Vi har alla delar som behövs för att vinna matcher

Lukas Larsson är en riktig trotjänare som aldrig gör en dålig match. En slitvarg och klok defensiv center med bland annat en viktig roll i Bois starka boxplay. Igår så flög Lukas fram över isen och gjorde en riktigt bra insats. 

Lukas Larsson: Det blev seger igår mot Karlskrona, en stabil insats!

– Ja men det kändes riktigt stabilt hela matchen igenom, de hade knappt några farliga lägen, väldigt stabilt.

Vad är det ni gör som så effektivt stänger ner dom?

– Vi har blivit mycket noggrannare i det mesta vi gör. Vi släpper inte till lägen på grund av slarv och att vi inte är konsekventa i det vi gör som vi gjort tidigare. Nu är vi mer ödmjuka och då släpper vi inte heller till lika mycket lägen.

Det är ändå rätt anmärkningsvärt att ni nollar det lag som gjort flest mål i hela allettan södra, ja de hade ju knappt en målchans!

– Vi pratade inför matchen borta om att de gjorde mycket mål, jag vet inte om det var det som gjorde att skärpte till det lite extra bakåt.

En annan sak som du är högst delaktig i som hänger ihop med försvarsagerandet är boxplay. Där upplever jag att ni är betydligt mer aggressiva i boxen numer, är det något ni pratat om?

– Vi var inte så nöjda med boxplay ett tag och pratade om vad vi skulle förändra, och under allettan har det gått riktigt bra. Det är en självförtroendegrej, att man ska göra det man ska, och när man ser att det funkar så kan man sätta hårdare press. Det har funkat riktigt bra.

För egen del så känns det som att du flyger fram på isen just nu! Hur är formen?

– Det känns ganska bra för tillfället, det går lite upp och ner men i söndags kändes det riktigt bra. Det får man försöka bygga vidare på.

Denna säsong så har du behållit din centerroll som du blev lite nödlösning på förra säsongen. Är det den positionen du vill spela på?

– Det vill jag nog, jag trivs bra där. Det funkar som ytterforward med, men jag tycker att det funkat bra och trivs i den rollen.

Du spelare tillsammans med Erik Olsson och Simon Eriksson. Hur ser er arbetsfördelning ut på isen?

– Vi är alla tre hårt jobbande där Erik och Simon är väldigt snabba på kanterna och sätter press på motståndarna, så tar jag mer defensivt ansvar som hög trea.

Ni får ofta en roll att stänga ner motståndarnas topplinor, hur funkar det tycker du?

– Det tycker jag funkar bra. Dels är Simon och Erik bra på att täcka skott och de är också bra på att ta ut pucken ur egen zon, kan man bara chippa ut pucken och får man bara ner den så så kan de sätta bra press på backarna med sin fart, så det funkar bra.

Du är en rutinerad Boisare vid det här laget med närmare 400 matcher under nio a-lagssäsonger. Om du jämför årets lag med tidigare årgångar, hur står sig årets lag?

– Sånt är svårt att avgöra när man är mitt i en säsong tycker jag. Jag tycker vi alltid haft ett bra lag, det har vi i år med. Det känns som att vi är ännu spetsigare i år, vi har en förstalina som varit riktigt bra, det visade dom i söndags med. Vi har alla delar i laget som behövs för att vinna matcher, det känns bra.

Jag upplever att ni är ännu mer kompletta i år jämfört med i alla fall de två senaste säsongerna. För två säsonger sedan hade ni ett väldigt spelskickligt och rutinerat lag, men var kanske lite långsamma. Förra säsongen var ni betydligt rappare men saknade en del rutin och spelskicklighet kanske. I år tycker jag ni har en bättre mix med både rutin, kraft, spelskicklighet och fart. Håller du med?

– Det kan nog ligga något i det, det känns som att det finns lite av varje med många olika spelartyper som kan sköta sina roller på ett bra sätt. Sedan har de flesta förstått sina roller också, och går in för den till 100% och det är det som är viktigast i ett lagbygge: Att alla förstår sin roll och köper den.

Ni har just nu 21 poäng och en femteplats i allettan. Är ni nöjda så här långt?

– Starten på allettan var vi inte nöjda med, i alla fall inte poängutdelningen. Vi hade dålig utdelning i början att vi fick inte med oss poängen. Framför allt hade vi det struligt i början av matcherna, men det har vi tagit tag i nu. Så vi så inte nöjda med starten, men vi är nöjda med hur det ser ut för tillfället och vi har hittat något att bygga vidare på.

Ja de första matcherna släppte ni väldigt mycket mål i inledningen av matcherna. Vad har ni ändrat på sedan dess?

– Vi diskuterade att vi inte skulle forcera fram något, att inte känna stress. Det gör inget att det står 0-0 efter tio minuter, vi kan göra mål senare. Så nu gnuggar vi igång det och tänker att målen kommer att komma om vi gör det vi ska, det har vi märkt att det funkat bättre nu.

Kan vi se en tydlig trend uppåt?

– Ja det tycker jag absolut, vi har inte jättemånga matcher vi har varit bra över 60 minuter, men de senaste har vi gjort 60 bra minuter, utöver sista 5 mot KHK borta, det har vi jobbar efter att hitta ett spel vi kan spela i 60 minuter och inte falla ifrån det, vi har något bra på gång.

Finns det mer att ta ut?

– Det tror jag allt, jag hoppas inte vi hittat toppen på formen än, den ska komma senare fram i vår är planen, där hoppas jag det finns mer att ta ut.

Vad funkar bäst just nu och vad behöver ni utveckla?

– Det är svårt att säga att försvarsspelet inte funkar när man inte släpper in något mot seriens målgladaste lag. Samtidigt gör vi bara ett mål framåt så det finns absolut mer att hämta där, vi måste bli hetare i situationerna runt motståndarnas mål och trycka dit den när chanserna dyker upp. En ettmålsledning är alltid skör, det kan studsa på ett ben så är det kvitterat, så vi skulle vilja ha lite mer betryggande ledning i slutet av matcherna.

Nu väntar närmast Hanviken borta, en motståndare ni vann första mötet hemma mot. Hur går tankarna inför onsdagens match?

– Det ska bli kul att se en ny ishall, vi har aldrig mött dom borta och det är alltid roligt med nya ishallar, även om det kanske inte är en jätteupplevelse. Det var en väldigt grisig och tät match hemma, det trivs vi med, så ska bli en rolig match.

Ja nu möter ni ett annat lag som gillar att spela mer fysiskt i jämförelse med Karlskrona. Behövs det en annan inställning då?

– Nej det blir som vilken match som helst, men det är roligt med lite tuffare och intensivare matcher.

Vid seger närmar er topplagen, vad ser du som en realistisk målsättning i nuläget?

– Vi har inte satt någon, men vi vill komma så högt upp som möjligt. Jag vet att det är ett tråkigt svar, men vi får ta en match i taget.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström