Hudik Hockey bäddade för en rysarfredag

Hudik Hockey studsade tillbaka efter smällen i seriefinalen mot Östersund i söndags när man på onsdagskvällen besegrade gästande Dalen med 2–1 (1–0, 1–0, 0–1) hemma i Holmen Center.

Bildtext: #48 Gustav Nielsen prickar in avgörandet (fotograf: Lars Sundin).

Samtidigt vann både Östersund (3–0 mot Halmstad) och Nybro (7–4 mot Väsby) sina matcher så poängläget inför slutomgången är oförändrat, med andra ord så är det bäddat för en rysarfredag.

Frågan inför Dalen-matchen var hur HHC skulle agera efter den svaga insatsen mot Östersund?

Svaret var med fart, fläkt och frenesi. Första perioden gick helt i hemmalagets tecken och det skapades målchanser i mängder. Men hur än #22 Johan Lindholm, #85 Lukas Enqvist, #29 Jesper Wiberg, #28 Max Wahlgren, #12 Christoffer Jansson, #54 Hannes Lindström, #26 Joel Wahlgren och Wiberg en gång till, hur än de försökte stod antingen Dalens målvakt David Elmgren i vägen eller också missade hemmaspelarna målet.

Skottstatistiken 22–6 säger det mesta om hur perioden såg ut och 1–0 i första pausvilan – det kom ett mål till slut – var definitivt i underkant.

Målet dröjde ända till 18.27 innan #17 Marcus Linderborg – fint assisterad av #43 William Eckmyhl och #19 Oskar Klaar – kunde spräcka Elmgren och Dalens nolla.

– Vi gör en jättebra första period men tyvärr är vi alldeles för ineffektiva, samtidigt som de hade en bra målvakt. Men ledningen borde ha varit större, sa assisterande tränaren Richard Lindelöf.

Andra perioden följde i den förstas fotspår. #70 Henrik Olsén hade ett bra läge att göra 2–0 innan Dalen fick sin gyllene chans i matchen då #58 Filip Lander slarvade och frispelade Alex Ek. Han fick en slashing av #77 William Ignberg Nilsson i samband med avslutet som gick utanför och Ignberg Nilsson fick uppsöka utvisningsbåset.

Men det var en tvåminutare som kan sorteras in under kontot ”nödvändiga” utvisningar.

HHC klarade av det numerära underläget och strax därefter fick man ett eget powerplay. Då var #48 Gustav Nielsen ytterst nära att styra in Henrik Olséns magnifika pass, men pucken smet strax över ribban.

När Nielsen fick sin nästa chans hade han sänkt siktet och 2–0-pucken satt stenhårt uppe i Elmgrens vänstra kryss. Då hade det spelats 14.37 av den andra perioden och resultatet stod sig perioden ut.’

– Vi sa väl paus att vi hade gjort två bra perioder och att vi skulle fortsätta på samma sätt i tredje. Men samtidigt förstod vi ju att Dalen skulle satsa allt framåt, sa Lindelöf.

Gästerna, som hade underpresterat i två perioder, fick bättre fart i början av den tredje perioden. Det var nära en reducering när bröderna Thörnberg, Jesper och Martin, kom i ett två-mot-ett-läge där Jesper passade till Martin som träffade #39 Oliver Håkanssons vänstra stolpe.

Men det skulle komma en reducering och den kom efter 3.19 då Felix Wermelin la in en retur mellan benen på mål-Håkansson – och plötsligt fick Dalen lite energi samtidigt som hemmaspelarna blev en aning försiktiga.

Men trots att Dalen hade nästan 17 minuter på sig noterade man ingen riktig het kvitteringschans. Istället hade såväl #23 Adam Byström Johansson som Christoffer Jansson ypperliga läge att stänga matchen med ett tredje hemmamål.

Men det blev inga fler mål i matchen och Hudik Hockey tog tre värdefulla poäng.

– Det var oerhört skönt, dels med resultatet, men även att vi gör en bra prestation. Dalen gjorde ett ryck i tredje perioden men vi stod emot bra och lyckades reda ut det hela, sa Lindelöf.

Men det var nog många av de 1232 åskådarna som hade hög puls under slutet av matchen, och det jublades rejält när slutsignalen ljöd.

Det blir en kort vila för HHC:arna, för redan vid 7-snåret på torsdagsmorgonen rullar bussen iväg söderut för en nästan 80-mila färd ner till Halmstad.

– Det väntar en lång resa, men faktum är ju att Halmstad också ha en sådan på sitt program när de ska ta sig hem från Östersund, så förutsättningar är likartade för båda lagen, sa Lindelöf.

Det är till och med så att Halmstads resa är nästan tio mil längre än Hudiks.

Hur som helst väntar några spännande timmar på fredagskvällen. Att HHC inte kommer att ha någon lätt match mot tabelljumbon är lätt att förstå, för Halmstad hade 0–0 mot Östersund i två perioder. Sedan avgjorde jämtarna med tre snabba mål i början av den tredje perioden.

Både Östersund och HHC har 20 poäng, men målskillnaden är helt klart till Östersunds fördel, +18 mot +7. Ska det bli allsvensk ishockey i Holmen Center till hösten krävs det nog att tabelltrean Nybro, en poäng bakom toppduon och definitivt med i kampen, tar poäng av Östersund.

Det viktigaste för Hudik Hockeys del är ju att vinna sin match, sedan får man se hur långt det räcker…

HIGHLIGHTS

Skribent: Christer Stridh.