Experten Mikael Mjörnberg rankar ligans bästa fans – och både KHK och Nybro tar plats högt upp på listan. FOTO: LEIF HELLERIN

Ligans bästa fans – experten listar: ”Det smattrade på rätt bra med kommentarer från alla möjliga håll”

De tycker det själva – och de får medhåll av en av ligans största experter.  

Mikael Mjörnberg rankar Nybros fans som bäst i Hockeyettan.

Här är hans topp tio.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Ligans bästa fans?

Mikael Mjörnberg, 39, som jobbat som frilansjournalist med Hockeyettan som fokus i drygt tio säsonger, satte ihop sin topp tio-lista i Sportbladet för en tid sedan.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det smattrade på rätt bra med kommentarer från alla möjliga håll, säger han och skrattar.

* Vad skrev dom?

– Dom fansen är ju usla! Vi är bäst, inga konstigheter och så vidare. Det är ju ett minst sagt engagerande ämne, säger han till hockeyettan.se.

Här är Mjörnbergs topp tio (med utdrag ur motiveringen på topp fem-lagen).

10. Hudiksvall

9. Kalix

8. Skövde

7. Kalmar 

6. KRIF

5. Tranås

Det har gjort ont att vara Tranås-supporter de två senaste säsongerna. Trots höga ambitioner har lagets sportsliga resultat varit miserabla (om man uttrycker sig milt), skador har grinat laget i ansiktet och de åtgärder som ändå gjorts har fallit platt. Supportrarna har varit frustrerade, de har varit arga, uppgivna och förtvivlade. Men de har stått kvar. De har varit trogna på ett imponerande sätt.

4. Mariestad

Mariestad är en riktig hockeyort med ett brett intresse och stor uppslutning på läktarna, där Oxarna är navet som driver. Supporterklubben är verkligen sin förening trogen och sjunger från ståplats så väl i varje hemmamatch som påfallande ofta borta. Extra plus för ramsan där målvakten Tobias Sandberg hyllas genom att till melodin från AC/DCs Thunderstruck ersätta ”Thunder” med hans efternamn. Framsjunget på klingande skaraborgska. Lika bonnigt som älskvärt.

3. Karlskrona

Karlskrona HK:s historia är trots att den är förhållandevis kort en ganska tydlig berättelse om uppgång och fall. Med den snabba klättringen genom seriesystemet hela vägen upp till SHL och den inte riktigt lika angenäma utförslöpan tillbaka ner i hockeyettan. Men sportsliga resultat eller ekonomiska tillkortakommanden åsido går det inte att ta ifrån föreningen dess hängivna supportrar. 

2. Boden

Bodensarna har gått samman och vägrar låta någon sätta sig på deras klubb. Tonläget doftar mer knogjärnsslagsmål och hembränt i bastun än diplomatiskt skrivbordsarbete och snärtigt verbal ackuratess över en skaldjurslunch på Sturehof, men det finns förstås en charm i det. Det är Boden ut i fingerspetsarna. Bortsett från en pinsam armé av anonyma internetmarodörer har fansen stöttat sin klubb på ett imponerande sätt.

1. Nybro

Nybro har en riktigt stark hejarklack som på hemmaplan för det mesta fyller upp en egen sektion och ett gediget gäng entusiaster har för vana att åka på i stort sett alla bortamatcher. Den stora publikuppslutningen och sköna stämningen i hemmahallen är grunden till att föreningen kunnat satsa så hårt som den gör. Det skapar ekonomiska muskler och lockar säkerligen en och annan stjärna att skriva på. Där kan supportrarna ta åt sig en stor del av äran. Hockeyettans bästa fans utan någon som helst tvekan.

LÄS MER: HELA LISTAN MED KOMMENTARER (PLUS-INLÅST)

* Listan publicerades i Sportbladet 19 januari. I artikeln listar Mjörnberg också ligans sämsta fans.

Experten om listan på ligans 100 bästa spelare: “Nummer ett var en no-brainer”