Hudik förlorare i tungt slutdrama

I fem minuter och 38 sekunder av den tredje perioden – fram till dess det återstod bara 1.39 av bortamatchen mot kvaljumbon Halmstad – var Hudik Hockey i allsvenskan när Nybro samtidigt både kvitterade och tog ledningen mot Östersund. Sedan gick allting fel väg för HHC som släppte in ett kvitteringsmål när klockan visade 58.21.

Fotograf: Mathias Berglund.

Ungefär samtidigt (58.44) kvitterade Östersund till 2-2 mot Nybro och allt tycktes gå mot ett avgörande i två förlängningar där HHC ändå kunde hade fått en chans att ta hem det hela. I det läget var Nybro borta från chansen att nå allsvenskan och plockade ut målvakten, och det utnyttjade Östersund genom en puck över hela banan och in i det tomma målet. Klockan stannade på 59.59 och Östersund var i allsvenskan.

I det läget hade det ingen betydelse att också HHC i slutminuten chansade på spel utan målvakt och att Halmstad utnyttjade det och gjorde ännu ett mål fram till den första segern i kvalserien. Och några förlängningar behövdes inte. Saken var klar – Östersund kunde segerjubla och HHC fick lämna isen på tunga ben och med stor besvikelse.

Det var alltså nära, nära för Hudik i sin tredje kvalserie, men det duger förstås inte att förlora mot ett lag som fram till nu bara tagit en poäng på nio matcher i kvalet. Nu tog ju ändå Östersund i en desperat slutforcering tre poäng i sista match och gjorde precis det som behövdes för att säkra segern i kvalserien. Och i det läge som uppstod i de dramatiska slutsekunderna så hade det inte ens hjälpt om HHC hade hållit undan och vunnit sin match. Östersund hade ändå tagit den allsvenska platsen med sin överlägsna målskillnad som laget skaffade sig i mötet med just HHC.

Det kunde med lite flyt absolut ha gått på ett annat sätt för HHC, men det är bara att gratulera Östersund som har smugit lite under radarn under seriespelet och som sedan gjort en riktigt stark kvalserie. Dessutom förfogar laget också över en ishall som håller den klass som krävs för spel i allsvenskan. Det kan man inte riktigt säga om den omoderna, trånga och dåligt underhållna ishallen i Hudiksvall.

Hur Hudik Hockey, dess ledning och spelartrupp, nu kommer att hantera den här besvikelsen återstår att se. Tre kvalnederlag är en tung belastning. Första gången var man inte redo. Till nästa kval hade laget en spelartrupp som hängde med länge, men inte riktigt kunde konkurrera i slutet. Det var den här gången det skulle hända. Men det hände inte. Och det känns tungt.

Matchen mot Halmstad blev en märklig slutpunkt på en tidigare så framgångsrik säsong. Och det började på sämsta tänkbara sätt när ett passivt HHC släppte in Halmstads 1-0 redan efter 38 sekunder och därmed fick börja matchen i uppförsbacke. När kvitteringsmålet kom genom #58 Filip Lander (ass.Lindholm och Nordh) efter 6.18 trodde man att HHC ändå skulle ta tag i matchen. Men Halmstad stretade emot bra och HHC hade svårt att skapa några riktigt heta lägen.

Det blev bättre (och en överlägsen skottstatistik som slutade på 23-43) i de två avslutande perioderna, men HHC hade fortsättningsvis väldigt svårt att få in pucken i heta lägen.

Det dröjde ända till 12.43 in på den tredje perioden innan HHC kunde trycka in ledningsmålet till 2-1 av #22 Johan Lindholm (ass. Lander) och i det läget var det inte mycket som talade för att Halmstad skulle bli ett hot. Men som kom det snöpliga och tunga slutet med först Halmstads 2-2 (58.21) och 3-2 (59.42) i spel 4 mot 5 i tom kasse.

Säsongen är över. Nu blir det fortsatt spel i hockeyettan – istället för möten med bland annat Modo, Djurgården,  AIK, Mora, Karlskoga, Västerås och Björklöven eller HV71.