ÖIK, Hudik och Nybro – vilket lag går upp? FOTO: MARIA PAULSSON, FLYWOOD STUDIOS, LEIF HELLERIN

Lokala experterna i panel: ”De går upp” * Tre frågor till tre reportrar som följt topptrion hela säsongen

En vild trekamp om en plats HockeyAllsvenskan i höst.

ÖIK och Hudiksvall toppar, Nybro jagar tätt efter. 

Hur det går?

Vi frågade några riktiga experter – journalister från tre lokaltidningar som följ sitt lag tätt hela säsongen.

Här är deras svar.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Det spelas upp ett superdrama i kvalserien till HockeyAllsvenskan.

Vilket lag går upp?!?

Vi kände att vi ville ta lite experthjälp för att reda ut hur rysaren slutar.

Därför bad vi tre reporter/krönikörer från lokaltidningar – som följt sina lag intensivt hela säsongen – om hjälp.

Här är tre frågor och tre svar om ÖIK, Hudik och Vikings (inför onsdagens omgång).

* Per Hansson, Östersunds-Posten

* Du som följt ÖIK tajt under hela säsongen – vilka spelare har överraskat mest och vilka hade ni förväntat er mer av?

Vi visste väl att Isak Mantler är en väldigt bra målvakt, men som han spelat i kvalserien har han varit en helt avgörande spelare till att ÖIK nu leder serien. Andra som levererat mycket framåt är Henrik Marklund, Carl Skärström och Johan Mörnsjö. Den sistnämnde profiterar mycket på sin bländande skridskoåkning och fina klubbteknik. Bland backarna är Linus Rotbakken och unge August Hansson pålitliga. Den sistnämnde är bara 21 år men har gått framåt oerhört denna säsong. Men jag tycker att Östersund som lag betraktat har gjort en strong säsong. Många har växt med ansvar och hela truppen visar gång på gång stark lagmoral och stor trivsel tillsammans.

* Vad skulle det betyda för orten om ÖIK går upp – och finns det en risk att satsningen stannar av om de misslyckas? 

Det skulle naturligtvis bli en boost kring hockeyn utan dess like om Östersund skulle nå avancemang. ÖIK har i många år haft allsvenskan som mål, men aldrig nått ända fram. Nu finns möjligheten inom räckhåll. Söndagsmatchen mot Hudiksvall visade också att det finns ett stort publikintresse när det gäller. Det kom 2 700 personer till seriefinalen. Arenan är omvittnat av bra klass och håller mer än väl som skådeplats för allsvensk ishockey. Tror inte att bubblan spricker och allt rasar ihop, om klubben skulle snubbla på mållinjen nu när det bara återstår två omgångar. Istället kan ÖIK lära av kvalseriens struktur och det täta matchandet. Det kommer i så fall tas omtag direkt till hösten. Kontrakt har förresten redan tecknats med nyckelspelare som Henrik Marklund och Oscar Pentler.

* Till sist – vilket lag tror du går upp och varför?

Jag tror och hoppas att Östersund klarar det här. Insatsen mot Hudik i söndags (6–2) var magnifik. Kan laget surfa vidare på den vågen och återupprepa ett liknande spel i Nybro på fredag kväll, finns trepoängaren inom räckhåll. Hemmamatchen mot Halmstad ikväll ska naturligtvis bara vinnas. Men det är nervigt nu när ÖIK inte längre är en underdog utan sätts under press. Situationen är delvis ny. Och alla matcher ska spelas. Jag utgår ändå ifrån att Kjell-Åke Andersson & Co varken underskattar Hammers eller misslyckas med sitt eget spel och i så fall ska det vara upplagt för en fantastisk drabbning mot Nybro där kanske bägge lagen går ut för spel med en allsvensk plats i sikte. Fast om Hudik studsar tillbaka efter debaclet i söndags, vinner dubbelt  och dessutom börjar ösa in en massa mål, kan det bli en målskillnadsaffär. Rafflande värre både ikväll och på fredag alltså – ett riktigt drama, precis som det ska vara.

* Victoria Mickelsson, Hela Hälsingland

* Du som följt Hudik tajt under hela säsongen – vilka spelare har överraskat mest och vilka hade ni förväntat er mer av?

Det är svårt att inte nämna en sådan som Henrik Olsén när man får en sådan här fråga. Att han skulle komma in och bidra med sin rutin förstod man, men att han fullkomligt skulle ösa in poäng har ändå varit lite oväntat. Sedan har Oliver Håkansons målvaktsspel här i slutet av säsongen också stuckit ut. Annars har mycket i Hudik i år handlat om bredden. Därmed är det också svårt att peka på spelare som man förväntat sig mer av.

