Bomben: Markus ”Pajen” Persson klar för Bois!

Idag kan Bois sportchef Calle Johansson presentera en riktig bomb: Markus ”Pajen” Persson är klar för Mariestad Bois! Den 32-årige dalmasen har varit ettans kanske främsta spelare under flera säsonger och har bland annat vunnit hela ettans poängliga en gång och har varit hela ettans skyttekung två gånger. Säsongen 19/20 gjorde han hela 39 mål, 13 mål fler än näst bäste målskytt! Han har också flera framgångsrika säsonger i allsvenskan, så sent som förra säsongen gjorde han 12 matcher för Modo med 8 poäng som facit. Denna säsong har dock familjen fått gå i första hand och därför har han spelat i Orsa i tvåan där han noterats för 11 mål och 22 assists på 14 matcher. Men nu väljer han alltså att lämna tvåan för att vara med på resan med Mariestad Bois, en resa han har en klar slutdestination för:

– Jag vill vara med på resan mot allsvenskan!

Välkommen tillbaka till Mariestad Bois!

– Ja men tack så mycket!

Du har ju gjort två sejourer i Mariestad, vad är dina minnen från då?

– Nu är det ett tag sen, men jag har bara bra minnen från klubben, det ska bli kul att representera Mariestad igen.

Sedan dess har du spelat både i allsvenskan och i hockeyettan där du blivit poängkung ett år och skyttekung två. Är det en bättre Markus Persson vi kommer se jämfört med när du var här senast?

– Ja men det tycker jag, man strävar väl efter att bli bättre och bättre för varje dag, så det skulle jag väl säga.

Vad ser du som dina styrkor?

– Oj, svår fråga! Det är väl det offensiva spelet, att åka mycket skridskor och vara stark på puck.

Sedan är du en stark målskytt också om man får tro statistiken!

– Ja det tycker jag att man visat under åren, det hoppas jag fortsätta med.

Är det det du vill bidra med?!
– Ja att hjälpa laget på bästa sätt, det handlar om att vinna matcher.

Denna säsong har du spelat i tvåan, hur kommer detta sig?

– Vi hade flera alternativ från utlandet, allsvenskan och ettan. Men vi skulle ha andra barnet i september så det var mycket därför, vi ville vara på hemmaplan och landa i det, så det var familjen som fick gå först.

Du har i alla tider varit en utpräglad målskytt, men i Orsa så har du faktiskt dubbelt så många assists som mål. Har du gått och blivit en framspelare på äldre dar?!

– Jag tycker att jag behärskar båda delar, sedan gjorde jag kanske mer mål tidigare, men det handlar om omgivningen med, och det är en annan typ av hockey i tvåan, där man fått dra på sig mer folk och öppna för de andra. Så det har med omgivningen att göra.

Du blir den tredje spelaren i Bois med Borlängeanknytning, du har de gamla klubbkamraterna Philip Norberg och Mikael Hansson redan i laget. Är det en fördel tycker du att känna några i laget redan?

– Ja men det är det alltid, Sedan känner jag till lite folk runtikring i Mariestad också som är, det blir alltid enklare när man känner några. Sedan är hockeyvärlden inte så stor så man känner till de flesta, jag har ju mött Mariestad med Borlänge också de senaste säsongerna.

Apropå att känna, Andreas Appelgren känner dig väldigt väl och har tränat dig två gånger i Mariestad och även i Skövde, och han har värvat dig till såväl Södertälje som Västerås. Han verkar ha ett gott öga till dig!

– Vi har följt varandra lite grann. Det känns också bra att han finns på plats och jag vet vilken duktig tränare och ledare han är. Det spelade mycket in i att jag valde Mariestad, han är en vinnare ut i fingerspetsarna.

Att han tränar Mariestad var alltså en av orsakerna till att du valde Mariestad, fanns det också andra anledningar?

– Jag har pratat med Calle (Johansson, Bois sportchef, red anm) en tid och även med Appelgren och med den visionen och resan man vill göra så lockar det, jag vill varav en del i det. Sedan är Mariestad ett väldigt bra hockeylag och det är stort intresse runt laget och man har fans av högsta klass, så det är många bitar som spelar in som gör att det ska bli roligt att representera Mariestad. Det är många bitar som bidrar till valet, jag ser verkligen fram emot att vara med på resan man vill göra.

Var det fler klubbar annars som var ute efter din signatur?

– Det har funnits en hel del klubbar ända sedan i somras, så det har funnit fler alternativ från olika nivåer, även allsvenskan.

Du har också erfarenhet av att gå upp i allsvenskan, då du gjorde det med Tingsryd. Finns det förhoppningar om att göra om den resan med Bois?

– Absolut! Det är en av anledningarna till att jag väljer Mariestad, man har det målet att sträva emot, så helt klart.

Hur ser du på din egen form, har du gått ner dig något i tvåan?

– Det tycker jag inte, jag har tränat lika mycket som jag alltid har gjort. Man tränar inte mindre i tvåan, sedan kanske det är en annan klass på träningarna, men Orsa är ett topplag som vill uppåt, så nivån har varit hög. Sedan tycker jag att man tar steg i det fysiska ju äldre man blir. Nu har jag inte spelat på ett tag då vi har haft 7-8 matcher inställda i rad, men jag har hållit igång.

När ansluter du till klubben?

– Det är inte helt 100 men vi har sagt runt den 15:e. Jag måste stämma av med jobbet och så, men runt den 15:e, vi får se exakt när.

Hur håller du igång tills dess?

– Det blir träning på egen hand fram tills dess. Men jag har bra möjligheter till is- och fysträning, så det ska inte vara några bekymmer.

Vad har du för mål med din tid i Bois?

– Målet är att gå upp i allsvenskan! Det är det målet som jag ser på det och Mariestad har väl också det målet.

Till sist: Har du någon hälsning till fansen?

– Vi får hoppas vi går mot ljusare tider så vi får fylla hallarna igen, så ser jag fram emot att spela i Mariehus arena med fansen i ryggen! Det ska bli jättekul att ha dom i ryggen istället för emot sig, det är alltid bra tryck och roligt att spela där, så det ska bli roligt att ha dem med sig varje match.

Bois tränare Andreas Appelgren om Markus:
”Det är fantastiskt kul att vi får hit en spelare med den fantastiska offensiva kapaciteten som Markus har. Alla som befunnit sig på nivån vet vad han går för och jag har haft honom i både Bois och Skövde. Jag värvade honom också till Västerås och även till Södertälje, så jag har följt honom hela hans karriär och vet vad han går för. Han är en oerhört skicklig spelare som jag är förvånad att han inte etablerat sig på SHL-nivå, för han har en oerhört kapacitet, framför allt offensivt. Vi behöver ha in offensiv kapacitet så det passar perfekt. Det är väldigt roligt att han väljer oss, han kan peka och välja bland klubbar både på toppnivå i ettan och i allsvenskan, det är ett gott betyg till klubben. Det är en oerhört professionell hockeyspelare som tillför laget en dimension till, en kille som visar hur man ska vara som hockeyspelare. Detta är oerhört kul!”