”Jag vill tacka alla som har funnits där för oss”

3-2-seger på lördag.

6-5-seger på söndag – båda på övertid.

KIF vann alla sex matcher i vårens kval.

Därmed vann man också kvalserien.

– Vi har gjorde det som krävdes, säger KIF-tränaren Kim Sunna.

Både Kiruna IF och Vännäs hade klarat kvalet inför den sista omgången. Frågan var snarare vilket lag som skulle vinna serien.

Efter att KIF besegrat Kovland under lördagen med 3-2 efter förlängning, behövde man bara ta en poäng mot Vännäs för att sluta på topp.

Med nio minuter kvar av söndagens match frispelades Hugo Ek Koskela på ett snyggt sätt av Lucas Cassel.

Koskela fintade och tryckte in 4-5 med en läcker backhand.

Där och då såg Vännäs ut att gå förbi i sista omgången.

Men när KIF fick spela PP flippade Hjalmar Esko pucken till Jesper Landström som sköt direkt. Hampus Hagström höll sig framme på returen och tryckte in 5-5-pucken.

Det blev slutresultatet efter 60 spelade minuter. Och den efterföljande sudden handlade mest om huruvida Kiruna skulle gå igenom kvalserien med att vinna samtliga matcher.

Och så blev det också. Emil Ezitis avgjorde efter två minuter i PP på övertid.

Innan det hade båda helgernas matcher handlat mycket om Jacob Hansson. KIF-forwarden har varit glödhet i kvalet. ”Jacke” gjorde två mål i 3-2-segern över Kovland och blev även tvåmålsskytt mot Vännäs på söndagen.

Därmed gjorde han imponerande elva mål på sex matcher.

Att han har valt att förlänga kontraktet känns väldigt viktigt för KIF inför kommande säsong.

För nu kan man lägga den här säsongen åt handlingarna och blicka framåt.

Kim Sunna summerade känslorna så här efteråt:

– Det känns tomt men också skönt. Det mesta känslorna kom ut förra helgen när vi klarade oss kvar men det känns vemodigt på många sätt. Det har varit en lång säsong med höga toppar och djupa dalar. Det känns skönt att kunna andas ut nu.

Vad säger du om helgens matcher?

– Igår gjorde vi ingen toppeninsats, vi var ganska risiga faktiskt. Men vi mötte ett svagt motstånd och kunde vinna ändå. I dag ville vi tagga till och avsluta säsongen på ett snyggt sätt och visa publiken som tog sig hit vad vi kan. Det tycker jag att vi gjorde i den sista perioden.

Sex matcher – sex segrar i kvalet…

– Precis. Det är som jag sa till laget dels i dag och dels förra helgen: Vi klev fram och tog fyra raka segrar när det behövdes som mest och spelade klart kvalet direkt. Vi gjorde det som krävdes. Vi var det bättre laget i den här kvalet men jobbet ska ju göras. Det är tufft att spela kval.

Under de avslutande matcherna fick några juniorer visa upp sig i A-lagssammanhang. Liam Malmström bildade fjärdekedja med Hampus Landström och Anton Elenius. Dessutom fick den 17-årige backen Sigge Esko speltid mot Vännäs. Willy Halmkrona som tidigare varit ut och in i A-laget fick också spela.

Värt att notera är att KIF hade 15 Kirunagrabbar i truppen i helgen.

– Vi hade några skavanker i laget och då var det perfekt att matcha in unga juniorer. Vår fjärdekedja gör det bra i går och i dag. De visade upp fart och fäkt och gick in och gnuggade som de ska. Sigge fick ingen speltid i går men fick det i dag. Det är kul att han fick prova på att spela matcher. Han har också tränat en del med A-laget under säsongen och har absolut inte gjort bort sig. Han är smart och läser spelet bra

Hur känns det att ta sommarlov?

– Vemodigt. Gruppen har krigat tillsammans i åtta, nio månader och så från en dag till en annan splittras gruppen. Men det är ju så det är efter varje säsong. Som spelare tänkte jag inte på det så mycket men som tränare känns det på ett annat sätt. Men det är skönt att kunna andas ut och släppa hockeyn ett tag och tänka på andra saker.

Innan vi stänger hockeysäsongen vill Kim Sunna passa på att skicka en passning till alla KIF-are där ute.

– Jag vill tacka alla som har funnits där för oss i både motgång och medgång den här säsongen. Jag förstår att det har varit påfrestande för alla, även för de som följer oss från sidan av. Jag vill tacka publiken och alla de som jobbar ideellt för föreningen och som därmed gör så att vi har den föreningen vi har.

Så slutar hockeyåret.
Efter en skön vår och sommar startar nästa säsong.

Mattias Heikki