Skadade backtuffingen Ludwig Collberg har fått en ny roll i BoIS – som materialförvaltare. FOTO: PIOTR ARVIDSSON/PEO LARSSON

Ludwig Collbergs nya roll i Mariestad BoIS – materialförvaltare: ”Jag är en slagpåse i laget” * Kampen tillbaka efter tuffa skadan

Ludwig Collberg skadades svårt i början av serien – men fick snabbt en ny roll i Mariestad.

Här berättar BoIS-backen om det nya livet som materialare, saknaden av att vara på isen, kampen tillbaka efter den tuffa skadan – och vem som är petigast i laget.

– Handskarna måste vara kruttorra. Annars kan han inte spela.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Ludwig Collberg, 24, backtuffingen som har BoIS som moderklubb, hann bara spela fem matcher i höst.

I en otäck situation – där Collberg jagade en dropp-puck i egen zon i en duell med en motståndare i Kumla – dundrade han med full fart in i sargen och blev liggandes, till synes livlös, under några skräckminuter i Mariehus Arena.

* Vad hann du tänka där på isen?

– Det var riktigt äckligt. Jag kände inte min arm, den var helt bortdomnad. 

* Vad minns du från situationen i dag?

– Jag skrek till polarna ”Ring ambulans!”. Jag kände direkt att det var allvarligt.

Och ja, allvarligt var det.

– Nästan allt i den högre axeln trasades sönder. Fem av sex senor var av, ett muskelfäste lossnade och axeln hoppade ur led, så, ja, det var inte mycket som var helt, säger han till hockeyettan.se.

Efter operationen syddes alla senor ihop igen och nu – drygt fyra månader efter smällen som stängde ned säsongen – kör han hård och målmedveten rehab för att kunna vara tillbaka i spel i höst.

– Det är ju ambitionen. Läkarna sa att det kan ta mellan sex och tolv månader, men de har sagt att jag ska bli helt frisk igen.

* Hur mår du nu?

– Det är fortfarande stelt och jag har begränsad rörlighet. Jag kommer inte längre upp än till bröstet om jag lyfter armen. Men jag gör små framsteg hela tiden, jag kör rehab varje morgon och simmar ett par pass i veckan. Det gäller bara ha tålamod med det här, det var ju en allvarlig skada.

Men den skadade backen fick snabbt ett nytt uppdrag i sitt älskade BoIS – som materialförvaltare.

– Jag låg ju hemma ett par veckor efter smällen och fick f-n panik på slutet, det var ju rena öken att inte ha nåt att göra. Så jag drog upp till hallen när jag började bli piggare och på den vägen är det, berättar han.

* Vad gör du?

– Jamen, det är ju lite allt möjligt. Fyller på vattenflaskor, ser till så att det finns tejp, kokar kaffe till killarna.

* Kan du slipa ett par skridskor nu?

– Haha. Nej, inte än. Det finns det folk som är bättre på än mig. 

* Försöker spelarna läxa upp dig?

– Ja, hela tiden! Jag är en slagpåse i det där omklädningsrummet. Det är en jäkla massa tjat hela tiden. ”Fyll på den här flaskan”. ”Tejpa min klubba”. ”Gör lite kaffe”. Men det är lugnt, det är ändå jag som bestämmer där inne, säger han och skrattar.

* Nu har du chansen att ge tillbaka lite – vem är petigast i laget?

– Det är väl Broeng (Jesper, backen) i så fall. Slipningen ska vara perfekt och handskarna måste vara kruttorra, annars kan han inte spela. Det är lite skillnad mot ”Fricken” (kaptenen Johan Frick). Han kan köra med samma tejp i en månad utan att gnälla, haha.

* Hur är det att stå bredvid, att inte vara med?

– Det är otroligt jobbigt. I början, när jag knappt kunde röra mig, var det inte så farligt  men nu är det tuffare. Jag är ju med och kör lite skridskor på träniningarna och man villl ju inget hellre än att vara med där ute och hjälpa till. Det suger, så är det.

* Du som är så nära laget och ser och hör saker – vad tycker och tror du om årets upplaga av BoIS?

– Vi har väl inte riktigt fått med oss de poängen vi ville haft, men jag tror att det finns en växel till att lägga i. Vi vill väldigt gärna till kvalserien igen, det var en häftig upplevelse förra våren.

* Är ni bättre i år?

– Vi har mer spets och fler poängspelare i truppen. Alla fyra kedjor gör sitt och fjärdelinan (senast med Simon Ericsson, Otto Henell och Herman Lundin) bara plöjer och köttar på. Jag tycker det ser väldigt spännande ut. 

* …och till hösten vill du vara med själv igen?

– Ambitionen är att spela i BoIS. Jag hoppas Calle (Johansson, sportchefen) har förståelse för min situation och att jag får förtroende att spela ett år till i BoIS. Det är vad jag hoppas på.

Text: PeO Larsson

Ludwig Collberg fyller på kaffe till coachen Andreas Appelgren. FOTO: PEO LARSSON

SE DEN OTÄCKA SMÄLLEN I SPELAREN HÄR NEDAN

ATG ALLETTAN SÖDRA 25 FEBRUARI: 

Dalen-Nybro 3–6 – se höjdpunkterna här!

Skövde-Väsby 3–4 – se höjdpunkterna här!

Hanviken-Vimmerby 4–1 – se höjdpunkterna här!

Kalmar-Huddinge 4–3

Karlskrona-Mariestad 1–5

AKTUELL TABELL – KLICKA HÄR!

Hemligheterna i Mariestad BoIS – kaptenerna öppnar upp om sina lagkamrater