Sen vändning gav revansch

Hudik Hockey var på väg mot andra förlusten mot Surahammar då hemmalaget var i tvåmålsledning i seriefinalen med dryga fem minuter kvar, men fyra raka HHC-mål vände det hela och till slut står det 3–5 (0–1, 3–0, 0–4) i matchstatistiken.

– Jag såg väl egentligen inte den vändningen komma där i mitten av tredje perioden. Men vi hade gjort några små taktiska förändringar som vi fick otroligt bra betalt för till slut, sa HHC-tränaren Dennis Hall.

Den här matchen påminde väldigt mycket om seriepremiären i Holmen Center. Då dominerade HHC den första perioden och ledde med 1–0. Dominansen var kanske inte lika stor nu, men det stod 1–0 till HHC efter den första perioden.

Hudik var lite starkare i sin anfallszon, men man skapade lite. Surahammar hade de hetaste chanserna, chanser som främst kom till efter slarv från HHC:s sida som när man tappade pucken på offensiv blå, vilket bäddade för ett friläge för Adam Karlsson, men #25 Andreas Bosson lyckades förhindra pucken från att passera mållinjen.

Det gjorde den däremot bakom hemmamålvakten Markus Ekholm Rosén när #54 Hannes Lindström sköt från blå efter 14.35.

I hemmamötet rasade allt i den andra perioden för HHC. Det gjorde det även nu.

Sedan #48 Gustav Nielsen varit när att öka gästernas ledning vände Surahammar på spelet och med fyra HHC-spelare på efterkälken kunde Lukas Söderlund utnyttja detta när han gjorde 1–1 efter 7.55.

Minuten senare kom ett nytt slarv från HHC:s sida då man missade helt ett uppspel. Pucken hamnade så småningom hos Eric Karlsson som petade in den mellan benen på Andreas Bosson.

I Hudiksvall stannade Surahammars vändning vid 2–1, det gjorde det inte nu. Sedan Gustav Nielsen åkt på en högst tvivelaktig utvisning kunde Surahammar – trots ett svagt power play – ändå göra 3–1 då Jakob Forslund hittade rätt.

– Surahammar gjorde det svårt för oss. De spelar väl en primitiv ishockey, men den är djävligt vägvinnande för dom, sa Hall.

HHC försökte i tredje perioden, men det var inte speciellt mycket som talade om för de 411 åskådarna att det var serieledarna som var på poängjakt. Man fick dubbla chanser i power play, men ingenting fungerade under dessa fyra minuter.

Då var det närmare ett mål strax därefter i box play då #43 William Eckmyhl och #77 William Ignberg Nilsson kom två mot en, men inte heller då resulterade det i något mål och det mesta pekade på att Surahammar skulle ta andra raka segern mot HHC.

Men…

…så slarvades det rejält i Surahammars försvarsspel och matchuret stod på 14.45 när #26 Joel Wahlgren vispade in 2–3.

William Eckmyhl utnyttjade ett nytt misstag av hemmalaget och kvitteringen var ett faktum efter 15.37.

Med knappa minuten kvar svarade Surahammar för ett katastrofalt byte, vilket gav #29 Jesper Wiberg fri lejd in i zon och Wiberg drog in ledningsmålet.

Surahammar plockade ut sin målvakt, men det utnyttjade #22 Johan Lindholm som fastställde slutsiffrorna till 3–5 genom att skicka pucken över hela banan och in i den tomma kassen.

– Huvudordet den här kvällen är väl karaktär. Det var otroligt starkt att kunna vända den här matchen och ta med oss tre poäng hem, sa Hall.

Eftersom det här var en seriefinal så utökade HHC sin ledning i den haltande tabellen. Det är nu åtta poäng ner till Surahammar på andra plats och Östersund på tredje.

Det var för övrigt bortalagens kväll i serien då man tog hand om alla 15 poängen efter följande resultat: Kiruna–Piteå 2–6, Kalix–Boden 0–5, Forshaga–Östersund 1–5 och Strömsbro–Borlänge 3–5.

De två sistnämnda lagen är för övrigt Hudik närmaste motståndare då man möter Strömsbro på lördag och Borlänge på söndag, båda på hemmais.

– Klart att det är skönt med ett försprång i tabellen, men vi måste fortsätta att vara ödmjuka och jobba på, sa Hall.

Skribent: Christer Stridh