Marcus Karlberg lämnar Hockeyettan för SHL – och passar på att hylla några spelare i ligan. FOTO: LEIF HELLERIN, MARIA PAULSSON, OLIVER ÅSTRÖM

Karlberg tackar BHF för drömflytten till Leksand: ”Fick tillbaka glädjen för hockeyn” * Hyllar spelare i ligan

Marcus Karlberg, 22, får en ny chans i SHL.

Efter en succésäsong i Borlänge är han klar för Leksand – och öser nu kärlek över både BHF och Hockeyettan.

– Den här säsongen kickade igång min karriär igen. Jag fick tillbaka glädjen för hockeyn.

* Hyllar spelare i ligan ”Det är bland det roligaste jag sett när han är på isen”.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Det slog ned som en liten bomb på måndagen.

Leksand gick då ut med att de värvat in Marcus Karlberg från Borlänge och Hockeyettan.

Karlberg själv blev både förvånad, glad och lite chockad när agenten berättade att Leksands sportchef Thomas Johansson hört av sig.

– Jag trodde knappt det var sant, det var svårt att ta in. Det är ju liksom inte många som går från Hockeyettan direkt upp i SHL, säger han och skrattar.

Karlberg är ju född och till stor del uppvuxen i Leksand och spelade i klubben under åren som U16-spelare och J18 och J20 och har också fått chansen i både HockeyAllsvenskan och SHL.

Så nej, han behövde inte tänka länge för att tacka ”ja”.

– Jag kände ju verkligen att jag ville testa och se och nu kommer jag såklart göra allt jag kan för att få verkligen få spela där i vinter. Blir det inte så har jag i alla fall gjort ett ärligt försök, säger han till hockeyettan.se.

Han gjorde fina 51 poäng på 46 matcher för Borlänge i vintras och det är den säsongen som nu tagit honom tillbaka i SHL.

Det hörs på Marcus Karlberg att han är mycket tacksam för 21/22 och nytändningen han sökte – och fick. 

* Vad har tiden i BHF betytt för dig?

– Ja, alltså…allt egentligen. Den här säsongen var kanske min viktigaste någonsin. Jag hade några år där jag tappade lite av glädjen till sporten, jag hade det tufft och fick inte spela så mycket. 

Återkomsten till Dalarna och samtalen med coachen Stefan ”Grabben” Gustafsson, 35, gav tillbaka tron.

– Han sa direkt och flera gånger ”Jag vet vad du går för och vad du kan, gå ut och ha kul så vet jag vad jag kommer få ut av dig”. Det kändes så jäkla bra, att bara kunna åka ut och försöka ha kul igen. Och tja, då släppte allt. Jag fick ju spela nästan hur mycket som helst, säger han och skrattar igen.

– Det känns som den här säsongen kickade igång min karriär igen, att få komma hem och känna trygghet och få spela med många av mina barndomskamrater. Det var nog precis det jag behövde. 

* Vad tycker du om Hockeyettan i stort?

– Många förstår nog inte vilken hög nivå en toppmatch i den här ligan kan hålla. Det finns jävligt många bra spelare i den här serien, det är solkart så att många skulle klara av att spela högre upp. Jag hoppas att min flytt i alla fall visar lite att den vägen ligger öppen för flera. 

* Ja, kan du ge några tips till andra spelare i ligan som vill uppåt? 

– Dom får väl be ”Janne” (Martin Janolhs, kedjekamraten och poängkungen i BHF son nu lägger av) ställa in rören på isen igen så löser han resten, haha.

* Du gjorde över 40 matcher i ligan i vintras. Var det några spelare i Hockeyettan som du blev extra imponerad av?

– Oj. Vi mötte många bra spelare, men två av mina gamla lagkamrater Mörnsjö (Johan) och Skärström (Carl)…jäklar, vad bra dom var när vi mötte dom i Östersund. Sen gillar jag ju backen i Kalix också, Johan Pettersson heter han, va? Det är bland det roligaste jag sett när han är på isen, det händer ju saker hela tiden.

– Sen hade jag ju en helt okey spelare i min kedja också. Det var en ära att få spela med Janolhs.

* Till sist – Borlänge har ju tappat en hel drös med toppspelare i vår. Hur kommer det gå i vinter?

– Ja, det är många tunga tapp, men ”Grabben” är ju inte klar med lagbygget ännu. ”Pata” (lagkaptenen Patrik Elfsberg) är kvar, Norgren (Oliver, målvakten) och Eklund (Charles) och några till har förlängt. Jag tror och hoppas att de kommer få till det rätt bra till slut.

Borlänge kommer också få en utvecklingsersättning för Karlbergs övergång till Leksand – exakt vad summan landar på är ännu inte klart. 

– Hoppas de får så mycket som möjligt. Jag unnar dom all framgång, säger Karlberg. 

Text: PeO Larsson 

Marcus Karlberg jublar efter ett av 23 mål för Borlänge i vintras. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

Hattrick av Karlberg – ligans nya målkung tackar gamle storskytten: ”Kul att lära sig av en sån specialist”