Inför Väsby vs Vimmerby

Fredag kväll. Väsby Hockey är en seger från kvalserien till Hockeyallsvenskan och sponsorn Renew Service bjuder publiken på inträdet. Ni förstår att det kan bli en rätt häftig hockeymatch när match nummer två av Semifinalen spelas i Renew Arena mellan Vilda Väsby vs Vimmerby.

 

Eftersom Väsby vann på bortaisen i Vimmerby i tisdags med 5-1 så behöver Väsby ”bara” en seger för att ta sig vidare till den hett så eftertraktade platsen till kvalserien. För gästerna från Småland så är det en vinna eller försvinna match under fredagskvällen där de är tvungna att vinna för att tvinga fram matchserien till en tredje och helt avgörande match under lördagseftermiddagen. Med andra ord lär vi få se ett betydligt hetare Vimmerby än vad Väsby mötte i tisdags. Visserligen spelade Väsby då ett prickfritt försvarsspel men nu när det är ”do or die” läge för Vimmerby så lär de vara riktigt desperata i sitt spel.

 

Väsby behöver nå upp till insatsen i tisdags för att vara framgångsrika även under fredagskvällen. Då spelade laget moget, rutinerat och säkert och det är ingredienser som är oerhört viktiga för att vara framgångsrika i kval då det är lite annorlunda spelregler som gäller än från vanliga serielunkmatcher. Det lag som gör minst misstag vinner oftast och matchen i tisdags var ett bra bevis på det. Visserligen var Väsby då även sylvassa rent offensivt sett men framför allt var det defensiven som tog laget till en seger.

 

En av de som absolut bidrog till den säkra defensiven i tisdags var backen Ricard Blidstrand. Den rutinerade Ricard med flertalet säsonger i Hockeyallsvenskan vet vad som krävs för att vara framgångsrik mot sluttampen av en säsong. Så här funderar han inför fredagskvällens match och berättar även vad han anser är receptet för att ta oss vidare till kvalserien.

 

Hej Ricard! Vilken härlig Väsbykväll det blev i Vimmerby i tisdags. Seger med hela 5-1 och vad är din kommentar till insatsen?

– Ja, det blev verkligen en härlig kväll! Vi gör en väldigt bra bortamatch och förvaltade våra lägen på ett bra sätt. Några fina mål blev det också.

 

Jag tycker framför allt att det defensiva spelet var nyckeln till framgången. Vilket stabilt spel vi visade upp, kanske den bästa defensiva insatsen på hela säsongen eller vad tycker du?

– Ja, jag håller med. Vi var kompakta så fort vi behövde försvara och hade bra sortering i spelet utan puck och det var helt klart en av de bättre insatserna den här säsongen.

 

Vad pratade ni om inför matchen och vad i vårt spel i tisdags tycker du fungerade bäst?

– Vi pratade lite om vad Vimmerby vill göra och hur vi skulle kunna förstöra det på bästa sätt. Tidigare matcher har de kunnat komma igenom mittzon relativt enkelt och i tisdags hade de stora problem med det.

 

Vi var ju även kliniska när vi fick lägena, framför allt i början av den andra perioden då vi tog tillvara på vartenda läge och gjorde fyra mål. Vad pratade ni om i laget därefter och hur vi då skulle spela?

– Det var viktigt att inte bli passiva inför sista perioden, utan tänka mer 0-0 och fortsätta spela med stort tålamod. De behövde göra något, inte vi.

 

Vi har nu matchboll när returen spelas i Upplands Väsby. Varför kommer vi klara av att smasha in den?

– Vi har en härlig känsla i laget just nu. Vi blev stärkta av att slå ut Lindlöven efter det skandalösa kvitteringsmålet i slutet av matchen. Sen vet jag att vi kommer få ett bra publikstöd på fredag.

 

Det är ju lätt att man drabbas av nerver i spelet när man ska gå ut och försöka vinna en match. Varför kommer det inte drabba Väsby?

– Nej precis, det är ju en del på spel. Jag tror vi kan hantera det bra. Det var nog jobbigare mot Lindlöven då alla trodde att det skulle bli en enkel match för Väsby. Nu möter vi ett bättre lag och på nåt sätt blir det enklare att spela då.

 

Slutligen Ricard, vad blir nu viktigast för oss att fokusera på i vårt spel i returen på fredag och vad blir nycklarna till ännu en seger?

– Att vi fortsätter att spela med stort tålamod och tar det defensiva jobbet på allvar. Chanserna kommer att komma offensivt och där är vi skickliga.

 

// # 27 – Ricard Blidstrand

 

 

Läget i Väsby inför matchen är i princip oförändrat sedan i tisdags med tillägget att Felix Dahlgren är tillbaka i matchtruppen igen.

 

Nu vill jag bara avslutningsvis vädja till alla hockeyfans i Upplands Väsby att komma ner till Renew Arena för att stötta laget. Det är alltså fri entré och det är först till kvarn som gäller. Ishallen rymmer drygt 3 000 åskådare så det kommer att finnas plats för alla kvalsugna hockeyfans. Med publiken som sjätte utespelare i ryggen kommer vi att bli svårstoppade.

 

Varmt välkomna till hockeyfesten!!

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson