Appelgren fortsätter leda laget

Mariestad Bois i samarbete med ICA Kvantum Oxen har glädjen att presentera att Andreas Appelgren fortsätter som huvudtränare för a-laget. Bois meriterade tränare hade ett optionsår på ännu en säsong i klubben, och idag tillkännager sportchefen Calle Johansson att både klubben och Andreas vill fullfölja kontraktet. Han går därmed in på sin fjärde säsong som tränare för laget.   

Andreas Appelgren, klar för en säsong till, men vad det dröjde!

– Det har egentligen varit klart rätt länge, jag hade ju 1+1-kontrakt där det fanns en out för båda parter fram till sista april, det har vi haft tidigare år med, men jag har inte haft några intentioner att bryta och jag tror inte Calle haft det heller. Vi har bara låtit tiden gå då vi tyckte det var ett surt slut på säsongen. Vi är igång och tränar och så, så det är inga konstigheter.

Så det är inte så att du haft funderingar på annat än att fullfölja kontraktet?

– Nej det har det inte varit, det har varit glasklart från min sida att fullfölja kontraktet. 1+1 är ett tvåårskontrakt i mina ögon, det är mest för klubben att ha som säkerhet ifall något händer. Denna tiden som varit så har Calle haft fullt upp med spelare så det är nog därför det tagit lite tid.

Vi får rycka plåstret direkt. Med distans till uttåget, vad hände?

– Det tror jag är en av anledningarna att det kontraktet inte kommunicerats ut, det tog verkligen hårt på en. Även om man varit med ett tag, och det är mycket snack om små marginaler, men enkelt sagt så gör vi en bra säsong. Vi vinner grundserien, man vinner inte bara en serie, det är bra gjort. Sedan kommer vi fyra i en stentuff alletta, det gör man inte heller hur som helst, och vi spelar stundtals riktigt bra hockey dessutom. I kvarten har vi sedan ett skott i insidan på stolpen i sudden i match två, så nära var vi att gå vidare och då hade vi inte suttit här och pratat om det tidiga uttåget. När vi sedan blir utslagna så blir man besviken och funderar på hur man skulle gjort istället, men i det stora hela är det ändå en helt ok säsong. Sedan kan man göra det enkelt för sig och säga att powerplay fick vi inte ordning på i år i slutspelet heller. Det var det som saknades i kvalserien förrförra säsongen och det funkade inte i år heller. I ena matchen hade vi nio minuters powerplay i första perioden, det ska vara klart efter det. Men det kanske är att göra det för enkelt för sig. Den lite djupare analysen jag får fram är att när vi åkte ner till Kalmar/Karlskrona, en roadtrip där lagen under strecken började jaga oss sedan vi förlorade mot Skövde. Så när vi åker på roadtrip känner vi att lagen under strecket är bara sex poäng efter, så vi måste gå in i slutspelsmode, för förlorar vi båda under roadtripen så kan vi ligga under strecket med tuffa matcher kvar. Så vi måste börja vinna och då bestämde vi att vi trampade gasen i botten. Vi förlorar ändå en jämn match mot Kalmar, men gör en fantastisk bortamatch mot KHK, och vi spelar riktigt bra i slutet av säsongen med starka segrar mot Nybro och Väsby bland annat. Där hade vi en formtopp som vi hoppades kunna hålla i in i slutspelet, det lyckades vi inte riktigt med. Utan vi gick ner oss samtidigt som vi mötte ett lag som i sin tur kom in i en formtopp, de kommer till oss med allt att vinna och med stort självförtroende och slår ut först oss och sedan Kalmar med innan de ”dör” i kvalserien. Så vi gick in i en formtopp för tidigt för att placera oss bra, vi skulle istället nöjt oss med en blygsammare placering och väntat med formtoppen, det blev inte riktigt bra. Samtidigt kände vi att vi var tvungna att vinna, men vi kanske skulle slagit av tidigare, nu blev vi sugna på att placera oss bra för att få välja, det kan ha varit en miss. Sedan hade vi också ett antal spelare som inte tränade på slutet av säsongen, utan bara spelade matcher, det fick vi betala för. Det finns en anledning till att man tränar, till slut efter en månad utan träning med bara matcher, så när man får gå hårt på spetsspelarna som inte tränat, då orkar de inte. Det var ett bekymmer vi hade, flera viktiga spelare var inte fräscha när det drog ihop sig. De kanske inte skulle spelat i slutet av serien och vilat sig i form i stället, men det gäller att ta sig till slutspel också, så ibland är det ekvationer som kan vara svåra att få ihop.

Vad tar du med dig in i den här säsongen?

– Som jag sa och som jag pratat med dom som blir kvar, att det blir en besvikelse, slutspel är tufft! Vissa år får man ihop en tight grupp som är oslagbara. Det är svårt att ta sig till slutspel, men vi gör en jättebra grundserie och allettan börjar kanske lite knaggligt men vi spelar upp oss och avslutar starkt, det tar vi med oss. Försvarsspelet går inte klaga på någon gång, boxplay var strålande, så vi har ett bra försvarsspel, det ger oss chansen att vinna alla matcher, så det finns mycket bra att ta med sig men det finns också annat där det finns förbättringspotential.

Man kanske inte bara tar med sig saker som gått bra, man kan också ta med sig lärdom av en motgång så man inte gör samma misstag igen. Finns det något sådant du kan ta med dig?