* Vad skulle det betyda för orten om Hudik går upp – och finns det en risk att satsningen stannar av om de misslyckas? 

Det skulle så klart vara oerhört häftigt för hela Hudiksvall att ha ett lag i Hockeyallsvenskan. Det blir ändå någonting helt annat då och det är ju det man har satsat mot länge nu. Så klart skulle det svida om man inte gick upp nu, när man varit så nära. Man skulle så klart också tappa ett gäng spelare. Samtidigt har man från ledarhåll varit tydlig med att man ska upp, sen om det blir nu, nästa säsong eller året därpå återstår att se. Så som svar på frågan tror jag inte att satsningen avstannar om man inte går upp nu.

* Till sist – vilket lag tror du går upp och varför?

Måste man svara på den frågan? Haha. Det är så mycket som spelar in när vi nu kommit till det här läget. Man ska framför allt lyckas prestera under press. Ska jag ändå säga någonting så får det bli Hudik. De tre topplagen vinner sina matcher på onsdagen och så avgörs allt på fredag. Där lyckas Östersund inte ta tre poäng mot Nybro samtidigt som HHC vinner mot Halmstad.

* Jesper Hallberg, Barometern

* Du som följt Nybro tajt under hela säsongen – vilka spelare har överraskat mest och vilka hade ni förväntat er mer av?

Tycker faktiskt att det är en halvlurig fråga – men att Adam Persson skulle vinna lagets interna poängliga trodde jag kanske inte. Persson är en riktigt bra tvåvägsspelare, kanske Hockeyettans bästa (?) men att han gjorde 40 poäng i grundserie plus Allettan är starka papper. Sedan har Juho Liuksiala inte spelat hela säsongen förvisso, men faktum är att han smaskat in 24 strutar på 37 matcher. Det har något! 

Jag kanske hade förväntat mig mer av Markus Ruuskanen, som kom från en fin säsong i Hanhals i fjol, men som inte alls fått till det i Nybro. Sedan var Markus Västilä en tilltänkt offensiv back, men faktum är att han gjorde sitt första mål för säsongen i playoff mot Borlänge tidigare i april. Där trodde jag kanske att han skulle ha en något högre poängskörd.

* Vad skulle det betyda för orten om Nybro går upp – och finns det en risk att satsningen stannar av om de misslyckas? 

Det skulle så klart betyda oerhört mycket för orten Nybro, den som säger något annat ljuger. Hockeyn har ett väldigt starkt fäste på orten och det är många som andas och lever Nybro Vikings. Ett av få lag i Hockeyettan som faktiskt kan stoltsera med en riktigt stor supporterskara som följer laget land och rike runt. 

Jag tror inte det finns någon risk att satsningen stannar av. Efter att ha kämpat med ekonomin under flera år är klubben på rätt köl igen och mår bra ekonomiskt. Däremot tror jag att det kan finnas en risk att de kommer få bygga om laget en del vid ett missat avancemang.

* Till sist – vilket lag tror du går upp och varför?

Östersund ligger i pole position för att ta den där platsen nu, men jag tror faktiskt att Nybro reder ut det här. Efter en något svajig start har de tagit åtta poäng de tre senaste matcherna – och är det mest rutinerade laget sett till snittålder. De går rent de två avslutande matcherna och säkrar en plats hemma i Liljas arena på fredag kväll. Jag vill dock höja varningens finger för Östersund, som smugit med hela tiden.

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i ÖIK – klicka här!

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i Hudik – klicka här!

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i Nybro – klicka här!

SÅ GICK DET I KVALSERIEN TILL HOCKEYALLSVENSKAN 27 APRIL: 

Östersund-Halmstad 3–0

Hudiksvall-Dalen 2–1

Väsby-Nybro 4–7

AKTUELL TABELL – klicka här!

SISTA OMGÅNGEN (OMGÅNG 1o)  fredag 29 april 19.00:

Dalen-Väsby, Halmstad-Hudiksvall, Nybro-Östersund

Vnnaren upp i HockeyAllsvenskan 22/23, lag två till sex kvar i Hockeyettan

LÄS MER: Sportbladet sänder slutspelet – det gäller för er med abonnemang.

Elias Bjuhrs uppmaning till fansen inför ÖIK:s nya måstematch: ”Alla jävlar till ishallen” * Kvällens matcher & tabell