Bois sportchef i stor intervju: Vi är starkare i år!

Det var länge sedan hemsidan gjorde en intervju med Bois sportchef Calle Johansson nu, men nu under coronauppehållet kan det passa bra att göra en liten avstämning. Och det visar sig vara en både nöjd och hoppfull sportchef som ger sin syn på säsongen och lagbygget, 

Om vi börjar med att gå igenom sillyn, så kom det in en målvakt, en back och fem forwards inför säsongen. Hur gick tankarna inför dessa värvningar?

– Jag satte mig med tränarstaben och gick igenom vad som kunde behövas för att nå ännu bättre resultat efter en bra säsong 20/21. Och då var det det att vi ville ha lite mer rutin, tappat vi hade tappat mycket rutin under ett par säsonger där i Eddie Davidsson, Filip Thörnqvist och bröderna Engqvist. vi vill ha in lite mer rutinerade spelare. Säsongen innan hade vi plockat in mycket yngre, nu gjorde vi ingen sådan värvning. Istället plockade vi in spelare som redan visat att de kunde leverera på hög ettannivå men som också kunde ta nästa kliv här i ett topplag. Sedan är det små detaljer som avgör exakt vilka spelare det blir, det är mycket som ska falla på plats för att det ska bli som man vill, men vi känner oss jättenöjda.

Många har pratat om att det är och var en väldigt mager spelarmarknad, har du upplevt det?

– Inte jättemycket i somras, visst var det lite magrare men inte så farligt. Men nu under säsongen så har man märkt av det, det brukar alltid röra sig lite intressanta spelare på marknaden, men sådana är det väldigt lugnt med det nu.

Om vi tar och går igenom spelare för spelare som ni tog in och börjar bakifrån. Som målvakt plockade ni in Isac Ohlsson som backup till Sandberg.

– Isac fick komma in direkt när Sandberg var borta med skada och visade att han är en målvakt att lita på, han har gjort det bra under hela säsongen. Det är lätt att minnas sista matchen, en match som han inte var nöjd med, men det är bara en liten del av hans säsong. Jag är absolut inte orolig för att sätta honom i kassen igen, jag litar på honom.

Om vi tar steget framåt i banan så kommer vi till Jesper Broeng som väl var tänkt som ersättare till Tobias Björklund. Har det blivit en uppgradering tycker du?

– Det är svårt att jämföra spelare så, även om de kanske har samma roll. Båda är väldigt spelskickliga, men Jesper är rightskytt vilket ger en dimension till i uppspel och olika offensiva situationer. Sedan har han gjort nästan en poäng per match i allettan och producerar som tanken var.

Ja han ligger just nu tvåa i backarnas poängliga i allettan södra!

– Ja han levererar riktigt bra!

Apropå leverera bra så om vi fortsätter med forwards så vann Oliver Kandergård hela ettans poängliga!

– Ja det är jättehäftigt, jag vet inte när det hände senast men det är precis det man hoppas när man plockar in offensiv spets, att de producerar mycket. Han har gjort det över förväntan och är en oerhört trevlig kille, seriös.

Om vi går vidare med yttrar så är nästa spelare jag tänkte vi ska snacka om Niklas Rintamäki…

– Niklas gjorde det bra och kämpade på, men hans spelstil och sättet han ville spela på passade inte riktigt ihop med vårt spel, så det var inte riktigt rätt ändå.

Utöver dessa så plockade ni också in tre centrar, var det någon baktanke med det?

– Det vi sökte var spelare som var duktiga i båda riktningarna, sedan kan alla dessa också spela ytter. Vi har andra spelare som kan spela center, Joonas Alanne kan spela center, Lukas Larsson och Herman Lundin också, Men det är viktigt med en stark centersida, de utgör navet i hela spelet och nu har vi både bredd och spets på centersidan tycker vi.

Ja vi ska gå igenom centervärvningarna då, om vi börjar med Philip Norberg…

– Han har varit jäkligt bra. Han är verkligen trevlig att titta på, en riktig lirare som ser spelet på ett sätt som få andra gör. Rapp på rören. Han kommer växa mer och mer under allettan, en sådan spelare jag gärna betalar pengar för att titta på.

Albin Kedbrant blir näst på tur…

– En stor och stark spelare, väldigt stabil. Stark på puck och gör också en hel del poäng. En kille som också bara blir bättre och bättre ju viktigare matcherna blir, han kommer vara som bäst när det brinner till.

Till sista Mikael Hansson…

– Det är egentligen samma där, en spelare som kanske inte är på samma poängnivå som i Borlänge men han har väldigt mycket hockey i sig och hittar mer och mer rätt. På slutet har han spelat tillsammans med Kedbrant och Lindén och de har gjort det jäkligt bra spela tillsammans! Så honom är jag väldigt nöjd med men han har också bättre dagar framför sig, han kommer växa.