– Ja, att ibland tar man saker för givet. Man tänker att saker ordnar sig, för man vet vilken kapacitet som finns i laget. Man tänker att det brukar lösa sig, det gjorde det förra året, men det får vi ta med oss, ska vi gå långt så är det all in alla dagar i veckan. Det finns inte plats för dåliga träningar och matcher, det är 100% som gäller alla dagar i veckan, det tar vi med oss. En annan sak är att defensiven var bra, men vi brottades med offensiven, vi gjorde för få mål hela säsongen egentligen. Vi hade väldigt låg skotteffektivitet, 7-8%, det brukar vara bottenlag som har så låg skottprocent, ändå vinner vi grundserien. I slutspelet hade vi 5% och går nästan vidare ändå. Vi hade en defensiv som gav oss chansen att vinna, men vi måste göra mer mål. Vi hade spelare för det, så hur kan vi spela för att skapa fler målchanser och göra fler mål? Vi hade många röda avslut men gjorde ändå för få mål. Så det har jag funderat och ritat mycket på, där ska vi försöka hitta på någonting, vi ska testa lite nytt i alla fall. Står det 0-3 efter 10 minuter de första matcherna får vi väl tänka om, men vi ska pröva lite nya tankar. Samtidigt ska vi inte kasta bort defensiven, den ska vi vara rädda om. En tredje sak är att man måste rannsaka sig själv, vi säger det till spelarna, titta dig i spegeln och se vad kan du göra annorlunda för att lyckas ännu bättre, det ska jag göra med. Jag kan ställa högre krav på det dagliga arbetet. Men det är en svår balansgång, när killarna jobbar heltid samtidigt, men det finns inga genvägar, där måste jag skruva lite.

När du beskrev för mig ett SHL-lag som spelar bra anfallshockey så nämnde du Skellefteå som har mycket backar som fyller på och platsväxlar i anfallszonen, är det något sådant du tänker på?

– Ja, att anfalla med mer folk, få till mer platsbyten så att vi blir svårare läsa av, vad vi kommer göra. Sedan kan det vara svårt att kopiera Skellefteå osv, det handlar om att ha spelare som klarar av det, och det är ju skillnad på SHL-spelare och ettanspelare och vad de fixar. Så det gäller att hitta ett spel som man fixar utan att det blir kaos bakåt. Men lite åt det hållet, mer rörelse, platsbyten och fler folk som deltar i anfallsspelet. Det handlar också om att vi har forwards som kan täcka upp när backarna kliver fram. Men vi kommer i alla fall ha backar som kan ta en sån roll, och det kan bli en viktig del i deras utveckling. Aronsson, Broeng, ”Malma” och Manne är skickliga i det offensiva spelet, de borde kunna bidra mer där.

Hur är känslan inför säsongen som kommer?

– De senaste veckorna har det vänt, från att det var surt att åka ur och inte ta sig vidare. Halmstad gör det bra mot oss och Kalmar, men med vinst borta ska vi gå vidare, det var tungt. Man har behövt tid, men sedan jag träffade killarna och började träna igen så är det jäkligt roligt. Det är ett extra driv, en revanschlust efter besvikelsen, så det känns jäkligt kul att dra igång igen. Målvaktssidan och backsidan ser bra ut, jag hoppas på att Frick skriver på snart, då har vi Simon Svensson och Frick som är två av de bästa defbackarna i ettan i mina ögon. Övriga backbesättningen ser intressant ut, ”Malma” (Gustaf Malmkvist) är rutinerad som 21-åring, Manne riktigt bra, sedan fick vi behålla Aronsson och Broeng, två toppbackar offensivt, så det känns bra. Forwardssidan har vi fyllt på lite grann, någon utifrån och förlängt med några egna, men det ska in fler toppspelare. Lindén leder laget i alla matcher, har har aldrig en dålig dag, han är oerhört viktig för oss. Men sedan måste vi ha in fler spetsspelare för att gå långt, vi ska inte sticka under stolen med att det behövs. Det finns många lag med fina rosters, i vår serie så kommer kanske 7-8 lag sikta mot allettan. Södra serien finns det många vassa lag i, norra har också några starka lag och i östra laddar man på för fullt, så vi behöver ha in några riktiga toppspelare i laget för att kunna sikta mot allsvenskan. Men det tror jag Calle fixar, han brukar vara bra på det. Så det saknas ett antal spetsar.

Avslutningsvis så ska du få säga något om de nya spelarna! Vi kan väl börja med Anton Malmborg…

– Det är en målvakt vi haft bra koll på, han har varit på väg hit förut. Jag hade koll på honom redan i Pantern och har följt honom sedan dess. Han gjorde en kanonsäsong i Halmstad när de var i final, och han har under förra säsongen testat på spel allsvenskan, han har den kapaciteten. Det ihop med ett bra försvarsspel så tror jag han kan ta nästa kliv i karriären. Förhoppningsvis spelar han allsvenskt med oss, men annars kan ha absolut ta sig dit på egen hand.

….och så Erik Hedlund…

– En oerhört skridskosnabb rightare som jobbar oerhört hårt, en arbetsmaskin, som också kan göra poäng. Men vi ska inte sätta någon sådan press på honom, han ska få jobba sig in i seniorhockeyn i lugn och ro. Men han är en speedkula som är rolig att titta på samtidigt som han är jobbig för motståndarna. En Kandergård light, sedan har han inte nått dit poängmässigt som Kandergård, men spelmässigt påminner de om varandra. Liten och kvick och skicklig spelmässigt.

 

Bois sportchef Calle Johansson om förlängningen:
”Att Andreas väljer att förlänga sitt avtal är ett kvitto på att vi fortsätter vår satsning mot Hockeyallsvenskan. Amdreas sitter på en erfarenhet och en rutin som är få klubbar förunnat. Han har en smartness och tydlig idé och är helt rätt val för oss.” 

Appelgren på eliteprospects: https://www.eliteprospects.com/staff/4763/andreas-appelgren

Av Krister Holm

Foto Anna Engström