Hudik Hockey föll efter straffar

Hudik Hockeys förlustnolla sprack i toppmötet mot Nybro borta, men förlusten kom först efter straffläggning och än så länge är det Dennis Halls mannar som agerar lokförare i kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Fotograf: Mathias Berglund.

Nybro vann till slut med 4–3 (1–1, 0–1, 2–1, 0–0, 1–0).

– Vi gör ändå en ruggigt bra bortamatch mot en tuff motståndare och det är väldigt små marginaler som avgör, sa tränaren Dennis Hall.

Det utspelades stor kvaldramatik på flera platser på torsdagskvällen. I Liljas Arena kämpade och slet Hudik Hockey, och slitet belönades med en oerhört viktig poäng eftersom Östersund – i en lika dramatisk match borta mot Väsby – vann med 4–3 sedan Reini Roope avgjort i förlängningen. Den extrapoängen innebär att Östersund plockade in en poäng på HHC och inför söndagens seriefinal uppe i Jämtland skiljer det tre poäng till Hudiks fördel.

HHC fick en drömstart på matchen då #5 Gustav Lindström passade till #26 Joel Wahlgren. Han tog sig in i Nybros zon och försökte hitta över till #70 Henrik Rosén med en passning, men pucken fastnade på en hemmaförsvarare och gick tillbaka till Wahlgren som drog in 1–0 bakom Robin Johansson i hemmamålet.

Nybro kunde ganska omgående kvittera efter en fin aktion av Eero Savilahti som snuvade ett par HHC-spelare innan han tryckte in 1–1.

I slutet av perioden hade HHC inte marginalerna med sig när #58 Filip Lander gjorde 2–1. Men då hade slutsignalen precis ljudit och det var oavgjort efter den första perioden.

Marginalerna fick dock HHC med sig när man gjorde 2–1 i början av den andra perioden. #28 Max Wahlgren snuvade pucken av en hemmaförsvarare på blålinjen. Ojuste tycket nästan alla de 1670 åkådarna i Liljas Arena, liksom alla hemmaspelare och ledare.

Men inte domare Robin Werner.

Spelet fick fortgå, Max Wahlgren drog mål-Johansson innan han släppte pucken till #17 Marcus Linderborg som hade ett tomt mål att lägga pucken i.

Det målet blev periodens enda även om Nybro fick ett gyllene läge till kvittering på slutet då först #52 Fredric Jansson visades ut och strax därefter fick han sällskap av #22 Johan Lindholm.

Men trots spel fem mot tre i över en minut lyckades inte Nybro kvittera, mycket beroende på ett grymt försvarsjobb av i första hand #85 Lukas Enqvist.

HHC klarade av återstående sekunder i boxplay i tredje perioden, men strax efter att laget blivit fulltaligt kom ändå en 2–2-puck, målskytt Juho Luiksiala.

Hudiks svar kom nästan omgående då #23 Adam Byström Johansson styrde in 2–3 på Fredric Janssons skott.

I det läget kändes det som att Hudik Hockey hade kontroll på händelserna, men Nybro jobbade vidare och efter 13.30 hade hemmalaget kvitterat för tredje gången den här aftonen. Viktor Bolin sköt från blå, #39 Oliver Håkansson tvingades släppa en retur och där fanns Axel Lindström som rakade in 3–3 i det övergivna målet.

Nybro var sedan också klart närmast ett avgörande under ordinarie tid när Eero Savilahti träffade stolpen bakom Håkansson i numerärt överläge.

Efter en chansfattig förlängning, där Nybro ville ha straff när Adam Persson i friläge hakades(?) upp av #48 Gustav Nielsen. Men ingen straff där utan sådana fick publiken vänta på tills den mållösa förlängningen var över.

#43 William Eckmyhl satte – precis som mot Dalen vid HHC:s senaste besök i Småland – laget i förarsätet genom att elegant sprätta upp pucken bakom Robin Johansson. Sedan missade Eero Savilahti för Nybro liksom Fredric Jansson för Hudik.

Adam Persson satte kvitteringspucken innan #77 William Ignberg Nilsson missade och gav Janne Väyrynen chansen att bli matchvinnare för Nybro – en chans som han tog.

– Som sagt, små marginaler. Starkt av oss, vi har inte förlorat under ordinarie tid än, men mycket vill ha mer och prestationsmässigt tycker jag kanske att vi var värda den där extra poängen, sa Hall.

– Även om vi förlorade så gjorde vi en klart bättre insats spelmässigt än vad vi gjort på slutet och kan vi nå upp till samma nivå på söndag ska Östersund få det jobbigt.

Tre omgångar återstår och om den här matchen var viktig för Hudik Hockeys del är det ingenting mot vad söndagens bortamatch mot tabelltvåan Östersund betyder. HHC har 17 poäng, Östersund 14 och bakom smyger Nybro och Dalen (vann med 2–1 mot Halmstad) med 13.

Nämnas bör också att HHC fick klara sig utan #93 Henri Auvinen och man får även klara sig utan den reslige backen mot Östersund eftersom han blev avstängd ytterligare två matcher efter den matchstraff han ådrog sig i matchen borta mot Dalen.

Boka DIN plats på supporterbussen på söndag till Östersund.