Då har vi pratat silly season, men så drog säsongen inte mer än igång så skadade sig Ludde Collberg skadad. Ställde det till det för er?

– Ja det var väldigt tråkigt! Vi blir av med en väldigt skicklig back, en back som är den som bäst kan bryta mönster av alla i hela laget, han kan plocka fram något alldeles extra när det behövs som mest. Där tappade vi en dimension i vårt spel. Men samtidigt har vi en bred backsida och vi har flera unga hungriga killar som kommit upp och gjort det jäkligt bra. Sedan är det tråkigt för Luddes skull med en så allvarlig skada och hoppas han kommer tillbaka så snart som möjligt. Men vi känner oss ändå trygga med den backsida vi har.

Är hockey fortfarande aktuellt för honom och när i så fall?

– Det är det, men inte denna säsong jag hoppas nästa.

Under säsongen har du också plockat i två spelare, Taavi Vartiainen och Otto Henell. Vad kan du säga om dom?

– Om vi börjar med Taavi så kom han in tätt inpå en skada och hade en lång inkörningssträcka, sedan åkte han på en kraftig underkroppsskada på träning och blev borta länge, tills för lite mer än en vecka sedan, så vad det blir av honom återstår att se.

– Otto kom in frejdigt, en härlig kille som bidrar med mycket fart och energi på isen. En kille som tar för sig ute på isen och som har viktig erfarenhet av att spela i bra lag, och han visar också framfötterna mot Skövde där han kliver fram och gör ett par mål. Han gör sina lagkamrater bättre.

Ni vann grundserien och ligger just nu femma i allettan södra. Vad säger du om säsongen så här långt?

– Segern i grundserien får man vara nöjd med, även om det bara är ett delmål. Femteplatsen i allettan får man också vara nöjd med efter en trög inledning, vi har varit klart starkare på slutet, Så jag är nöjd men jag är också övertygad om att det båda kan och kommer bli än bättre.

Vad är du mest nöjd med spelmässigt?

– Det är många saker, men att vi ser väldigt organiserade ut, vi är tunga och starka. Vi ser vältränade ut och vi är jobbiga att möta, det är precis så vi ska vara. Sedan när vi hamnat i underläge så ger vi aldrig upp, vi hänger i och kommer ofta ikapp, det visar på en moral och en offervilja.

Jag bad om frågor från fansen på oxarna.se och fick några riktigt bra från signaturen Bobbo: Finns det pengar kvar till nån mer spelare?

– Ja dyker rätt spelare upp finns det pengar.

Vad är det då för spelartyp ni är ute efter?

– En offensiv spelare, en kille som kan göra mål och bidra, men det ska kännas rätt.

Har ni bredd nog utan värvningar för att nå långt i kvalserie som det är redan tycker du?

– Ja om vi får vara skadefria, men vi kommer inte vara sena om vi får skador eller annat att förändra. Det är slitsamt med mycket matcher, så laget behöver vara brett för att man ska orka hela vägen.

En ny Bobbo-fråga: Hur långt har ni kommit med nästa års trupp?

– Vi har börjat diskutera med ett par spelare, men jag har under åren jag varit sportchef varit lite sen med att börja skriva kontrakt för nästa säsong, utan valt att ta det lugnt. Vi fokuserar på det vi gör nu så fokuserar på nästa års lagbygge sen. Det är ju egentligen från nu och framåt man ser vilka spelare det är som vi vill ha kvar. Men det kommer dyka upp de första förlängningarna om några veckor.

Ny Bobbo-fråga: OM Bois skulle gå upp i hockeyallsvenskan, skulle det räcka med att värva en ny förstafemma?

– Nej det skulle det inte göra. Men jag har svårt att säga exakt hur mycket nytt som måste in. Men den behöver spetsas till och bli ännu bredare. Sedan kan det gå, men spontant så behövs det in mer muskler.

Sista Bobbofrågan: När förlänger Appelgren med 5 år?

– Ja det får vi se, det får du fråga Appelgren om! Nej men vi har en bra dialog och vet var vi har varandra. Den som väntar på något gott får vänta ett tag till, det kommer.

Förra säsongen kom ni fyra i kvalserien, var rankar du er slagkraftsmässigt just nu?

– Det är 7-8-9-10 lag som konkurrerar om en kvalserieplats och vi är ett av de lagen som ska vara där.

Vad krävs för att ni ska lyckas bättre i år?

– Det är oerhört mycket tillfälligheter som avgör hur det ska gå när man kommit så långt, som senaste kvalserien: Vad hade hänt om vi lyckats få in 2-0 mot Nybro i första matchen? Men jag tror att vi skulle ha behövt ha lite mer ork sparat. Att sätta sig i ett lite bättre utgångsläge för att få bättre förutsättningar inför kvalserien.

Då sista frågan för denna pratstund: Har ni ett starkare och bredare lag i år?

– Ja det har vi. Jag tycker vi har ett mer rutinerat lag i år, med mer spets.

Av Krister Holm