Tom Tärnström: Hockeymässigt finns det inte mycket som är bättre än Väsby

Tom Tärnström, 34, har klivit in på sin sjunde säsong som sportchef för Väsby Hockeys a-lag – och han är lika motiverad nu som när han tog över som sportchef för sju år sedan. 
Här nedan följer ett längre snack med 34-åringen som summerar säsongen som gått, som berättar lite om det kommande lagbygget och som avslöjar varför han blivit kvar i föreningen säsong efter säsong – trots idogt intresse från lag högre upp i seriesystemet. 

Häng med, då kör vi! 

###

Hur är läget, Tom? 

– Det är bra, det är fullt upp. Det blir en tomhet så här efter hockeysäsongen, men den här delen av säsongen, för min del, tycker jag är riktigt rolig. 

Vad har du gjort sedan säsongen tog slut den 26 april nere i Småland? 

– Den helgen var vi nere i Malmö på dop, hos en kusin. 

– Men annars inget speciellt, nej, förutom att jobba med hockeybitarna. Det är väl det som varit prioritet just nu, att försöka samla ihop lite efter säsongen – både vad vi har gjort och vad vi kan göra bättre med spelare, tränare och allt vad det är. 

Vilken del, Tom Tärnström, under säsongen är mest intensiv för din del – är det den här eller när transferfönstret stänger där i mitten av februari? 

– Nej men det är väl ganska jämnt. När säsongen rullar på med träningar och matcher, så är det rätt fullt upp med allt runtikring som ska fungera. Folk tror att man inte gör så mycket under säsong när man är sportchef, men det är ganska mycket som händer här nere för att få allt att rulla på. Det är väldigt många bollar i luften, men det tycker jag bara är roligt. 

###

För mer än ett år sedan, Tom, så satt du och jag, precis som vi gör nu, mittemot varandra, och snackade ned den hockeyallsvenska säsongen.
Nu sitter vi, som sagt, mittemot varandra igen och kan blicka tillbaka på en säsong där vi tog oss till kvalserien, men inte hela vägen tillbaka till allsvenskan.
Med ett par veckors distans nu, Tom – hur summerar du säsongen 21/22? 

– Ja … Vill du ha en kort eller lång version, frågar han och skrattar till.

Ja, du bestämmer, men kör den långa. 

– Resultaten var bra. Vi var ett topplag, topp 3, från start till mål. Vi tog oss ur ett knepigt läge i play off där mot Lindlöven och sedan tar vi Vimmerby i två raka, vilket var väldigt starkt. Resultatmässigt är det bra. Sedan tycker jag väl kanske inte att vi, prestationsmässigt och så, kom upp på den nivå jag tycker vi borde ha gjort, och det har väl lite olika förklaringar. Kunde man byggt laget annorlunda? Ja, det kunde jag ha gjort, så där är man lite självkritisk. Kunde vi ha varit tydligare i spelet? Ja, det kunde vi kanske ha varit… Men det har också varit väldigt mycket skador och sådant som vi inte har kunnat påverka heller, säger han och fortsätter:

– Grundserien var jätteryckig. Vi hade mellan typ tre till sju stycken borta varje match. I en grundserie ska man kunna lägga fokus på utveckling och sätta spelet. Nu blev det istället att vi fick kasta runt i kedjorna, och vi fick inte någon kontinuitet i någonting, det handlade bara om att släcka bränder och få med oss resultat, så att vi gick vidare, vilket vi till slut gjorde ganska komfortabelt, men ändå inte riktigt så som vi hade behövt jobba med grundserien, för den gav oss knappt någonting spelmässigt eller som grupp. Vi kunde ha fått ut mer av den om vi haft mer kontinuitet och fler spelare tillgängliga. Det blev en rörig grundserie. 

– Sedan var stora delar av allettan… Där fick vi ändå tillbaka lite folk, men lite samma sak där. Mot slutet var det väldigt många borta och vi fick gå kort om folk. De gjorde att de som väl var här och hela blev väldigt slitna…

– Men ja, det var väl den lite längre versionen så, på varför vi kanske inte riktigt fick den utvecklingen som vi hoppats på. Men likväl är det ett bra resultat, det går inte att komma ifrån. 

– När jag kollade tillbaka lite på vad som hänt här tidigare säsonger, så är det ändå… Jag tror det var det näst bästa resultatet på femton år. Då går det inte att sitta och vara missnöjd heller. Vi har gjort mycket rätt saker också, så det är väl det vi ska bygga vidare på och rätta till det som vi tycker kunde ha varit bättre.

