Hansson förlänger – med två år till

Här kommer en riktigt god nyhet till alla KIF-fans.

Räkna med Jacob Hansson i KIF-tröjan – i två år till.

Kontraktet är påskrivet och klart.

– Jag trivs bra här uppe, säger det offensiva vapnet.

 

Tidigare i dag rapporterade vi om att Kiruna tvingas ställa in helgens bortamatcher mot Lindlöven och Köping på grund av covid.

Verksamheten har pausats och man hoppas komma igång med den igen under nästa vecka.

Här kommer betydligt trevlige läsning till er.

Jacob Hansson återvände till KIF efter att ha spelat i grannen Kiruna AIF under tre säsonger. Nu är det klart att han stannar i två år till.

Hemsidan pratade med en glad sportchef. Henrik Törmä ser att Jacob Hansson har vuxit en dimension i sitt spel på senare tid. Han är en mer komplett spelare i dag, enligt Törmä.

– Det känns jättekul att han stannar i två år till. ”Jacke” har alltid varit en bra poängspelare och han snittar hittills den här säsongen också över en poäng per match. Men jag tycker att han lyft sitt defensiva spel och är en spelare att räkna med över hela banan och det här gör honom till en mer komplett hockeyspelare, säger Henrik Törmä.

När hemsidan ringde upp Jacob Hansson inledde vi samtalet med det tråkiga.

De inställda matcherna.

– Det är så klart trist. Min släkt bor ju där nere så jag skulle ha träffat min mamma, pappa och hela gänget. Men samtidigt skjuts ju matcherna bara upp, de kommer ju att spelas vid ett senare tillfälle. Det är som det är just nu.

Varför väljer du att förlänga med KIF i två år?

– Jag trivs bra här uppe. Jag bor bra, jag trivs väldigt bra med mitt jobb på Nordea och jag tycker fortfarande att ishockeyn är väldigt rolig.

Vad är din känsla i övrigt i truppen när du blickar framåt?

– Min känsla säger att många kommer att vilja fortsätta. Det hoppas jag och tror på. Jag hade inte förlängt kontraktet om jag inte hade trott på Kiruna IF. Vi har en bra stomme och grund att så på, sedan skulle vi behöva få in mer spets i truppen.

Årets säsong har hittills blivit en besvikelse för KIF-fansen. Laget missade Allettan med minsta, möjliga marginal. Och det nya året har inneburit idel förluster.

Så här säger Jacob Hansson om läget:

– Jag tycker att vi hade kunnat gå till Allettan med gott samvete och utan att skämmas. Vi spelade bättre än vad resultatet säger. Vi var inte roliga att möta och det var bara i två matcher som vi förlorade med mer än uddamålet. Vi borde ha tagit fler poäng än vi gjorde.

Och nu efter jul?
– Nu är vi inne i den dipp. Vi har inte tappat vårt kunnande. Det finns ju fortfarande där, utan det är små detaljer som vi har tummat på som vi inte har gjort tidigare. Då blir vårt spel hackigt och inte som vi vill.

Vad blir viktigt framöver?

– Det gäller för oss att hitta tillbaka till spelet vi hade innan ju. Vi måste spela enklare, mer rejält, jobba färdigt situationer. Det är klyschor men mycket sitter där.

Jacob Hansson håller med Henrik Törmä när det gäller sitt eget spel den här säsongen.

Poängmaskinen har mognat. Och det syns på isen.

– Ja, jag skulle nog hålla med om att jag jobbar mer över hela banan nu än vad jag har gjort tidigare. Det känns lite som att min offensiv har drabbats av det. Jag producerar fortfarande men kanske inte i den utsträckningen som jag hade velat. Det är en vanesak, jag har inte jobbat så mycket defensivt innan.

Är det en mognadsfråga?

– Ja, det tror jag också. För mig är det inte lika viktigt längre att just jag gör poängen. Det är så klart bra för självförtroendet att göra poäng men det man vill nu är att laget ska vinna och då är det inte viktigt vem som gör poängen.

Hansson har gjort sju mål och 17 assist på 23 matcher den här säsongen, vilket så klart är ett bra facit.

Och fler kommer det bli.

Den här säsongen.

Och under två år till efter det.

 

Mattias Heikki