Backveteranen Philp Kemi och Oscar Haarajo (till höger) är två av spelarna som förlängt med AIF i vår, där Janne Karlsson kliver in som assisterande tränare. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM & ROLAND NUTTI

Flyttar hem till AIF – efter 40 år på vift: ”Att få jobba för min barndomsklubb känns speciellt”

Tillbaka till rötterna.

Efter nästan 40 år på vift återvänder Janne Karlsson till Kiruna AIF. 

– Att få jobba för min barndomsklubb känns speciellt, säger han.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Juhani Matikainen tränar Kiruna AIF även kommande säsong.

Vem han får vid sin sida i båset blev klart på måndagen – och det är en riktigt tung värvning AIF gjort utanför isen.

Janne Karlsson, 58, flyttar hem till sin moderklubb efter en lång och spännande resa ute i landet.

Karlsson har bland annat tränat Björklöven, Södertälje och Karlskrona HK i HockeyAllsvenskan och Växjö Lakers i både HA och SHL.

De sju senaste säsongerna har han varit utvecklingschef och huvudtränare för Lakers J20-lag och nu blir han alltså assisterande tränare i AIF, där han våren 2021 ryckte in som coach i kvalserien och var med och räddade klubben kvar i ligan. 

Janne Karlsson är född och

uppväxt i Kiruna och spelade i AIF fram till 1982, då backen värvades till Modo och elitserien.

Nu, efter 40 år på resa i hockeyns tjänst både som spelare och ledare, flyttar han alltså tillbaka till sin hemstad.

– Jag är tacksam för att jag får möjligheten att göra det. Det kändes verkligen på riktigt de där veckorna jag var här uppe förra året, säger han till NSD.

Karlsson, som inte varit assisterade i någon klubb sedan 2003, kommer vid sidan av hockeyn att jobba dagtid.

***

Truppen i övrigt då?

Jodå, AIF – som i vintras skällde och nådde en plats i Allettan – har just nu 17 spelare på avtal och bland annat har backveteranen Philip Kemi, 31, som i vintras gjorde fina 37 poäng på 44 matcher, förlängt och går i höst in på sjätte raka säsongen.

Bland nyförvärven märks Kalmars målvakt Hugo Engsund, 20, och spännande amerikanen Justin Grillo, 24, som kommer från collegespel i USA. AIF har också plockat in italienaren Davide Schiavone, 23, som spelat hela sina seniorkarriär i alpligan. I vintras gjorde han 34 poäng på 38 matcher för Fassa och var och nosade på en plats i det italienska VM-laget.

– Jag tycker vi ligger bra till. Vår budget måste vara en av de minsta i Hockeyettan, men det handlar inte bara om pengar på den här nivån, och vi fick behålla alla vi ville ha kvar av de som ingick i förra säsongens lag. Sedan har vi gjort klart med några spelare som vi tror kommer göra det bra hos oss, säger sportchefen Ahti Liikamaa till NSD.

Silly season-special i Hockeyettan våren 2022 * Klara övergångar * Förlängningar * Rykten