Skrattar och ler igen. Alex Ek är tillbaka i spel i Dalen efter den svåra skadan i november. FOTO: PIOT ARVIDSSON & MARCUS VILSON

Ek tillbaka i Dalen efter tunga skadan – med en dröm: ”Vi ska vinna den här serien och möta Djurgården nästa år”

Dalen är en skräll i kvalserien.

Vad de kan uträtta där?

Alex Ek, 25, är tydlig. 

– Vi ska vinna den här serien och möta Djurgården nästa år. Vad fan ska vi annars vara med för om vi inte spelar för att gå upp?

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Alex Ek var en spetsvärvning av Dalen i somras. 

Forwarden, med över 200 matcher i ligan (bland annat tre säsonger i Nybro), hann dock inte spela mer än sju matcher innan han skadades svårt.

I en match mot Nybro 10 november fick han en smäll på axeln.

– En ren olyckshändelse, axeln hamnade i kläm på nåt sätt, minns han.

Domen från läktarna var hård – och han opererades redan veckan därpå.

– Jag fick en platta inopererad och gick med mitella de fem första veckorna. De första dagarna var inte roliga, det gjorde ont som f-n.

Dalen gick faktiskt ut med att säsongen var över för EK 25 november och så sent som 10 mars genomfördes en ny operation när läkarna tog bort stålplattan i axeln.

Men så, när Dalen förra veckan gick upp i första semifinalen mot Boden, fanns plötsligt Alex Ek med i laguppställningen igen.

* Vad hände!??

– Haha, det undrar jag också. Nej, men det läkte ju snabbare än vad alla trott. Jag skulle gå som extraforward och bara hoppa in om det behövdes, men så gick Josefsson (Oscar) sönder och då var det bara in och köra. 

* Hade du tränat nåt med laget innan?

– Jag har ju till och från varit med på is sedan januari, men riktiga pass blev det nog bara två av, skrattar han.

* Hur känns det nu då? 

– Det är inga problem alls, faktiskt. Klart man kanske tappat lite i matchtempo och tajming, men jag har i alla fall inte ont och känner att jag kan gå för fullt.

Hm, det har Alex Ek verkligen bevisat.

Han har gjort fyra poäng på tre matcher och, faktiskt, varit en av Dalens bästa forwards.

Coachen Pelle Gustafsson är full av beundran: 

– Vi hade väl mer eller minde räknat bort Alex, men visste att det fanns en liten, liten chans att han kunde vara med om vi gick långt i slutspelet. Han har kommit in och gjort det fantastiskt bra, han blev ju som ett nyförvärv lagom till play off, säger han till hockeyettan.se.

Alex Ek själv är inte lika förvånad.

– Det låter kanske lite kaxigt kanske, men jag vet vad jag kan göra på den här nivån. Jag ville in och avgöra, jag ville in och påverka. 

Han är inte heller överraskad över att Dalen – för första gången någonsin – tagit sig till en kvalserie.

– Nej, varför skulle jag vara det? Det finns inget lag som skrämmer oss, som vi är chanslösa mot. Vi har seriens bästa spelare i ”Jeppe” (Thörnberg), vi har seriens mest meriterade spelare i Martin (Thörnberg) och vårt målvaktsspel är topp fem i ligan oavsett vem som stått.

–….men framförallt har vi jäkligt kul tillsammans. Vi har ingen press på oss alls, vi kan åka och skratta och ha kul, allt vi gör nu är liksom en häftig bonus för oss.

Så…då kanske vi inte ska förvänta oss nya stordåd av Dalen i kvalserien?

Det viftar Alex Ek bort direkt.

– Vi ska vinna den här serien. Vad fan ska vi annars vara med för om vi inte spelar för att gå upp? Vårt mål är att möta Djurgården nästa år, har man hejat på dom hela sitt liv så vore det ju en häftig match att spela.

* Jasså, du är Dif-supporter?

– Hm, jag har gått på Hovet i hela mitt liv, typ. Varje gång jag är hemma i Stockholm och de spelar går jag dit. Det blev ju en hemsk säsong för oss djurgårdare, det här…

Dalen inleder kvalserien hemma mot Östersund på onsdag.

Text: PeO Larsson 

  • Uppdaterad version. Dalen föll i premiären, 0–3 hemma mot Östersund.

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i HC Dalen

Alex Ek I en match mot Nybro höstas innan han blev skadad. FOTO: MARCUS VILSON

KVALSERIEN 6 APRIL 19.00 

Väsby-Hudiksvall  0–4

Halmstad-Nybro 2–5

Dalen-Östersund 0–3

De sex lagen möts hemma och borta och sista omgången spelas 29 april. Vinnaren upp i HockeyAllsvenskan 22/23, lag två till sex kvar i Hockeyettan.

De dömer kvalserien * Åtta domare uttagna – här är alla namnen * ”Ett kvitto på att de gjort ett bra jobb”