Stark seger i Kiruna – efter snöpliga starten

Gustav Lindberg blev straffhjälte när ESK bortaslog Kiruna med 3-2. Foto: Håkan Hagman

Trots manfall innan avresa och baklängesmål redan efter sju sekunder (!) så kunde Enköping ta en mycket stark seger efter straffar borta mot Kiruna IF. Det var lagets tredje raka seger och spelet imponerar stundtals stort.

Direkt på nedsläpp i den första perioden var pucken i ESK-buren. En tekningsvariant från Kiruna ställde ESK-spelarna totalt och det hade bara gått sju sekunder när hemmalaget tog ledningen genom Rasmus Similä (född -02).

En dålig start uppepå det faktum att man för dagen saknade poängkungen Daniel Andersson, viktige backkuggen Wilmer Lindblad, gnuggaren Alexander Starck och även huvudtränaren Anton Virtanen.

ESK det klart bättre laget

Men efter den bedrövliga inledningen reste sig dock ESK rejält och var det klart bättre laget, åtminstone fram till slutminuterna.

Kvitteringen kom åtta minuter in i andra perioden sedan backen Martin Jonsson, med förflutet i Kiruna IF, prickskjutit in pucken från blå.

Med drygt fem minuter kvar av perioden tar ESK dessutom ledningen. Stekheta Jesper Cederberg rakar in en retur fram till 2-1, hans sjunde poäng på de fem matcher vi nu spelat i den nya vårserien!

Förstakedjan hade lekstuga

Hela första kedjan med Cederberg som center mellan Ludde Wallin och Gustav Lindberg var förövrigt sylvassa i den här matchen och hade stundtals lekstuga i Kirunas försvarszon. Att inte fler mål trillade in är ett smärre under och naturligtvis i kombination med fint målvaktsspel av hemmalagets Filip Eriksson.

Kiruna tar över lite av initiativet i den tredje perioden och knappt fem minuter in i perioden kommer kvitteringen till 2-2 på en snabb spelvändning. Det är Oliver Lindgren, tvåmålsskytt i Bahcohallen senast, som noteras för målet.

I slutminuterna är ESK nära att tappa matchen men reder ut stormen från hemmalaget. ESK-målvakten Pontus Hagman får även han komma upp stort ett flertal gånger och bidrar i hög grad till att 2-2 står sig perioden ut.

Matchen till övertid

Precis som senast lagen möttes går matchen alltså till övertid. Och precis som senast får ESK ett powerplay (sitt första i matchen, vilket kändes lite i underkant) och firma Cederberg/Lindberg/Wallin får tillsammans med backen Robin Nilsson chansen att avgöra i spel 4 mot 3.

Men trots flera lägen, bland annat för Robin Nilsson i exakt samma läge som han avgjorde senast, så förblir det mållöst och matchen ska avgöras på straffar.

Lindberg & Hagman straffhjältar

Här sätter först Jesper Cederberg sin straff, och det var viktigt. Avgörande straffen satte dock Gustav Lindberg på lagets femte straff och när sedan Pontus Hagman räddar den följande Kirunastraffen (Hagmans tredje straffräddning!) så var segern ett faktum.

ESK har därmed tagit fyra av sex poäng i dubbelmötet mot Kiruna IF, en av seriens stora favoriter. Men noterbart är också att man efter den bedrövliga storförlusten mot Teg i seriepremiären (3-8) nu tagit tre raka segrar och avancerat upp till tredjeplatsen i den haltande tabellen.

Nu väntar dessutom fyra raka hemmamatcher med start på söndag då Sundsvall kommer på besök.

Kiruna IF – ESK  2-3 efter straffar (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 0-1)
Skott: 25-32  (13-12, 8-12, 4-7, 0-0, 0-1)
Utvisningsminuter: 4 – 8
Publik: 500 pers.