Hudik ett lätt val för Bosson

Efter en säsong som innehöll både dröm och mardröm laddar den 23-årige målvakten Andreas Bosson för en ny säsong med Hudik Hockey.

Fotograf: FlyWood Studio.

– Ja, så blir det. Och det har egentligen aldrig funnits något alternativ. Så länge det handlar om spel i Hockeyettan så är det Hudik som är mitt första val. Det finns inte många klubbar på den här nivån som har en så tydlig målsättning och Hudik känns nu verkligen som hemma för mig. Och när klubben vill ha mig kvar så är det ett lätt val, säger Andreas.

– Att det sedan bara är någon timmes bilresa till Alfta, där jag har växt upp, är förstås också en fördel, säger han.

När vi ser tillbaka på den säsong som gått så är det två saker som verkligen sticker ut.

– Jag kommer alltid att ta med mig veckan när jag fick leva drömliv i Brynäs. Jag visste att jag inte skulle få spela om inte Vehviläinen blev skadad, men det var sjukt kul bara att få dra på sig Brynäs-tröjan och vara en av målvakterna i tre matcher. Det kändes som en dröm bara att få åka ut i Monitor Erp-arena, säger Andreas Bosson.

Mardrömmen är lika lätt att hitta. Den kom i slutskedet av säsongen där Andreas Bosson först drabbades av magproblem och sedan inte fick spela i kvalserien.

– Det kändes ändå okej. Det är skönare att hamna på sidan därför att någon annan är bra än för att man själv har varit dålig, menar Andreas Bosson.

Men de bittra slutminuterna nere i Halmstad, som Andreas Bosson fick uppleva från spelarbåset, var en mardröm som han fortfarande har svårt att lägga åt sidan.

– Det var hemskt. I en sådan situation kastas man från världens topp rakt ner i ett stort mörker. Efteråt blir det bara en extrem tomhet, konstaterar han.

Nu laddar Andreas Bosson för en ny säsong med HHC. Vem som blir hans målvaktskompis och konkurrent om platsen i målet återstår att se.

– Jag vet inte vem det blir, men av det jag vet om spelartruppen så här långt så tycker jag att det ser bra ut, menar han.

Förra säsongen fick Bosson och Oliver Håkansson länge dela på målvaktsjobbet. Men efter första playoff-matchen när Bossons magproblem blev värre fick Håkansson ta över.

Under sina år i HHC:s a-lag har Andreas Bosson alltid landat på en räddningsprocent en bit över 90. Men det är något han inte lägger så mycket fokus på.

– Tidigare tänkte man väl en del på räddningsprocenten, men nu skiter jag totalt i vad det blir för siffror. Nu är det antalet vinster som räknas. Jag tar hellre en räddningsprocent på 89 om vi vinner än 93 om vi förlorar. Ibland kan skottstatistiken vara rätt missvisande på den här nivån, så de där siffrorna får man ta med en nypa salt, menar Bosson.

– Det är utvärderingen som vi gör efter matcherna tillsammans med målvaktstränaren Patrik Rönning som är den viktigaste måttstocken, säger han.

Andreas Bosson är en av de spelare som vid sidan av hockeyn också har ett deltidsjobb. Han finns då i Jula-varuhuset ute på Medskog.

– Det har fungerat bra för mig, men man måste ha en förstående och flexibel arbetsgivare. Det är ju inte alltid som hockeyns spelprogram är långtidsplanerat, konstaterar han.

– Och nu har jag också sökt en utbildning på distans, så det kan bli ”skolbänken” igen för mig, berättar Hudiks målvakt som med sina 1.98 och 90 kilo tillhör ligans största.

Skribent: Lars Gösta Larsson