Då tycker jag vi sätter punkt för säsongen 21/22 och så blickar vi framåt…
Huvudtränaren Jussi Salo fortsätter – hur viktigt är det? 

– Nej men det är viktigt för mig med kontinuitet. År ett, med allt vad det innebär för en tränare att komma in med nya spelare, ny organisation och allting… Det har varit bra, men allting kan bli bättre med kontinuitet. 

Hur ser det annars ut på tränarsidan? 

– Vi söker en ny assisterande tränare till Jussi, så den processen är igång. Vi har pratat med ett gäng namn och har väl tre som kan vara aktuella för den positionen. Jag hoppas att vi har något klart inom hyfsad, snar framtid. 

När du och jag träffas här har vi nyligen presenterat tre, nya spelare – hur ser du annars på lagbygget? Vad letar du efter? 

– Då är vi tillbaka på förra säsongen ändå, för det är klart att vi har utvärderat vad som fungerat bra och vad som fungerade mindre bra. Jag tycker att vi chansade lite på centersidan, vi blev lite för offensivt lagda. Samma sak på backsidan. Det är också svårt när vi hade spelare som kom uppifrån, som inte har spelat på nivån. 

– Det kommer att bli lite föryngring också. Vi har satt en ny visionsplan för tre år framåt, där målet är att vi ska ta oss tillbaka till Hockeyallsvenskan. Men vi har inte någon brådska så, vi får ta den tid det tar, men målet är att vara tillbaka inom tre år. Då blir nästa säsong som år ett i den planen, och då blir det lite att skifta på spelare som man kanske inte ser tre år framåt, utan man tar in nya, unga, drivna killar som vill vara med på den här resan. 

När kommer vi presentera fler spelare? 

– Det kommer att rulla på här och även under nästa vecka också. Jag skulle säga att 75 procent av laget är klart.

###

För egen del då, Tom. De senaste säsongerna har du varit lite av ryktenas man. Det har pratats om en rad allsvenska klubbar för din del.
Men så har det inte blivit, du och jag sitter här inne i omklädningsrummet och pratar med varandra.
Hur kommer det sig att du kör vidare med Väsby Hockey ännu en säsong?
Är det någon som är värd chansen att ta steget upp, så är det ju du… 

– Nej men jag trivs här. Det ska väldigt mycket till om jag ska flytta på mig. Både privat och hockeymässigt. Rent privat har vi hus här och barn som har kompisar och som går på förskolan och allt vad det är… 

– Jag vill inte rycka upp det, jag kommer att hålla mig här i krokarna. Jag har fått lite utifrån sådär, men det har inte varit aktuellt att ens prata vidare, utan där har jag bara sagt nej, så det är här runtikring som jag vill hålla mig. Och hockeymässigt finns det inte så mycket som är bättre Väsby. Jag är väldigt, vad ska man säga, hemmakär. 

Men vad är det ändå som driver dig att fortsätta säsong efter säsong?
Här får du mer eller mindre bygga nytt lag säsong efter säsong.
I allsvenskan skulle du kanske få komma till ett mer dukat bord.

– Jag är väl lite skadad där på något sätt. Jag går igång på utmaningar. Jag tycker inte det ska vara för enkelt. Ta ett färdigt topplag, med allt vad det innebär… Äsch, jag tycker det är lite för enkelt. Jag tycker det är roligt att få bygga det ifrån grunden och göra det på längre sikt. Nej men jag trivdes här som spelare och blivit kvar.

– Varje år är på något sätt en ny utmaning. Man tar med sig saker från tidigare år. Det kommer ta många, många år, om man ens blir det? färdig inom det här yrket. Det är så många parametrar. Du ska kunna ta människor, du ska ett hockeyöga, mycket psykologi med att bygga grupper, hierarkier, roller och allt vad det är, så det är så jäkla komplext. Jag hittar saker hela tiden som jag vill göra bättre, och det är det jag går igång på. Så det är en stor anledning varför jag är lika motiverad nu som första säsongen. 

Vad händer i sommar annars – kommer du få någon semester? 

– Ja då, jag ska vara pappaledig i juni, så jag får fan jobba på lite här (skratt). 

Kommer du kunna vara pappaledig? 

– Ja jag får lägga undan allt runtikring, men jag kommer inte släppa allt med spelare och sådana grejer. 

Det blir inte så att du sätter på stör ej-funktionen på mobilen? Du kommer vara tillgänglig? 

– Ja ja, jag är alltid tillgänglig. 

Tom Tärnström, sportchef i Väsby Hockey, ska vi säga så? 

– Det gör vi. Tack så jättemycket! 

Text och foto: Mikael Einarsson