist och #17 Marcus Linderborg, 5-0 (46.25) #12 Christoffer Jansson, ass. #17 Marcus Linderborg, 6-0 (54.01) #43 William Eckmyhl, ass. #24 Axel Levander.

Skott: 48-17

Att det sedan bara kom 263 åskådare, sämst på flera säsonger, kan väl ha en del förklaringar, men nog bör det väl bli betydligt mer på lördag. Då handlar det om att försvara serieledningen.

Skribent: Lars Gösta Larsson.